Petošolci iz OŠ Staneta Žagarja v Kranju se ob popoldnevih družijo na interesni dejavnosti Baking in English (Peka v angleščini). / Foto: arhiv šole

Peka v angleščini

Na Osnovni šoli Staneta Žagarja v Kranju se lahko učenci petega razreda drugo leto zapored družijo na popoldanski interesni dejavnosti Baking in English (Peka v angleščini).

Druženje ob peki poteka enkrat na mesec, cilj pa je, da učenci ves čas govorijo v angleščini, je pojasnila učiteljica angleščine na razredni stopnji in vodja interesne dejavnosti Špela Elizabeta Soklič, ki z veseljem ugotavlja, da je zanimanje za peko veliko. »Namen dejavnosti je sproščeno in (bolj) samozavestno sporazumevanje v angleščini ter uporaba jezika v komunikaciji med sošolci in učiteljico.«

Učenci skupaj z učiteljico najprej pregledajo recept, ki je zapisan v angleščini, nato pa se pogovorijo, kaj potrebujejo za pripravo jedi – pregledajo in poimenujejo sestavine ter natančno preučijo postopek priprave testa. »Med izvedbo se marsikaj naučimo: kako ubiti jajce v lonček, in ne mimo, kako stehtati moko, da ne leti po pultu in tleh, kako uporabljati mešalnik, da sneg ne leti po zraku, postopnega dodajanja sestavin, oblikovanja piškotov, rezanja jabolk, cvrtja v olju … Vedno kaj novega,« je razložila Špela Elizabeta Soklič. Kljub enostavnim receptom »pričarajo« odlične jedi, ko končajo, pa šola običajno diši do najvišjega nadstropja. »Dobrote razdelimo še sosednjim modelarjem in šolskim kuharicam, da dobimo še 'neodvisne pohvale', kako dobro nam je uspelo.« Poleg uživanja v dobrotah je učencem zelo všeč tudi izbiranje in poslušanje angleške glasbe ob pripravi jedi. »Ko zaključimo z najbolj 'napornim delom' in gredo jedi v pečice ali se zaključujejo v ponvah in vafeljnikih, se pustim podučiti, katera glasba je zdaj popularna. Zanima me, kaj petošolci poslušajo, tako izvem mnogo novega in zanimivega,« je poudarila njihova učiteljica, ki je kot zanimivost dodala dve izjavi učencev, ki sta jo po njenih besedah »vrgli na rit«. Prva je bila: »Oh, teacher, this is so much better than going home.« (Učiteljica, to je veliko bolje, kot da gremo domov). Ko so cvrli skutne miške, pa so komentirali: »This looks like instagram food!« (To je videti kot hrana z Instagrama oziroma kot bi lahko prevedli: to je Instagramabilna jed).

Za nakup sestavin so ob začetku šolskega leta prejeli darilno kartico ene od trgovskih verig. Špela Elizabeta Soklič upa, da jim bodo sponzorji naklonjeni tudi v prihodnje in bodo priljubljeno interesno dejavnost lahko nadaljevali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / četrtek, 7. december 2023 / 23:17

105 petkov

Odziv na prispevek 105 petkov avtorja Miha Nagliča, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 1. decembra 2023

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Rezultati 1., 2., in 3. lige (16. krog) državnega prvenstva v inline hokeju

1. liga (16.krog - odigran 3.2. in 4.2.): Citypark Strele : G...

Šport / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Člani Triglava v polfinalu, članice izgubile

Kranj - V soboto sta bili odigrani še dve tekmi četrtfinala v slovenski hokejski ligi. Kranjski Triglav je v Zalogu s 4:7 (0:1, 2:2, 2:4) premagal Slavijo. Dva zadetka...

Šport / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Kamnik Slovan namučil Triglav

Kranj - V soboto sta bili odigrani le dve tekmi v 8. krogu prvega dela državnega članskega prvenstva za vaterpoliste. Obe tekmi sta se odigrali v kranjskem pokritem ol...

GG Plus / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Veliko zanimanje za naravoslovje

Neformalni informativni dan Študenti dijakom, ki ga pripravlja Klub študentov Kranj, je letos obiskalo okrog petsto prihodnjih brucev.

Gorenjska / torek, 7. februar 2012 / 07:00

Anketa: Mraz nam ne pride do živega

Zima kaže svoje zobe in temperature zraka že nekaj dni vztrajajo pod ničlo. Mimoidoče smo tokrat poiskali v Žireh. Pri minus osmih stopinjah smo jih vprašali, kako prenašajo mraz in kaj naredijo, da j...