Čemaževa pita / Foto: Erika Jesenko

Čemaževe jedi

V naravi še vedno lahko dobimo čemaž, v nekaterih predelih Slovenije ga bo moč nabrati še meseca maja. Velja za izjemno aromatično in hranljivo rastlino, ampak ker raste le spomladi, je prav, da jo izkoristimo, kolikor le lahko.

Za pripravo čemaževe pite potrebujemo: za testo: 250 g moke, 1 jajce, 100 g masla, 2 žlici kisle smetane, 1 poravnano žličko soli; za nadev: 0,5 kg čemaža, 4 jajca, 2 dl mleka, 200 g kisle smetane, 100 g naribanega sira, muškatni orešček, sol in poper.

Priprava testa: Moko zmešamo s soljo ter dodamo na lističe narezano maslo, jajce in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Čemaž narežemo na trakove in ga za kratek čas blanširamo v vroči vodi ter ga nato splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Jajca stepemo ter jih zmešamo skupaj z mlekom, kislo smetano in sirom. Preliv začinimo še z muškatnim oreščkom, popramo ter solimo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Na testo porazdelimo čemaž in čezenj prelijemo pripravljen preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo čemaževih žepkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 300 g čemaža, 1 jajce, 250 g skute, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, sol in poper, 1 jajce za premaz.

Skupaj zmešamo skuto, kislo smetano, jajce ter na drobno narezan čemaž. Po okusu solimo in popramo. Listnato testo razvijemo ter ga narežemo na približno 10 cm x 10 cm velike kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata nadevamo po žlico nadeva. Eno stran testa prepognemo čez nadev ter skupaj sistnemo robove, tako da dobimo žepek. Žepke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter jih po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bled / ponedeljek, 23. december 2013 / 07:00

Golf igrišče Bled v skupini Eligo

Bled – V Sava Turizmu so v torek tudi uradno potrdili, da je blejsko igrišče za golf kupilo podjetje Gerrard Enterprises, ustanovitelj eminentne golf skupine Eligo, ki združuje 39 igrišč in igralce...

Objavljeno na isti dan


Mularija / sreda, 17. februar 2010 / 07:00

Imeli so se ´fejst´

Minuli konec tedna je v Bohinju potekal prvi zimski otroški festival BO BRRR FejST.

Gospodarstvo / sreda, 17. februar 2010 / 07:00

Del Alpine zastavljen za kredit

Žiri, Ljubljana - Kot se je pred dnevi izvedelo, je delniška družba Alpina zastavila desetinski lastniški delež v korist avstrijske banke Bawag. Kot je pojasnil predsednik uprave...

Kronika / sreda, 17. februar 2010 / 07:00

Požar zaradi električne odeje

V petkovem požaru v penzionu v Laškem Rovtu je umrl 69-letni lastnik Ivan Zalokar. Požar je izbruhnil zaradi pregretja električne odeje v dnevni sobi.

Zanimivosti / sreda, 17. februar 2010 / 07:00

Danes začetek posta

Kranj - Danes, na pepelnično sredo, se je začel za katoličane 40-dnevni postni čas, ki se bo končal na veliki četrtek, 1. aprila, saj so iz posta izvzete nedelje. Na današnj...

GG Plus / sreda, 17. februar 2010 / 07:00

Pozdravi od blizu in daleč

Blejski klub Združenja bolnikov s cerebrovaskularno boleznijo Slovenije danes, v sredo, 17. februarja, ob 16. uri v Restavraciji Center Lesce organizira predavanje Antonije Jelenc Pozdravi od bli...