Čemaževa pita / Foto: Erika Jesenko

Čemaževe jedi

V naravi še vedno lahko dobimo čemaž, v nekaterih predelih Slovenije ga bo moč nabrati še meseca maja. Velja za izjemno aromatično in hranljivo rastlino, ampak ker raste le spomladi, je prav, da jo izkoristimo, kolikor le lahko.

Za pripravo čemaževe pite potrebujemo: za testo: 250 g moke, 1 jajce, 100 g masla, 2 žlici kisle smetane, 1 poravnano žličko soli; za nadev: 0,5 kg čemaža, 4 jajca, 2 dl mleka, 200 g kisle smetane, 100 g naribanega sira, muškatni orešček, sol in poper.

Priprava testa: Moko zmešamo s soljo ter dodamo na lističe narezano maslo, jajce in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Čemaž narežemo na trakove in ga za kratek čas blanširamo v vroči vodi ter ga nato splaknemo z mrzlo vodo in odcedimo. Jajca stepemo ter jih zmešamo skupaj z mlekom, kislo smetano in sirom. Preliv začinimo še z muškatnim oreščkom, popramo ter solimo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Na testo porazdelimo čemaž in čezenj prelijemo pripravljen preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut.

Za pripravo čemaževih žepkov potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa, 300 g čemaža, 1 jajce, 250 g skute, 2 žlici kisle smetane ali jogurta, sol in poper, 1 jajce za premaz.

Skupaj zmešamo skuto, kislo smetano, jajce ter na drobno narezan čemaž. Po okusu solimo in popramo. Listnato testo razvijemo ter ga narežemo na približno 10 cm x 10 cm velike kvadrate. Na sredino vsakega kvadrata nadevamo po žlico nadeva. Eno stran testa prepognemo čez nadev ter skupaj sistnemo robove, tako da dobimo žepek. Žepke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem, ter jih po vrhu premažemo s stepenim jajcem. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, približno 30 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Podblegaške novice / petek, 19. april 2024 / 06:00

Podblegaške novice, št. 3

Podblegaške novice, 19. april 2024, št. 3

Objavljeno na isti dan


Preddvor / ponedeljek, 13. september 2010 / 07:00

V Preddvoru raje kompostirajo

V Preddvoru bodo oktobra uvedli še ločeno zbiranje bioloških odpadkov po gospodinjstvih. Za rjav zabojnik se je odločilo le 74 uporabnikov.

Zanimivosti / ponedeljek, 13. september 2010 / 07:00

Jubilej medobčinskega društva invalidov

Domžale - Medobčinsko društvo invalidov Domžale je s prireditvijo, ki je konec prejšnjega tedna napolnila halo Komunalnega centra Domžale, praznovalo 35-letnico uspešnega de...

Komenda / ponedeljek, 13. september 2010 / 07:00

Nadzorni odbor občini izdal negativno mnenje

Komenda - Člani nadzornega odbora Občine Komenda, ki ga vodi Janez Čebulj, so z izdajo končnega poročila zaključili nadzor nad postopki potrjevanja sredstev in izvajanja vzdrževa...

Tržič / ponedeljek, 13. september 2010 / 07:00

Pitno vodo kali hudournik

Prebivalci Jelendola opozarjajo, da je pitna voda kalna po večjem dežju. Vodovodni odbor bo od države terjal ureditev hudournika nad vodnim zbiralnikom.

Kranj / ponedeljek, 13. september 2010 / 07:00

Devetsto pet pobud v mandatu

Kranj - Župan Damijan Perne je v sredo na zadnji redni seji mestnega sveta v tem mandatu postregel z nekaj zanimivimi statističnimi podatki. Imeli so 39 rednih in štiri iz...