Kruh z dodatkom buče in jabolka

V marsikateri kleti se skriva še kakšna buča, ki jo je treba porabiti, in jabolka. Oboje skupaj lahko koristno uporabimo tako, da jih vmešamo v testo za kruh. Rezultat bo čudovit, mehak in sočen kruh, poleg katerega ne bomo potrebovali veliko dodatkov, da ga bomo lahko pojedli.

Za pripravo kruha z dodatkom buče in jabolka potrebujemo: 300 g pšenične bele moke, 300 g pšenične polnozrnate moke, 200 g očiščene in olupljene buče, 1 večje jabolko, pol kocke kvasa, 250 ml mlačnega mleka, 50 g masla, 1 žličko soli, 2 žlici sladkorja, 1 žličko mletega cimeta.

Jabolka in bučno meso naribamo. Presejemo obe moki in na sredini naredimo jamico, kamor nadrobimo kvas ter ga potresemo z eno žličko sladkorja. Zalijemo z mlačnim mlekom in pustimo stati 10 minut, da kvas vzhaja. Nato dodamo še preostale sestavine: stopljeno in nekoliko ohlajeno maslo, naribano jabolko in bučo, cimet, sol ter preostali sladkor. Vse skupaj zgnetemo v testo in gnetemo še vsaj 10 minut. Če je testo premokro, dodamo še malo moke. Testo oblikujemo v kepo, ga položimo v pomokano posodo ter pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo. Pustimo vzhajati eno uro, da testo naraste na dvojno količino. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo in iz njega oblikujemo hlebček, ki ga položimo na pekač, prekrit s peki papirjem. Vzhajamo še eno uro. Pečemo v pečici, segreti na 220 °C, na spodnji rešetki 10 minut. Nato temperaturo znižamo na 180 °C in pečemo še 25 minut.

Nasvet: Preden postavimo kruh v pečico, po dnu pečice polijemo pol skodelice vode ali položimo nekaj ledenih kock. Iz vode se bo ustvarila para, ki bo poskrbela, da se bo kruh lažje dvignil, skorjica pa bo še bolj hrustljava.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 29. november 2021 / 11:34

Bančni sistem je stabilen

Tokratni Dan slovenskih bančnikov je minil v luči postpandemičnega okrevanja gospodarstva. Kljub pandemiji in prisotnosti številnih drugih tveganj bančni sektor ostaja kapitalsko in likvidnostno stabi...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 11. oktober 2022 / 18:53

Plin vonjali, a ga inštrumenti niso zaznali

Radovljica – V nedeljo popoldan so stanovalci na Vodnikovi cesti v Lescah zaznali vonj po plinu. Ob prihodu na kraj dogodka so prostovoljni gasilci iz Lesc iz dela objekta, kjer je bil prisoten von...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 11. oktober 2022 / 18:53

V Cerkljah bo v soboto družinski dan

Cerklje – »Ker so odnosi in naše družine tisto, kar je v življenju daleč najpomembnejše«, so se v Družinskem in mladinskem centru Cerklje odločili organizirati dan za družine. V sodelovanju s strok...

Nasveti / torek, 11. oktober 2022 / 18:51

Jabolčni ježki

Jabolka so sadje, po katerem najpogosteje posegamo, pa naj bodo ta sveža ali v predelani obliki. So zelo široko uporabna in iz njih lahko ustvarimo najrazličnejše slaščice. Tudi ježke. Malokdo bo u...

Jesenice / torek, 11. oktober 2022 / 15:46

Nasilje nikoli ni rešitev

Žaljivke, zmerjanje, brce… vsega tega so deležni zaposleni v zdravstvenih ustanovah, zato so ob mednarodnem dnevu nenasilja v Splošni bolnišnici Jesenice postavili stojnico za ozaveščanje.

Šport / torek, 11. oktober 2022 / 15:43

Pogačar sezono končal z zmago

Kranj – Tadej Pogačar (UAE Emirates) je kolesarsko sezono zaključil v velikem slogu, z zmago na Dirki po Lombardiji. V ciljnem sprintu je bil močnejši od Španca Enrica Masa (Movistar). S tem je ubr...