Porova pita / Foto: Erika Jesenko

Porova pita

Kljub snežni odeji lahko por še vedno odkopljemo na njivi. Po okusu spominja na čebulo, vendar je precej bolj blagega okusa, kar nakazuje tudi na njegovo široko uporabnost. Znajde se lahko tako v juhi kot v prilogi, kot dodatek k različnim mesnim jedem … in tudi v obliki porove pite.

Za pripravo porove pite potrebujemo: za testo: 250 g moke, 120 g masla, 1 jajce, žličko soli; za nadev: 0,5 kg pora, 2 stroka česna, 100 g slanine, poper; za preliv: 3 jajca, 1,5 dl mleka, 1 lonček kisle smetane ali navadnega jogurta (180 g), sol in poper, po želji še eno pest sira.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Slanino narežemo na majhne kocke, por na kolesa, česen nasekljamo. Ponev segrejemo in na njej popečemo slanino. Dodamo česen in por ter vse skupaj pražimo 10 minut. Po okusu popramo, soliti ni treba, saj je slanina že dovolj slana.

Priprava preliva: Stepemo tri jajca ter jih zmešamo skupaj z mlekom, jogurtom ali kislo smetano in po želji še z naribanim sirom. Preliv še posolimo in popramo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / torek, 14. avgust 2007 / 07:00

Pekarna Muca Maca

Nekoč je nekje stala majhna pekarna z napisom Muca Maca. V tej pekarni so bile same majhne mucke. Edino ena je bila večja od drugih. Ime ji je bilo Muca Maca. Pekla je najboljši kruh na svetu. Zato...

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 5. maj 2017 / 06:00

Slovenski rokometaši izgubili z Nemčijo

Ljubljana – Slovenska rokometna reprezentanca je v tretjem krogu skupine 5 v kvalifikacijah za nastop na evropskem prvenstvu leta 2018 na Hrvaškem v Stožicah izgubila z Nemčijo s 23 : 32 (12 : 19)....

Kultura / petek, 5. maj 2017 / 06:00

Območno srečanje pevskih zborov

Škofja Loka – V Sokolskem domu bo v nedeljo, 7. maja, ob 17. uri tradicionalno Območno srečanje odraslih pevskih zborov, ki jih organizira območna izpostava JSKD Škofja Loka. Nastopili bodo: MePZ G...

Slovenija / petek, 5. maj 2017 / 19:35

Od besed k dejanjem

Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je vlado pozvala, naj na področju zagotavljanja delavskih pravic od besed preide k dejanjem. Janez Janša obelodanil svoje premoženje in prihodke.

GG Plus / petek, 5. maj 2017 / 19:30

Nekoč smo pisali razglednice

Izjava Prejmite lepe pozdrave iz Gorenjske nam v dobi super zmogljivih mobilnikov zveni nekoliko arhaično, mar ne? Ampak ko gre, kot preberemo v podnaslovu k muzejski razstavi, za Podobe gorenjskih kr...

Kronika / petek, 5. maj 2017 / 19:25

Noče spet podoživljati groze

Včeraj se je v Kranju s poravnavo končala pravda, s katero je Jelena Kovačevič Bytyqi od Damijana Nagliča zaradi poskusa uboja in povzročitve telesnih poškodb zahtevala 45.047 evrov odškodnine.