Porova pita / Foto: Erika Jesenko

Porova pita

Kljub snežni odeji lahko por še vedno odkopljemo na njivi. Po okusu spominja na čebulo, vendar je precej bolj blagega okusa, kar nakazuje tudi na njegovo široko uporabnost. Znajde se lahko tako v juhi kot v prilogi, kot dodatek k različnim mesnim jedem … in tudi v obliki porove pite.

Za pripravo porove pite potrebujemo: za testo: 250 g moke, 120 g masla, 1 jajce, žličko soli; za nadev: 0,5 kg pora, 2 stroka česna, 100 g slanine, poper; za preliv: 3 jajca, 1,5 dl mleka, 1 lonček kisle smetane ali navadnega jogurta (180 g), sol in poper, po želji še eno pest sira.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Slanino narežemo na majhne kocke, por na kolesa, česen nasekljamo. Ponev segrejemo in na njej popečemo slanino. Dodamo česen in por ter vse skupaj pražimo 10 minut. Po okusu popramo, soliti ni treba, saj je slanina že dovolj slana.

Priprava preliva: Stepemo tri jajca ter jih zmešamo skupaj z mlekom, jogurtom ali kislo smetano in po želji še z naribanim sirom. Preliv še posolimo in popramo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / sreda, 12. junij 2024 / 14:16

Poletna podjetniška šola v Domžalah

Domžale – Na domžalski obrtni zbornici bo od prvega do petega julija potekala Poletna podjetniška šola z AI. Potekala bo vsak dan od 10. do 15. ure in je primerna za vse, ki si želijo nadgraditi sv...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Moško in okusno

Konec decembra je obutveno podjetje Peko v eni izmed ljubljanskih trgovin premierno predstavilo novo linijo čevljev, ki jo je oblikoval Milan Gačanovič. V eni izmed sosednjih izložb pa smo opazili zan...

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Zvezdni turizem

Test: Mercedes-Benz R 320 CDI 4MATIC L

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Prvi trojček

Prvi med tremi sorodnimi lahkimi dostavniki je Citroën Jumpy.

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Naslov za Oplovo corso

V petek zvečer se je z glasovanjem novinarske žirije v avtomobilistično glasbeno obarvani televizijski oddaji končal letošnji, že petnajsti izbor slovenski avto leta, ki so ga skupaj pri...

Prosti čas / torek, 16. januar 2007 / 06:00

Igralski podmladek v Gorjah

Na Osnovni šoli Gorje je med učenci zelo veliko zanimanje za dramski krožek. Tokrat se predstavljajo s predstavama Mojca Pokrajculja in Zajčkova hišica.