Krajani proti širitvi obrata
Podjetje Halal Guda Doner Kebap želi povečati svoj obrat na Mlaki pri Kranju, a mu mora Mestna občina Kranj še dovoliti odstopanje od prostorsko izvedbenih pogojev. Krajani investiciji nasprotujejo.
Skoraj vsi so se pritoževali, da se že iz obstoječega obrata širijo neprijetne vonjave in prekomeren hrup.
Kranj – Kranjski mestni svet bo jutri na drugi redni seji v tem mandatu potrjeval tudi sklep o lokacijski preveritvi za individualna odstopanja, s katerim bi podjetju Halal Guda Doner Kebap na Mlaki pri Kranju omogočili prizidavo obstoječega objekta za proizvodnjo doner kebabov za 642,67 kvadratnega metra bruto tlorisne površine, čeprav bi bila s tem presežena dopustna maksimalna stopnja pozidave območja. Pred jutrišnjim odločanjem o dopustitvi takšne gradnje pa so mestni svetniki prejeli poziv krajanov Mlake pri Kranju, da naj lokacijsko preveritev zavrnejo, ker da širitev industrijskega objekta v stanovanjskem naselju ni dopustna. Ob tem Mestni občini Kranj (MOK) očitajo zavajanje ministrstva za okolje in prostor (zdaj ministrstva za naravne vire in prostor).
Številni krajani Mlake pri Kranju omenjeni širitvi mesarskega obrata na njihovem območju nasprotujejo, kar se je pokazalo že v postopku javne razgrnitve elaborata lokacijske preveritve, ki je potekala avgusta lani. Na elaborat je namreč prispelo 22 pripomb. Skoraj vsi so se pritoževali, da se že iz obstoječega obrata širijo neprijetne vonjave in prekomeren hrup, kar pa je po mnenju MOK zgolj mnenje pripombodajalcev, ki se na lokacijsko preveritev ne nanaša. Poleg tega se bodo s prenovo in širitvijo obrata po mnenju MOK emisije smradu in hrupa zmanjšale.
Najbolj izpostavljena pripomba krajanov sicer je, da gre za obrtno-proizvodni oziroma industrijski objekt na območju centralnih dejavnosti, za katerega predlagano odstopanje v okviru instrumenta lokacijske preveritve sploh ni dovoljeno, zato je tudi tedanje ministrstvo za okolje in prostor že oktobra 2021 izdalo negativno mnenje. V popravljeni vlogi, ki jo je MOK na ministrstvo poslala pred letom dni, pa je prišlo do spremembe, namreč da se v objektu izvaja storitvena dejavnost priprave hrane, in ne proizvodnja mesnih izdelkov.
»S tem zavajajočim podatkom pa je občina dosegla, da ji je ministrstvo za okolje in prostor 19. januarja 2022 izdalo pozitivno mnenje (ministrstvo namreč ne preverja resničnosti podatkov v vlogah),« krajani navajajo v pozivu mestnim svetnikom. Občini očitajo, da je v stališčih do pripomb javnosti skušala zrelativizirati dejavnost podjetja Halal Guda Doner Kebap, čeprav ni v njeni pristojnosti, da po svoji oceni odloča, kaj je dejavnost nekega podjetja. Kot poudarjajo, po uradnih podatkih podjetje Halal Guda Doner Kebap ne opravlja dejavnosti priprave hrane, ki da za nameček sploh ne obstaja glede na uradno klasifikacijo dejavnosti, ampak opravlja dejavnost proizvodnje mesnih izdelkov. »Prav tako podjetje nima dovoljenja Uprave za varno hrano za dejavnost priprave hrane, ampak ima dovoljenje za opravljanje dejavnosti proizvodnje mesnih izdelkov,« še opozarjajo.
Na spletni strani podjetja Halal Guda Doner Kebap, ustanovljenega leta 2013, piše, da gre za največje in najuspešnejše slovensko podjetje za pripravo in prodajo vrtljivih začinjenih mesnih nabodal ali doner kebabov. »V proizvodnem procesu strogo upoštevamo vse Halal standarde in uporabljamo izključno sestavine s Halal certifikati ter tako zagotavljamo ustreznost naših izdelkov tudi za pripadnike islamske skupnosti,« zagotavljajo.