Kruh z dodatkom buče in jabolka
V marsikateri kleti se skriva še kakšna buča, ki jo je treba porabiti, in jabolka. Oboje skupaj lahko koristno uporabimo tako, da jih vmešamo v testo za kruh. Rezultat bo čudovit, mehak in sočen kruh, poleg katerega ne bomo potrebovali veliko dodatkov, da ga bomo lahko pojedli.
Za pripravo kruha z dodatkom buče in jabolka potrebujemo: 300 g pšenične bele moke, 300 g pšenične polnozrnate moke, 200 g očiščene in olupljene buče, 1 večje jabolko, pol kocke kvasa, 250 ml mlačnega mleka, 50 g masla, 1 žličko soli, 2 žlici sladkorja, 1 žličko mletega cimeta.
Jabolka in bučno meso naribamo. Presejemo obe moki in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas ter ga potresemo z eno žličko sladkorja. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato dodamo še preostale sestavine: stopljeno in nekoliko ohlajeno maslo, naribano jabolko in bučo, cimet, sol ter preostali sladkor. Vse skupaj zgnetemo v testo in gnetemo še vsaj 10 minut. Če je testo premokro, dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kepo, ga položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati eno uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 25 minut.
Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava.