Kaj bo pa danes za kosilo
Marsikdaj se je težje odločiti, kaj bi pripravili za kosilo kot pa skuhati samo kosilo. Pire krompir s paprikami, file lososa in pečena cvetača so le tri ideje, s katerimi lahko na preprost način popestrimo svoje obroke.
Za pripravo pire krompirja s paprikami potrebujemo: 1 kg krompirja, približno 2,5 dl polnomastnega mleka, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.
Krompir olupimo, narežemo na kose ter ga skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Odcejenemu krompirju prilijemo vroče mleko ter ga pretlačimo v pire krompir. Paprikam očistimo semena ter jih narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem na hitro prepražimo narezane paprike, ki jih nato še posolimo in popopramo. Pečene koščke paprik vmešamo v pire krompir.
Nasvet: K prilogi ponudimo beljakovinsko jed. Med drugim je to lahko tudi losos, s pripravo katerega se ne bomo preveč zamudili. Fileje lososa natremo s poprom in mletim česnom ter jih na na vsaki strani pečemo 5 minut.
Za pripravo pečene cvetače potrebujemo: 1 srednjo veliko cvetačo, 3 žlice olivnega olja, 1 žličko mlete rdeče paprike, sol in poper.
Cvetačo razrežemo na posamezne cvetove, jo stresemo v lonec, posolimo in zalijemo z vodo ter segrevamo. Ko voda zavre, cvetačo odcedimo ter jo razporedimo po pekaču. Potresemo jo z mleto rdečo papriko, popopramo in prelijemo z olivnim oljem. Vse skupaj dobro premešamo. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, od 20 do 30 minut oziroma toliko časa, da se cvetača zmehča. Vmes enkrat premešamo.
Nasvet: Cvetačo lahko spečemo tudi brez predhodnega kuhanja. V tem primeru bomo morali čas peke podaljšati na okrog 45 minut.