Čemaževa pita / Foto: Erika Jesenko

Čemaževe jedi

V naravi še vedno lahko dobimo čemaž, v nekaterih predelih Slovenije ga bo moč nabrati še meseca maja. Velja za izjemno aromatično in hranljivo rastlino, ampak ker raste le spomladi, je prav, da jo izkoristimo, kolikor le lahko.

Za pripravo čemaževe pite potrebujemo: za testo: 250 g moke, 1 jajce, 100 g masla, 2 žlici kisle smetane, 1 poravnano žličko soli; za nadev: 0,5 kg čemaža, 4 jajca, 2 dl mleka, 200 g kisle smetane, 100 g naribanega sira, muškatni orešček, sol in poper.

Priprava testa: Moko zmešamo s soljo ter dodamo na lističe narezano maslo, jajce in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Čemaž narežemo na trakove in ga za kratek čas blanširamo v vroči vodi ter ga nato splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Jajca stepemo ter jih zmešamo skupaj z mlekom, kislo smetano in sirom. Preliv začinimo še z muškatnim oreščkom, popramo ter solimo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Na testo porazdelimo čemaž in čezenj prelijemo pripravljen preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo čemaževih žepkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 300 g čemaža, 1 jajce, 250 g skute, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, sol in poper, 1 jajce za premaz.

Skupaj zmešamo skuto, kislo smetano, jajce ter na drobno narezan čemaž. Po okusu solimo in popramo. Listnato testo razvijemo ter ga narežemo na približno 10 cm x 10 cm velike kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata nadevamo po žlico nadeva. Eno stran testa prepognemo čez nadev ter skupaj sistnemo robove, tako da dobimo žepek. Žepke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter jih po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 18. julij 2007 / 07:00

Nujna obnova komunalnih napeljav

Tržič - V enem izmed prejšnjih prispevkov iz občine Tržič smo že poročali, da je zadovoljstvo prebivalcev s komunalnimi storitvami precej visoko. V tokratni raziskavi nas je zanimalo, koli...

Objavljeno na isti dan


Tržič / sreda, 4. oktober 2017 / 22:36

Zaključili obsežno prenovo

V Domu Petra Uzarja v Tržiču so ob mednarodnem dnevu starejših slovesno odprli prenovljene prostore, investicija je stala nekaj manj kot pol milijona evrov.

Gospodarstvo / sreda, 4. oktober 2017 / 22:34

Kmečka dela na šaljiv način

V Društvu podeželske mladine Škofja Loka so v sodelovanju s Kmetijsko gozdarskim zavodom Kranj drugo leto zapored pripravili igre z naslovom Škoda me je za u mest.

Rekreacija / sreda, 4. oktober 2017 / 22:34

Navijači te kar ponesejo k cilju

Maraton v Berlinu sodi med šest največjih na svetu in se ga vsako leto udeleži več kot 40 tisoč tekačev iz vsega sveta. Slovenskih je bilo letos 108, med njimi tudi skupina 47 tekačev z devetimi navij...

Nasveti / sreda, 4. oktober 2017 / 22:31

Klasični jabolčna pita in marmelada

Ni jeseni brez prave jabolčne pite. Še vedno je najboljša tista najbolj klasična, narejena na najbolj enostaven način. Če nam je ostalo še kaj domačih jabolk (letošnje vremenske razmere jim niso bi...

Razvedrilo / sreda, 4. oktober 2017 / 22:30

Zahvalili so se gasilcem

Petkovo odprtje novega dela kranjske Qlandie je zaznamoval pester glasbeni program v družbi gostov BQL, Mance Špik in Ines Erbus, v McDonald’su pa so dan pred tem predstavili nove linije burgerjev.