Buratta v živopisni družbi češnjevcev / Foto: Alenka Brun

Živobarvno kosilo

Res velja, da včasih jemo z očmi. V obeh primerih – ko smo lačni ali ne – nas rade premamijo barve, lep krožnik, izvirno predstavljena jed na njem.

Tokrat sem se odločila, da grem na kosilo v restavracijo Hiše Linhart v Radovljici, k Urošu Štefelinu, glavni kuhalnici Hiše Linhart, prejemnice Michelinove in zelene zvezdice. Nudijo t. i. bistrojsko kosilo »za ta domače«, kjer se lahko odločiš za dvoje kombinacij treh hodov, izbereš tudi štiri- ali pethodni meni. Odločila sem se za trihodnega: predjed, glavno jed in sladico. Najprej je na mizo prispel telečji tatar iz Mlinaričine teletine, na krožniku pa so mu delali družbo majoneza kostnega mozga, Golarjev pinjenec in Odolnjekov sir, kvas in zeliščno olje. Potem sem izbrala file Zupanove jezerske postrvi s cvetačno kremo in vloženo cvetačo, testenino, polnjeno z Markovo rdečo polento trdinko in Odolnjekovim mohantom ter belo ribjo omako. Sladico pa so poimenovali bela čokoladna Radolca (buča, jabolka, ajda, bela čokolada). Prijazni natakar mi je sicer takoj ponudil vina za k jedem, a ker je bil čas kosila in pred menoj še delovno popoldne, se zanje nisem odločila. Tudi količinsko so bile porcije ravno pravšnje, da me hrana ni zazibala v (prijetno) utrujenost, temveč sem lahko aktivno nadaljevala dan. V primeru, da si res lačen, pa pač izbereš meni z več hodi – cene se gibljejo med trideset in petdeset evri.

Je pa nekaj dni kasneje naneslo, da sva se s prijateljico odločili, da greva za 8. marec na kosilo nekam v Kranju. Prav veliko nisva razmišljali, izbrali sva Restavracijo in kavarno Brioni. Obed se je začel z izjemno okusno kombinacijo, že na pogled tako vabljivo, da jo enostavno zmažeš, ne da bi vmes velikokrat vdihnil. Za predjed so namreč tokrat postregli sir buratta na pečenih češnjevih paradižnikih z zelišči. Čemaževo juho s skutnim štrukeljcem sva preskočili, za glavno jed pa so damam za njihov praznik namenili hobotnico z žara na žafranovem krompirjevem pireju s škampovo omako, lahko pa so izbrale tudi telečja lička na gorčičnem pireju z vinsko omako in zelenjavo. Slednja jed je bila najverjetneje namenjena moški polovici, če se je na kosilu oglasil par. Midve sva se odločili za hobotnico, uživali v tišini kosila, ker sva pridno jedli, pa čeprav sva obe precej zgovorni. Na koncu pa sva se posladkali še s pomladno jogurtovo pavlovo, kar se mi je zdela lahka različica sicer te priljubljene bogate slaščice.

In da ne pozabim: prihaja spomladanski Teden restavracij – med 24. marcem in 2. aprilom 2023. Rezervacije so se odprle včeraj, več o sodelujočih restavracijah, ceni in menijih pa lahko preberete na spletni strani Tedna restavracij.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / sobota, 29. november 2014 / 12:18

Šov je vse bolj živ

Resničnostni šov Kmetija: Nov začetek se približuje vrelišču – zadnjih pet tekmovalcev je v poslovilnem pismu brez milosti razgalila Lara. Finale šova bo v soboto, 13. decembra, ob 21. uri. Tudi šov G...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:55

Prostovoljna akcija v domu starostnikov

Jesenice – V Domu dr. Franceta Bergelja na Jesenicah so svojci stanovalcev dali pobudo, da bi prostovoljno uredili domsko teraso. V akciji so tako ponovno zasadili in uredili visoke grede, očistili...

Gospodarstvo / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:53

Priznanja mladim rejcem

Kranj – Društvo rejcev govedi črno-bele pasme v Sloveniji, Oddelek za zootehniko Biotehniške fakultete in Srednja kmetijska šola Grm so julija pripravile na Grmu šesto mednarodno šolo za mlade rejc...

Gospodarstvo / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:53

Skupinski nakup peči

Kranj – Zveza potrošnikov Slovenije je v ponedeljek začela zbirati spletne prijave za sodelovanje v skupinskem nakupu kaminskih peči na pelete. Tisti, ki se bodo prijavili, bodo na začetku septembr...

Zanimivosti / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:51

Prvič gostili godce iz slovenske Istre

Tradicionalna prireditev ob semanjem dnevu na Sv. Ožboltu, ki poteka prvo nedeljo v avgustu, je letos prvič gostila ljudske godce iz slovenske Istre.

Zanimivosti / nedelja, 11. avgust 2019 / 17:50

V planinski raj

Natikači so že lahko poletno razkošje za noge, dokler ostanejo v dolini. Zgovorne karikature Marka Kočevarja so na ogled v Slovenskem planinskem muzeju pod naslovom Nazaj v planinski raj ? instant...