Porova pita / Foto: Erika Jesenko

Porova pita

Kljub snežni odeji lahko por še vedno odkopljemo na njivi. Po okusu spominja na čebulo, vendar je precej bolj blagega okusa, kar nakazuje tudi na njegovo široko uporabnost. Znajde se lahko tako v juhi kot v prilogi, kot dodatek k različnim mesnim jedem … in tudi v obliki porove pite.

Za pripravo porove pite potrebujemo: za testo: 250 g moke, 120 g masla, 1 jajce, žličko soli; za nadev: 0,5 kg pora, 2 stroka česna, 100 g slanine, poper; za preliv: 3 jajca, 1,5 dl mleka, 1 lonček kisle smetane ali navadnega jogurta (180 g), sol in poper, po želji še eno pest sira.

Priprava testa: V skledo stresemo moko, posolimo, dodamo na kocke narezano maslo in jajce. Vse skupaj zgnetemo v gladko testo in ga za pol ure postavimo v hladilnik.

Priprava nadeva: Slanino narežemo na majhne kocke, por na kolesa, česen nasekljamo. Ponev segrejemo in na njej popečemo slanino. Dodamo česen in por ter vse skupaj pražimo 10 minut. Po okusu popramo, soliti ni treba, saj je slanina že dovolj slana.

Priprava preliva: Stepemo tri jajca ter jih zmešamo skupaj z mlekom, jogurtom ali kislo smetano in po želji še z naribanim sirom. Preliv še posolimo in popramo.

Sestavljanje pite: Testo razvaljamo na približno za prst debelo in z njim obložimo pekač, ki smo ga namastili ali obložili s papirjem za peko. Testo z vilicami večkrat prebodemo. Nanj enakomerno razporedimo pripravljen nadev. Nazadnje čez nadev prelijemo še jajčni preliv. Pito pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 40 minut. Pečeno pito vzamemo iz pečice in jo pred serviranjem pustimo stati še 10 minut na sobni temperaturi, da se pita nekoliko ohladi in postane kompaktna.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 29. november 2011 / 07:00

Mah, kaki ... Kaki?! Ham ... (1)

Pred leti mi je mož povedal športno anekdoto, ko je predsednik nogometnega kluba Inter iz Milana Massimo Moratti dejal, da brazilski nogometaš Ricardo Izecson dos Santos Leite, imenovan Kaka, nikoli n...

Objavljeno na isti dan


Izleti GG / torek, 24. januar 2023 / 19:08

Dežela pod Kavkazom (5. del)

Sediva v glasni, zadušljivi mašrutki in si vsakih nekaj minut s čela briševa potne kapljice. Gruzijo je v zadnjem tednu septembra zajel vročinski val in temperature dvignil v nebo, proti štirideset...

Kronika / torek, 24. januar 2023 / 19:06

Vrhovno sodišče potrdilo sodbo

Petčlanski senat vrhovnega sodišča je potrdil sodbi ljubljanskega okrožnega in višjega sodišča, s katerima je bila Domžalčanu Petru Gaspetiju izrečena tridesetletna zaporna kazen.

Šport / torek, 24. januar 2023 / 19:05

Rokometaši za konec premagali Črno goro

Kranj – Slovenska moška rokometna reprezentanca je na svoji zadnji tekmi na letošnjem svetovnem prvenstvu na Švedskem in Poljskem v Krakovu premagala Črno goro z 31 : 23. Izbranci Uroša Zormana so...

Kultura / torek, 24. januar 2023 / 19:02

Prihaja generacija, osvobojena klasikov

V Prešernovem gledališču so sredi priprav na letošnji 53. Teden slovenske drame, ki se bo tradicionalno začel 27. marca, na svetovni dan gledališča. Selektor Rok Bozovičar je predstavil uprizoritve, k...

Vodice / torek, 24. januar 2023 / 19:01

Tudi o participativnem proračunu

Vodice – Člani občinskega sveta Vodice so na drugi seji soglasno potrdili delovna telesa oziroma odbore občinskega sveta, člane Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter nadzorni odbor ob...