Pecivo in zajtrk z dodatkom sadja
Dodatek sadja v pecivo prijetno prispeva k okusu in sočnosti, hkrati pa vse skupaj nekoliko uravnoteži. Popestrimo svoj dan z makovimi kockami z jabolki in banano ali pa začnimo dan s slastno pečeno ovseno kašo z banano in jagodami, ki precej spominja na sladico, le da je bolj hranljiva.
Za pripravo makovih kock z jabolki in banano potrebujemo: 3 jajca, 0,5 kg jabolk, 2 manjši zreli banani ali eno veliko, 150 g sladkorja, 200 g moke, 150 g mletega maka, 0,5 dl olja, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, lupinica ene bio limone, ščep soli; za preliv: 200 g temne čokolade, 1 dl olja.
Jabolka naribamo, banane spasiramo s pomočjo vilic. Skupaj zmešamo mleti mak, moko, pecilni prašek, limonino lupinico ter ščep soli. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Ko masa postane svetla in naraste na dvojno količino, prilijemo mleko in olje. Nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še naribana jabolka in pasirano banano. Pripravljeno maso razporedimo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pecivo je pečeno, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v pecivo, ni ostanka biskvita. Pečeno pecivo nekoliko ohladimo. Preliv pripravimo tako, da v skodelico nalomimo čokolado in prelijemo z oljem. Vse skupaj segrevamo nad vodno kopeljo in mešamo do gladke mase. Prelijemo čez ohlajeno pecivo. Pekač za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi, nato pecivo narežemo na kocke.
Za pripravo pečene ovsene kaše z banano in jagodami potrebujemo: 200 g ovsenih kosmičev, 2 manjši zreli banani ali eno veliko, 3,5 dl mleka, 1 pecilni prašek, 1 žlico temnega kakava, 2 žlici sladkorja, ščep soli, nekaj svežih ali zmrznjenih jagod.
Vse sestavine, z izjemo jagod in polovice banane, stresemo v mešalnik in zmeljemo do gladkega. Pripravljeno zmes vlijemo v pekač ali skodelice, primerne za peko v pečici, ter po vrhu razporedimo na kolesa narezano preostalo polovico banane ter jagode. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut.
Nasvet: Polovico zmesi vlijemo v pekač, dodamo žlico arašidovega masla ali čokolade ter prelijemo s preostalo zmesjo. To bo prijetno presenečenje, ko bomo z žlico načeli pečeno ovseno kašo.