Direktorica javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Kaja Beton in Natalija Černe iz TIC Radovljica sta prestavili novi produkt, čokoladno obarvano doživetje starega mestnega jedra Radovljice.

Kakovosti želijo dati prednost pred količino

Nova strategija turizma v radovljiški občini se osredotoča na rast obiska zunaj glavne poletne sezone ter odgovorno upravljanje destinacije, to pa pomeni upoštevati in uravnovesiti pričakovanja tako turističnega gospodarstva ter dnevnih in večdnevnih gostov kot tudi lokalnih prebivalcev.

»Želimo si destinacijo, ki temelji na lokalni ekonomiji, odgovornih obiskovalcih in vključeni skupnosti.«

Radovljica – Smernice v turizmu se hitro menjajo, spreminja se tudi vloga turističnih destinacij. Če je bilo v preteklem obdobju ključno, da so skrbele za promocijo, je zdaj njihova najpomembnejša naloga upravljanje. Odgovorno upravljanje destinacije pomeni upoštevati in uravnovesiti pričakovanja najrazličnejših deležnikov: turističnega gospodarstva, lokalnih prebivalcev, dnevnih in večdnevnih gostov, ugotavljajo na javnem zavodu Turizem in kultura Radovljica, kjer so konec lanskega leta pripravili novo petletno strategijo razvoja turizma Občine Radovljica. Dokument je na januarski seji že potrdil tudi občinski svet.

Velik skok števila gostov predvsem poleti

Kot je na nedavni predstavitvi Turistične strategije Občine Radovljica 2023–2028 povedala direktorica javnega zavoda Turizem in kultura Radovljica Kaja Beton, so boljša prepoznavnost Slovenije, večja obremenjenost turističnih kapacitet na Bledu, razvoj turistične ponudbe v regiji in vsesplošna rast turizma v zadnjem desetletju prinesli velik skok v številu gostov, predvsem v poletnem času.

Lani je bilo tako samo julija in avgusta na območju radovljiške občine več kot 97.000 gostov, kar je 40 odstotkov več kot v celotnem letu 2016. Poleg tega je bila to več kot polovica vseh gostov, ki so lani prenočevali v destinaciji. Skupaj je bilo lani ustvarjenih 443.000 turističnih prenočitev, kar je precejšen skok v primerjavi s predkoronskim letom 2019, ko so jih našteli 317.000.

Večje število gostov pomeni večji prihodek, hkrati pa prinaša tudi več obremenitev kadra, kapacitet, infrastrukture in narave. Pri pripravi turistične strategije za novo obdobje so zato preverili tudi stališča domačinov. Ti po besedah direktorice zavoda še vedno v veliki večini podpirajo turizem in so zadovoljni z razvojem destinacije.

»Smo pa v anketi zaznali prve komentarje v smislu, da je poleti morda obiskovalcev dovolj in da njihovega števila ni treba več povečevati,« je povedala Kaja Beton. »To je opozorilo, ki ga moramo v trenutku, ko je odnos do turizma še pozitiven, upoštevati,« je poudarila.

Želijo več celoletne ponudbe

Tudi turistično gospodarstvo, ki je prav tako sodelovalo pri pripravi strategije, je opozorilo na veliko poletno obremenitev in izrazilo željo po več zunajsezonskih oziroma celoletnih produktih. Tudi temu bodo v destinaciji namenili več pozornosti.

Med drugim so tako prav z mislijo na razširitev ponudbe v čas pred poletno sezono in po njej ustvarili nov produkt, poimenovan Doživi mesto čokolade. Kot je pojasnila Kaja Beton, gre za nekajurno vodenje po mestu, med katerim skozi okušanje spoznajo zgodovino čokolade. V doživetju sodelujejo Lekarniški in alkimistični muzej, Hiša Linhart in čokoladnica Radolška čokolada. Prva vodenja bodo izvedli že 17. februarja. Produkt bodo predvidoma izvajali le v pomladnem in jesenskem času, ne pa tudi poleti, ko so sodelujoči ponudniki že sicer zelo obremenjeni.

Lokalna ekonomija, odgovorni obiskovalci

Osredotočili se bodo tudi na nadgradnjo obstoječih produktov, tako na področju kulinarike in kulture kot na področju pohodništva in kolesarjenja. V akcijskem načrtu, ki ga je skupaj s strategijo konec januarja potrdil radovljiški občinski svet, so poudarjeni tudi načrti urejanja različne infrastrukture, od javnih pitnikov in stranišč do ureditve območja gradu Kamen.

Kot je povzela Kaja Beton, je njihov cilj kakovostna turistična ponudba, ki bi goste privabljala ne le poleti, ampak tudi v pomladih in jesenskih mesecih. »Želimo si destinacijo, ki temelji na lokalni ekonomiji, odgovornih obiskovalcih in vključeni skupnosti,« je sklenila.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 20. julij 2018 / 12:10

Korte, Galicija, Sveče …

Prihajajoča nedelja bo zanesljivo ena tistih z največ dogodki, ki jih organizirajo slovenske organizacije in društva na Koroškem in na katere prihajajo tudi udeleženci z naše, gorenjske strani. Dop...

Objavljeno na isti dan


Naklo / nedelja, 11. junij 2017 / 22:54

Razveselili so se novih igral

Podbrezje – Deževnemu vremenu navkljub se v podružnični šoli Podbrezje niso želeli odpovedati veselju, da slovesno prerežejo trak ob odprtju novih igral na igrišču za šolo, zato so to storili kar v...

Jesenice / nedelja, 11. junij 2017 / 22:53

Oskrba s toploto z dobičkom

Koncesionar ENOS OTE je lani pri oskrbi s toploto ustvaril 119 tisoč evrov dobička, ki ga bodo, kot zagotavljajo, namenili zniževanju cen.

GG Plus / nedelja, 11. junij 2017 / 22:50

Vse je prišlo na dan

»Še dobro, da so prišle počitnice, preden so se lahko starši na lastne oči prepričali, kakšna pokvarjenka je poučevala njihove otroke. S temi besedami mi je zaželel srečno v življenju ravnatelj. Ni...

Zanimivosti / nedelja, 11. junij 2017 / 22:48

Pašna sezona

Pod Triglavom v Vratih sta se že začeli tako planinska kot pašna sezona. Tako v Vratih obiskovalce pozdravi skupina slovenske avtohtone pasme goveda – cike, ki se v zadnjih letih zaradi po...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 11. junij 2017 / 22:44

Barletov memorial gasilcem Cerkelj

PGD Cerklje je ob 125-letnici delovanja društva v soboto, 3. junija, izvedlo jubilejni, 30. Barletov memorial, s katerim se spominjajo utemeljitelja in organizatorja prostovoljnega gasilstva Frana Bar...