Porova pita / Foto: Erika Jesenko

Porova pita

Kljub snežni odeji lahko por še vedno odkopljemo na njivi. Po okusu spominja na čebulo, vendar je precej bolj blagega okusa, kar nakazuje tudi na njegovo široko uporabnost. Znajde se lahko tako v juhi kot v prilogi, kot dodatek k različnim mesnim jedem … in tudi v obliki porove pite.

Za pripravo porove pite potrebujemo: za testo: 250 g moke, 120 g masla, 1 jajce, žličko soli; za nadev: 0,5 kg pora, 2 stroka česna, 100 g slanine, poper; za preliv: 3 jajca, 1,5 dl mleka, 1 lonček kisle smetane ali navadnega jogurta (180 g), sol in poper, po želji še eno pest sira.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Slanino narežemo na majhne kocke, por na kolesa, česen nasekljamo. Ponev segrejemo in na njej popečemo slanino. Dodamo česen in por ter vse skupaj pražimo 10 minut. Po okusu popramo, soliti ni treba, saj je slanina že dovolj slana.

Priprava preliva: Stepemo tri jajca ter jih zmešamo skupaj z mlekom, jogurtom ali kislo smetano in po želji še z naribanim sirom. Preliv še posolimo in popramo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 19. januar 2016 / 12:13

Kmetje hitreje do gradnje

Vlada predlaga spremembe zakona o kmetijskih zemljiščih, s katerimi bi uredili melioracije, omogočili načrtovanje kmetijskih objektov na kmetijskih zemljiščih z občinskim prostorskim načrtom in poenos...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 19. januar 2022 / 23:42

Pri zapuščanju sedežnice sta se zapletla

Kranj – Gorenjski policisti so v zadnjih dneh obravnavali tri nesreče na smučiščih. V dveh primerih sta smučarja padla sama, v tretji nesreči pa sta se smučarja, sicer svojca, s smučmi zapletla pri...

Kranj / sreda, 19. januar 2022 / 23:40

Tudi Komunala pomaga pri ozelenitvi Kranja

Kranj – Prizadevanjem Mestne občine Kranj za ozelenitev mesta se je pridružila tudi Komunala Kranj, ki je pred zmrzaljo uredila drevored lipovcev ob cesti Savska loka, in sicer od vhoda na Centraln...

Železniki / sreda, 19. januar 2022 / 23:37

Sanirajo plaz na regionalni cesti pri Lajšah

Lajše – Na državni cesti med Dražgošami in Kropo ta čas poteka sanacija plazu, ki je že pred časom nastal okoli tristo metrov naprej od cerkve v Lajšah v smeri proti Podblici. Sanacijo plazu in nas...

Škofja Loka / sreda, 19. januar 2022 / 23:37

Živahno na drsališču

Škofja Loka – Že od sredine decembra je skoraj vsak dan živahno na drsališču na Trgu pod gradom v Škofji Loki. Drsališče je zelo dobro obiskano in razveseljuje številne mlade in malo manj mlade, ob...

Kultura / sreda, 19. januar 2022 / 23:30

Teme aktualnega časa

Znan je tekmovalni in spremljevalni program 52. Tedna slovenske drame, ki bo po dveh letih ponovno v tradicionalnem terminu konec marca.