Pecivo in zajtrk z dodatkom sadja

Dodatek sadja v pecivo prijetno prispeva k okusu in sočnosti, hkrati pa vse skupaj nekoliko uravnoteži. Popestrimo svoj dan z makovimi kockami z jabolki in banano ali pa začnimo dan s slastno pečeno ovseno kašo z banano in jagodami, ki precej spominja na sladico, le da je bolj hranljiva.

Za pripravo makovih kock z jabolki in banano potrebujemo: 3 jajca, 0,5 kg jabolk, 2 manjši zreli banani ali eno veliko, 150 g sladkorja, 200 g moke, 150 g mletega maka, 0,5 dl olja, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, lupinica ene bio limone, ščep soli; za preliv: 200 g temne čokolade, 1 dl olja.

Jabolka naribamo, banane spasiramo s pomočjo vilic. Skupaj zmešamo mleti mak, moko, pecilni prašek, limonino lupinico ter ščep soli. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Ko masa postane svetla in naraste na dvojno količino, prilijemo mleko in olje. Nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še naribana jabolka in pasirano banano. Pripravljeno maso razporedimo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pecivo je pečeno, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v pecivo, ni ostanka biskvita. Pečeno pecivo nekoliko ohladimo. Preliv pripravimo tako, da v skodelico nalomimo čokolado in prelijemo z oljem. Vse skupaj segrevamo nad vodno kopeljo in mešamo do gladke mase. Prelijemo čez ohlajeno pecivo. Pekač za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi, nato pecivo narežemo na kocke.

Za pripravo pečene ovsene kaše z banano in jagodami potrebujemo: 200 g ovsenih kosmičev, 2 manjši zreli banani ali eno veliko, 3,5 dl mleka, 1 pecilni prašek, 1 žlico temnega kakava, 2 žlici sladkorja, ščep soli, nekaj svežih ali zmrznjenih jagod.

Vse sestavine, z izjemo jagod in polovice banane, stresemo v mešalnik in zmeljemo do gladkega. Pripravljeno zmes vlijemo v pekač ali skodelice, primerne za peko v pečici, ter po vrhu razporedimo na kolesa narezano preostalo polovico banane ter jagode. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut.

Nasvet: Polovico zmesi vlijemo v pekač, dodamo žlico arašidovega masla ali čokolade ter prelijemo s preostalo zmesjo. To bo prijetno presenečenje, ko bomo z žlico načeli pečeno ovseno kašo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 18. julij 2016 / 10:57

Okupacija avantgarde

V galeriji na Pungertu je na ogled razstava avantgardnega likovnega ustvarjalca Živka Kladnika.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 27. april 2023 / 18:03

Priznanja tudi gorenjskim čebelarjem

Brdo pri Lukovici – Na občnem zboru Čebelarske zveze Slovenije so podelili tudi priznanja. Julijan Cvek iz Čebelarskega društva (ČD) Jesenice in Vincenc Perne iz ČD Tržič sta prejela najvišje odlik...

Tržič / četrtek, 27. april 2023 / 18:02

Prava mala tržnica

V okviru študijskega krožka Od setve do žetve so v prostorih Ljudske univerze Tržič organizirali izmenjavo sadik in semen za občane.

Gospodarstvo / četrtek, 27. april 2023 / 17:59

Kmetijam priznanja za olje

Kranj – V okviru priprav na štiriintrideseti festival Dobrote slovenskih kmetij, ki bo od 19. do 21. maja na Ptuju, so ocenili že tudi olja. Matej Rozman z Jame bo prejel zlato priznanje za premium...

Kronika / četrtek, 27. april 2023 / 17:59

Okolju prijaznejše gašenje

Minulo sredo je na ploščadi letalske akademije potekala zaključna vaja gašenja požara na maketi zrakoplova z okolju prijaznejšimi penilnimi sredstvi. Vaja, na kateri je sodelovalo 18 gasilcev in inštr...

Kronika / četrtek, 27. april 2023 / 17:58

Preveč vrgel na ogenj

Kranjska Gora – V soboto okoli 13. ure se je močno kadilo iz kleti večstanovanjskega bloka v Čičarah v Kranjski Gori. Posredovali so gasilci iz gasilskih društev Kranjska Gora, Podkoren, Rateče - P...