Blaž Matijašević / Foto: Alenka Brun

Radovljiške fritule

Radovljičan Blaž Matijašević je v gostinstvu že dolgo. Tokrat smo nekaj besed z njim spregovorili v domačem kraju in med pripravo mišk, ki jim včasih reče tudi »radol'ške fritule«. Tudi prodaja jih – v lokalu in prodajalnici Fritula, ki stoji med trgovinicami ob vhodu na znameniti Linhartov trg.

»Več let sem razmišljal, da bi mestu ponudil nekaj zanimivega,« pripoveduje Matijašević. Ideja o ocvrti sladici mu je bila vedno bolj všeč in odločil se je, da jo uresniči. »Miške – kot jim pravimo pri nas – sicer poznamo iz otroštva, pripravljale so jih že naše mame,« nadaljuje in razloži, da se je odločil, da v Radovljici odpre Fritulo, lokal, kamor lahko pridete po miške in jih vzamete s seboj. V zimskem času ima sicer malo skrajšan delovnik, ko se začne sezona, ga najdete v lokalu vsak dan.

Ima kakšen svoj recept za miške, se jih je naučil pripravljati sam, kako je sploh začel ..., smo radovedni, saj ni ne pek ne slaščičar.

Zasmeje se, da je čisti samouk. Na začetku je imel celo idejo, da bi delal slane in sladke miške, a se je potem odločil, da ostane pri sladkih. Spomni se na zadnje ure pred odprtjem lokala, ko se mu je pravzaprav koncept, ki si ga je zamislil, podrl. »Do zadnjega dneva nisem imel recepta. Mislil sem, da bom delal kvašene miške. Ker v njih ni mleka in jajc, bi lahko bile tudi za vegane, sem razmišljal, a ko sem pokusil končni izdelek, to enostavno ni bilo tisto, kar sem si jaz zamislil – kakšne bi morale biti na pogled, kakšna naj bi bila okus in tekstura. Nobene mehkobe niso imele. Takrat mi je priskočil na pomoč šef kuhinje v gostilni Avguštin Anton Meglič … In tisti dan sem potem Fritulo odprl, mišk pa je zmanjkalo v pol ure,« pripoveduje Matijašević. Poudari še, da miške cvre sproti, zato je treba na porcijo tudi malo počakati, morda dobrih pet minut. »Postrežem sveže in jedo se tople. Kot otrokom nam je bilo sicer vseeno, če smo jih jedli mrzle, a najboljše so tople,« poudari.

Trenutno jih dela z jogurtom in skuto. Od jeseni 2021 do danes je recept za »radol'ške fritule« rahlo izpopolnil. Šest skorajda popolnoma okroglih sestavlja porcijo. Največ proda klasičnih, povaljanih v sladkorju in cimetu, otroci pa imajo radi take s temno in belo čokolado ter raznimi sladkimi dodatki. Poleti jih je stregel tudi s sladoledom, privoščite si lahko tudi take s hladno vaniljevo kremo in svežim oziroma sezonskim sadjem.

Pust se poslavlja, a Blaž Matijašević se s slastnimi in mehkimi radovljiškimi fritulami že veseli prihajajočega Festivala čokolade.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 29. november 2007 / 07:00

Klic dobrote za Alojza Trojarja iz Železnikov

Žirovnica - Minulo soboto je v kulturni dvorani na Breznici potekal dobrodelni večer Klic dobrote v organizaciji župnijske Karitas Breznica. Nastopil je igralec Gregor Čušin

Objavljeno na isti dan


Šport / sreda, 22. februar 2023 / 19:16

Znova misli tudi na zlato

Nika Križnar je po slabših rezultatih izpustila nekaj tekem svetovnega pokala in se na vrhunec sezone pripravljala s klubskim trenerjem tudi v Žireh. Z njo smo se pogovarjali teden dni pred svetovnim...

Razvedrilo / sreda, 22. februar 2023 / 19:14

Življenjski krog

Vsako živo bitje se rodi, razvija in raste ter na koncu s smrtjo zaključi svoj življenjski krog. Času od rojstva do smrti pravimo življenje. Člani folklornih skupin KUD Triglav Srednja vas v Bohinj...

Gospodarstvo / sreda, 22. februar 2023 / 19:14

Za lani vračilo dela trošarine še po starem

Kranj – Medtem ko kmetje letos že lahko kupujejo dizelsko gorivo za pogon kmetijske in gozdarske mehanizacije po ceni z znižano trošarino, morajo za lani porabljeno gorivo uveljavljati vračilo dela...

Šport / sreda, 22. februar 2023 / 19:10

Prvi album in dvakrat stopničke

Za smučarskim skakalcem Žigo Jelarjem je uspešen teden tako na športnem kot na glasbenem področju.

Kranj / sreda, 22. februar 2023 / 19:09

S prebivalci o volku na Gorenjskem

Kranj – Pred tremi leti sta po dolgi odsotnosti vrste na območju Jelovice in Pokljuke spet nastala tropa volkov, s tem pa se vrača tudi potreba po poznavanju te vrste ter iskanju načinov za življen...