Porova pita / Foto: Erika Jesenko

Porova pita

Kljub snežni odeji lahko por še vedno odkopljemo na njivi. Po okusu spominja na čebulo, vendar je precej bolj blagega okusa, kar nakazuje tudi na njegovo široko uporabnost. Znajde se lahko tako v juhi kot v prilogi, kot dodatek k različnim mesnim jedem … in tudi v obliki porove pite.

Za pripravo porove pite potrebujemo: za testo: 250 g moke, 120 g masla, 1 jajce, žličko soli; za nadev: 0,5 kg pora, 2 stroka česna, 100 g slanine, poper; za preliv: 3 jajca, 1,5 dl mleka, 1 lonček kisle smetane ali navadnega jogurta (180 g), sol in poper, po želji še eno pest sira.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Slanino narežemo na majhne kocke, por na kolesa, česen nasekljamo. Ponev segrejemo in na njej popečemo slanino. Dodamo česen in por ter vse skupaj pražimo 10 minut. Po okusu popramo, soliti ni treba, saj je slanina že dovolj slana.

Priprava preliva: Stepemo tri jajca ter jih zmešamo skupaj z mlekom, jogurtom ali kislo smetano in po želji še z naribanim sirom. Preliv še posolimo in popramo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 8. november 2022 / 17:38

Jabolčna galeta

Jabolčna pita je ena tistih klasičnih slaščic, s katero zagotovo ne moremo zgrešiti. Ne zahteva kompleksnih sestavin in zapletene priprave. Po sestavnih skoraj enaka, a še bolj preprosta za priprav...

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 30. november 2021 / 18:19

Barvite likovne pripovedi

V Muzeju občine Šenčur je do 12. decembra na ogled razstava ustvarjalcev upodabljajočih umetnosti pod mentorskim vodstvom Biserke Komac in Jana Milkoviča.

Kronika / torek, 30. november 2021 / 18:16

Vlomilce hitro prijeli

Komenda – Policisti so v soboto zvečer prejeli obvestilo o poskusu vloma v skladišče podjetja na območju Komende in o kombiju, ki se je odpeljal s kraja dejanja. S pomočjo občana so policisti kombi...

Kranj / torek, 30. november 2021 / 18:16

Pozitivno mnenje vsem štirim kandidatkam

Kranj – V Kranjskih vrtcih in Osnovni šoli Simona Jenka Kranj izbirajo nova ravnatelja oziroma ravnateljici. Na oba razpisa sta se prijavili po dve kandidatki – za ravnateljico Kranjskih vrtcev kan...

Tržič / torek, 30. november 2021 / 18:16

Drsanje na Ravnah

Tržič – Balinarski klub Tržič AC Žepič v sodelovanju z Občino Tržič tudi to sezono vabi na drsanje na balinišče na Ravnah. Drsališče je za rekreacijsko drsanje odprto od ponedeljka do petka med 16....

Razvedrilo / torek, 30. november 2021 / 18:13

Bohinj gostil avtomobile

Zimska različica relija OneLife Rally se je s karavano dvaindvajsetih športnih vozil prejšnji teden oglasila v Bohinju. Pravzaprav je bil Bohinj start tridnevnega popotovanja. Druga postojanka je bilo...