Petošolci iz OŠ Staneta Žagarja v Kranju se ob popoldnevih družijo na interesni dejavnosti Baking in English (Peka v angleščini). / Foto: arhiv šole

Peka v angleščini

Na Osnovni šoli Staneta Žagarja v Kranju se lahko učenci petega razreda drugo leto zapored družijo na popoldanski interesni dejavnosti Baking in English (Peka v angleščini).

Druženje ob peki poteka enkrat na mesec, cilj pa je, da učenci ves čas govorijo v angleščini, je pojasnila učiteljica angleščine na razredni stopnji in vodja interesne dejavnosti Špela Elizabeta Soklič, ki z veseljem ugotavlja, da je zanimanje za peko veliko. »Namen dejavnosti je sproščeno in (bolj) samozavestno sporazumevanje v angleščini ter uporaba jezika v komunikaciji med sošolci in učiteljico.«

Učenci skupaj z učiteljico najprej pregledajo recept, ki je zapisan v angleščini, nato pa se pogovorijo, kaj potrebujejo za pripravo jedi – pregledajo in poimenujejo sestavine ter natančno preučijo postopek priprave testa. »Med izvedbo se marsikaj naučimo: kako ubiti jajce v lonček, in ne mimo, kako stehtati moko, da ne leti po pultu in tleh, kako uporabljati mešalnik, da sneg ne leti po zraku, postopnega dodajanja sestavin, oblikovanja piškotov, rezanja jabolk, cvrtja v olju … Vedno kaj novega,« je razložila Špela Elizabeta Soklič. Kljub enostavnim receptom »pričarajo« odlične jedi, ko končajo, pa šola običajno diši do najvišjega nadstropja. »Dobrote razdelimo še sosednjim modelarjem in šolskim kuharicam, da dobimo še 'neodvisne pohvale', kako dobro nam je uspelo.« Poleg uživanja v dobrotah je učencem zelo všeč tudi izbiranje in poslušanje angleške glasbe ob pripravi jedi. »Ko zaključimo z najbolj 'napornim delom' in gredo jedi v pečice ali se zaključujejo v ponvah in vafeljnikih, se pustim podučiti, katera glasba je zdaj popularna. Zanima me, kaj petošolci poslušajo, tako izvem mnogo novega in zanimivega,« je poudarila njihova učiteljica, ki je kot zanimivost dodala dve izjavi učencev, ki sta jo po njenih besedah »vrgli na rit«. Prva je bila: »Oh, teacher, this is so much better than going home.« (Učiteljica, to je veliko bolje, kot da gremo domov). Ko so cvrli skutne miške, pa so komentirali: »This looks like instagram food!« (To je videti kot hrana z Instagrama oziroma kot bi lahko prevedli: to je Instagramabilna jed).

Za nakup sestavin so ob začetku šolskega leta prejeli darilno kartico ene od trgovskih verig. Špela Elizabeta Soklič upa, da jim bodo sponzorji naklonjeni tudi v prihodnje in bodo priljubljeno interesno dejavnost lahko nadaljevali.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / / 07:00

Komentar: Biti ali ne biti športnik

Zelo natančno sem spremljal zadnjo konferenco o marketingu in sponzorstvih v športu – Sporto 2011. Prepričan sem bil, da bom izvedel nekaj, kar bo potrdilo, da je še upanje za šport. Na žalost se...

Objavljeno na isti dan


Žiri / nedelja, 7. december 2014 / 13:38

Iz Žirov odnesla le žirovsko trmo

V galeriji DPD Svoboda v Žireh so v ponedeljek pripravili pogovorni večer z naslovom Tek je moje življenje, na katerem so gostili tekačico Heleno Žigon.

Razvedrilo / nedelja, 7. december 2014 / 13:27

Ko se luč ugasne

... je naslov zmagovalne polke izbora za letošnjo naj polko Radia Gorenc ansambla Dor ma cajt. Majo Bobnar oziroma Majči pa smo najprej srečali v najboljši družbi, kasneje pa s harmoniko.

Nasveti / nedelja, 7. december 2014 / 13:26

Kako je nastal Gradec?

Obisk kakšnega božično-novoletnih sejmov v okolici je vsako leto prijeten. Letos je najmočnejše lovke po obiskovalcih iztegnil Gradec, kjer je v starem delu mesta kar 14 božičnih trgov. A za pravo...

GG Plus / nedelja, 7. december 2014 / 13:25

Ne maramo te več, so ji rekli

Anka je prvič postala babica že pri dobrih osemintridesetih letih. Hči edinka, ki jo je rodila kakšen mesec po maturi, jo je presenetila s svojo nosečnostjo nekoč pri zajtrku, preden je od...

Tržič / nedelja, 7. december 2014 / 13:21

Dobrodelna dražba slaščic

Tržiški muzej je v sodelovanju z Lions klubom Bled Golf pripravil dobrodelno dražbo slaščic. Največ so bili udeleženci licitacije pripravljeni plačati za pehtranovo potico.