Kaj bo pa danes za kosilo

Marsikdaj se je težje odločiti, kaj bi pripravili za kosilo kot pa skuhati samo kosilo. Pire krompir s paprikami, file lososa in pečena cvetača so le tri ideje, s katerimi lahko na preprost način popestrimo svoje obroke.

Za pripravo pire krompirja s paprikami potrebujemo: 1 kg krompirja, približno 2,5 dl polnomastnega mleka, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 2 žlici olivnega olja, sol in poper.

Krompir olupimo, narežemo na kose ter ga skuhamo v rahlo osoljeni vodi ter odcedimo. Odcejenemu krompirju prilijemo vroče mleko ter ga pretlačimo v pire krompir. Paprikam očistimo semena ter jih narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olivno olje ter na njem na hitro prepražimo narezane paprike, ki jih nato še posolimo in popopramo. Pečene koščke paprik vmešamo v pire krompir.

Nasvet: K prilogi ponudimo beljakovinsko jed. Med drugim je to lahko tudi losos, s pripravo katerega se ne bomo preveč zamudili. Fileje lososa natremo s poprom in mletim česnom ter jih na na vsaki strani pečemo 5 minut.

Za pripravo pečene cvetače potrebujemo: 1 srednjo veliko cvetačo, 3 žlice olivnega olja, 1 žličko mlete rdeče paprike, sol in poper.

Cvetačo razrežemo na posamezne cvetove, jo stresemo v lonec, posolimo in zalijemo z vodo ter segrevamo. Ko voda zavre, cvetačo odcedimo ter jo razporedimo po pekaču. Potresemo jo z mleto rdečo papriko, popopramo in prelijemo z olivnim oljem. Vse skupaj dobro premešamo. Pečemo v pečici, segreti na 200 °C, od 20 do 30 minut oziroma toliko časa, da se cvetača zmehča. Vmes enkrat premešamo.

Nasvet: Cvetačo lahko spečemo tudi brez predhodnega kuhanja. V tem primeru bomo morali čas peke podaljšati na okrog 45 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 18. januar 2012 / 07:00

Porod občuti, boli pa skorajda ne

Za lajšanje porodne bolečine se je lani v kranjski porodnišnici odločilo približno 40 odstotkov porodnic, od tega je dobrih 25 odstotkov porodnic izbralo epiduralno porodno analgezijo. O tej metodi je...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Zelišča, ki oživljajo spomin (1)

Žajbelj, rožmarin, pelin, smetlika, česen in še bi se našla kakšna zdravilna rastlina, ki nam stoji ob strani, ko nam začne pešati spomin in se v njem začno pojavljati luknjice in luknje.

Gospodarstvo / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Prve rente iz Prve osebne zavarovalnice

Ljubljana - V Sloveniji se je pred desetimi leti začelo uveljavljati varčevanje za starost v okviru t. i. drugega pokojninskega stebra, letos pa bodo prvi že začeli prejemati pok...

Kamnik / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Župan sprejel kamniške župnike

Kamnik - Kamniški župan Marjan Šarec je tudi letos pripravil tradicionalno ponovoletno srečanje z župniki kamniške dekanije. Srečanje, ki se ga je udeležila tudi vodja družbenih...

Zanimivosti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Anketa: Končno dežurni zobozdravnik

Gorenjcem od šestega februarja dalje ob nedeljah in praznikih nujne zobozdravstvene pomoči ne bo več treba iskati v Ljubljani, saj bo tudi v Kranju začela delovati dežurna ambulanta. Kaj na to pravijo...

Zanimivosti / četrtek, 20. januar 2011 / 07:00

Pomagali otrokom z astmo

Kranj - Več kot sto kolesarjev se je v soboto udeležilo 6. dobrodelnega spininga, na katerem so zbirali denar za pomoč otrokom z astmo. Pod vodstvom ultrakolesarja Marka Baloha s...