Pecivo in zajtrk z dodatkom sadja

Dodatek sadja v pecivo prijetno prispeva k okusu in sočnosti, hkrati pa vse skupaj nekoliko uravnoteži. Popestrimo svoj dan z makovimi kockami z jabolki in banano ali pa začnimo dan s slastno pečeno ovseno kašo z banano in jagodami, ki precej spominja na sladico, le da je bolj hranljiva.

Za pripravo makovih kock z jabolki in banano potrebujemo: 3 jajca, 0,5 kg jabolk, 2 manjši zreli banani ali eno veliko, 150 g sladkorja, 200 g moke, 150 g mletega maka, 0,5 dl olja, 1 dl mleka, 1 pecilni prašek, 1 vaniljev sladkor, lupinica ene bio limone, ščep soli; za preliv: 200 g temne čokolade, 1 dl olja.

Jabolka naribamo, banane spasiramo s pomočjo vilic. Skupaj zmešamo mleti mak, moko, pecilni prašek, limonino lupinico ter ščep soli. Jajca stepemo skupaj s sladkorjem in vaniljevim sladkorjem. Ko masa postane svetla in naraste na dvojno količino, prilijemo mleko in olje. Nato postopoma vmešamo mešanico moke. Nazadnje vmešamo še naribana jabolka in pasirano banano. Pripravljeno maso razporedimo v srednje velik pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, od 30 do 40 minut. Pecivo je pečeno, ko na zobotrebcu, ki ga zapičimo v pecivo, ni ostanka biskvita. Pečeno pecivo nekoliko ohladimo. Preliv pripravimo tako, da v skodelico nalomimo čokolado in prelijemo z oljem. Vse skupaj segrevamo nad vodno kopeljo in mešamo do gladke mase. Prelijemo čez ohlajeno pecivo. Pekač za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se čokoladni preliv strdi, nato pecivo narežemo na kocke.

Za pripravo pečene ovsene kaše z banano in jagodami potrebujemo: 200 g ovsenih kosmičev, 2 manjši zreli banani ali eno veliko, 3,5 dl mleka, 1 pecilni prašek, 1 žlico temnega kakava, 2 žlici sladkorja, ščep soli, nekaj svežih ali zmrznjenih jagod.

Vse sestavine, z izjemo jagod in polovice banane, stresemo v mešalnik in zmeljemo do gladkega. Pripravljeno zmes vlijemo v pekač ali skodelice, primerne za peko v pečici, ter po vrhu razporedimo na kolesa narezano preostalo polovico banane ter jagode. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno 30 minut.

Nasvet: Polovico zmesi vlijemo v pekač, dodamo žlico arašidovega masla ali čokolade ter prelijemo s preostalo zmesjo. To bo prijetno presenečenje, ko bomo z žlico načeli pečeno ovseno kašo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Pokljuka pripravljena

Pokljuka - Rudno polje je popolnoma prekrito s snegom in pripravljeno na sprejem najboljših svetovnih biatlonk in biatloncev, ki se bodo od 17. do 21. januarja merili na...

Objavljeno na isti dan


Avtomobilizem / četrtek, 10. junij 2010 / 07:00

Na kratko

Mercedes-Benz - Pred kratkim so v kitajskem mestu Fuzhou v provinci Fujian zagnali proizvodnjo Mercedes-Benzovih dostavnikov. Tovarna je del skupnega podjetja Fujian Daimler Automtive, ki...

Mularija / četrtek, 10. junij 2010 / 07:00

Živahna otroška zabava v Besnici

Velika otroška zabava z delavnicami, ki sta jo v sklopu prireditve Voščenka Besnica 2010 pripravila Turistično društvo in Krajevna skupnost Besnica, je tudi letos naletela na zelo dober odziv. Pr...

Prosti čas / četrtek, 10. junij 2010 / 07:00

Morilci

Predstavljajte si, da se poročite, potem pa čez nekaj let odkrijete, da vaš dragi ni ravno to, za kar se vam je predstavil.

Prosti čas / četrtek, 10. junij 2010 / 07:00

Anketa: O talentih so povedali ...

Finale šova Slovenija ima talent je zmago prinesel sedemletni Lini Kuduzović. Prisotne v Hali Tivoli smo povprašali, kako so zadovoljni z razpletom šova.

GG Plus / četrtek, 10. junij 2010 / 07:00

Odhod z Brnika