Timi Rožič / Foto: Alenka Brun

Bohinjska Majer'ca

V Bohinju poleg Hotela Bohinj, kjer zadnje čase pogosto poskrbijo za različne dogodke in je pred kratkih gostil tudi večerjo s prejemnikom Michelinove zvezdice, kuharskim mojstrom ljubljanskega Strelca Igorjem Jagodicem, najdemo na robu vasi Stara Fužina pravi mali biser z restavracijo, butični hotel Majer'ca. Tam po novem ustvarja Timotej oziroma Timi Rožič, ki je v mlajših kuharskih krogih znano ime in tudi Bohinjci ga dobro poznajo. Nekaj časa je bil del ekipe treh fantov, ki je ustvarjala bohinjski gin Karakter, po katerem je kasneje dobil ime priljubljen bar ob jezeru, kjer je Rožič še vedno aktiven, ravno tako pa ga najdemo še v Ljubljani, kjer skrbi za azijsko obarvani bistrojček Zanoodle. V bistvu je mladi in perspektivni kuharski mojster razpet med Bohinjem in Ljubljano.

V Majer'ci je Rožič kreativno in operativno vodenje kuhinje prevzel pred dobim mesecem dni. Po videnem lahko rečemo, da je s svojimi krožniki pričakovano hitro vzpostavil visok nivo pričakovanja gostov. Čeprav gre za znane, domače, preproste okuse, so ti v sodobni preobleki. A takšen je Rožič: kuhar, ki z veseljem kombinira, poskuša, ne manjka mu tudi drznosti, a ostaja zvest osnovam in lokalnim sestavinam.

Restavracijo Majer'ca lahko obiščete, če se vam zljubi zajtrka, morda kosila pozno popoldne, večerje. Lahko si privoščite samo trihodni meni, na voljo imajo tudi štiri- in pethodnega – ali pa si enostavno sestavite svojega. Seveda so rezervacije priporočljive, a če imajo prostor, vas bodo z veseljem postregli. Lahko izbirate med ribo, mesom in pesinim tartarjem, na katerega smo postali pozorni, ko sta Hrvatici pri sosednji mizi glasno mljaskali, ena je celo s kruhom pomazala glavni krožnik, česar dami, kot je bila videti, ne bi nikoli pripisali. Mi smo se odločili za trihodni meni: hladno predjed, glavno jed in sladico. Začeli smo z Zupanovo postrvjo, rahlo marinirano v soli in začimbah, z dodano vloženo gomoljno zeleno, praženimi bučnimi semeni, bučnim oljem ter omako iz postrvjega fonda in domače sladke smetane – za vseh deset prstov obliznit! Za glavno jed smo na kremni polenti trdinke okušali v ustih topljivi se vrat krškopoljca, gel suhih sliv, mesno omako, porovo olje in drobnjak. Za piko na i pa je sledila še domiselna in okusna sladica: hruška, pečena v medu, z ganašem iz bele čokolade s cimetom, cimetovim drobljencem, orehovim sladoledom in medeno karamelo.

Pa splošno vzdušje v Majer'ci? Prepletata se občutka dobrodošlosti in domačnosti, ki ju ustvarjajo okolje, v katero je hotel umeščen, modernost in obenem toplina restavracije ter seveda prijazno osebje, ki ve, kako se stvarem streže.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / sreda, 18. januar 2017 / 20:59

Nebesna Nebra

Med dvema rekama, Saale in Unstrut, je v zraku ogromno zgodovine. Poleg mest in vinogradov ter gradov pa najdemo tu tudi moderno zgradbo, ki gosti še bolj oddaljeno preteklost. Ravno ob na...

Objavljeno na isti dan


Kranj / nedelja, 3. maj 2015 / 19:50

Ohraniti delavske pravice

Ob prazniku dela je Svet gorenjskih sindikatov na Joštu nad Kranjem pripravil tradicionalno, tokrat že enainštirideseto srečanje.

Kronika / nedelja, 3. maj 2015 / 12:42

Kolesarja zašla na avtocesto

Naklo – Kranjski prometni policisti so pred dnevi na avtocesti pri Naklem obravnavali kolesarja, ki sta kolesarila iz Lesc proti Kranju. Odstranili so ju z avtoceste, v razgovoru pa so ugotovili, d...

Kronika / nedelja, 3. maj 2015 / 12:41

Lokomotiva trčila v bager

Radovljica – Radovljiški policisti so v nedeljo zjutraj na obnovitvenem delu železniške proge med Radovljico in Lescami obravnavali trčenje med delovno lokomotivo in bagrom, ki se je zaradi okvare...

Železniki / nedelja, 3. maj 2015 / 12:37

Gregor Habjan edini kandidat

Železniki – Če bo dobil soglasje občinskega sveta Železniki, bo Javni zavod Ratitovec še naprej vodil dosedanji direktor Gregor Habjan. Na razpis za direktorja so po besedah predsednika sveta javne...

Cerklje na Gorenjskem / nedelja, 3. maj 2015 / 12:36

Kriminala manj, nesreč več

Število prometnih nesreč na območju občine Cerklje je lani poraslo za 29 odstotkov.