Na turško kavo, lokum in baklavo
Kot kaže, so časi posebnih znižanj letalskih vozovnic pri znani letalski družbi Turkish Airlines mimo. Mogoče se motim – in bila bi vesela, če se. Pred štirimi leti si tako za soliden trizvezdični hotel v Carigradu skupaj z letalsko vozovnico, kupljeno v času akcije, za štiri nočitve z zajtrkom odštel okoli 350 evrov, danes jih odšteješ enkrat toliko. Mogoče ti uspe, da je končna cena med 500 in 600 evrov. Morda so v času ramazana, ki bo trajal vse do 21. aprila, cene res za odtenek nižje, a v samem mestu praktično ni opaziti, da gre za poseben mesec v muslimanskem koledarju.
Pristali smo na novem letališču Istanbul Airport, ki z velikostjo in sodobnim videzom naredi vtis na prišleka, a če slediš napisom, bereš usmerjevalne table, je pravzaprav gibanje po njem dokaj enostavno. T. i. duty free shop je fantastičen: izjemno dobro založen in tudi cene so takšne, da privabljajo.
Hotel smo tokrat imeli v bližini stolpa Galata, tako da je bilo peš čez istoimenski most dobrih 15 minut in si bil že na drugem bregu, pri bazarju z začimbami, v drugo smer pa si bil v nekaj minutah na znani ulici Istiklal, ki vodi do trga Taksim, ki sodi v evropski del Carigrada. Ulica sama pa je ena najbolj priljubljenih, neke vrste promenada. Ob njej najdemo vse od najboljših ponudnikov baklave in lokuma ter drugih sladic, kot sta Koska in Mado, do trgovin z oblekami znanih in priljubljenih evropskih blagovnih znamk, kot je Zara. Tudi cene so tu evropske, a vrst pred blagajnami ni manjkalo. Covidne čase so preživeli tudi prodajalci kostanja; znameniti sladoledarji, ki jih zasledimo v različnih krajših predstavitvenih filmih, so še vedno glasni in s svojo humorno pojavo vabijo mimoidoče, naj si privoščijo kepico ali dve.
Evro je v teh dneh vreden dobrih 21 turških lir. Če pogledamo ta najbolj »oblegani« turistični del Carigrada, se cene baklave in njene okusne »sestrice« iz vrst orientalskih sladic gibljejo od 350 do 400 lir in več – za kilogram. Predvsem to velja za zgoraj omenjeno ulico. Znameniti bazar je rahlo drugačna zgodba. Če ste ljubitelji lokuma, ga kupite na bazarju oziroma Egipčanskem bazarju, kot mu pravijo, saj se cena giblje od 50 so 250 turških lir za kilogram. Za turško kavo odšteješ v teh predelih med 30 in 40 turških lir, cena obroka kakšne njihove turške mesne specialitete pa je odvisna od tega, ali ga pojeste v stoje ali sede v restavraciji oziroma lokalu – enkrat je to lahko 180 lir, drugič 250 ali pa 400. Znameniti turški zajtrk so pred leti ponujali kot edinstveno doživetje in je bil del kulinaričnih tur. To sicer še vedno velja, a ga danes lahko dobite za vsakim vogalom, takoj ko lokali in lokalčki odprejo svoja vrata ... (Se nadaljuje)