Pr' Pepet prepletajo vrhunsko glasbo in kulinariko
Kaj se zgodi, ko se združijo znanje, virtuoznost, improvizacija ter vrhunska hrana in muzika? Odgovor boste našli v restavraciji Pr' Pepet v Škofji Loki, kjer so začeli prirejati butične glasbeno-gastronomske večere. Poimenovali so jih Loške glasbene vilice.
»Marca pripravljamo Mozartovo Figarovo svatbo in nato še koncert Tria Lontrg z violončelistom Milošem Mlejnikom. To bodo drugačne kompozicije iz drugih obdobij, skušali bomo povezati prestolnice kulture in umetnosti: London, Pariz, Dunaj … Za zaključni dogodek, ki bo aprila, pa k nam prihaja zasedba Bossa de Novo z brazilskimi ritmi. Tak bo tudi 'vajb' kuhinje, Janez bo pripravljal brazilske jedi,« je povedal Luka Mlejnik Železnik.
Škofja Loka – Če smo na večeru minulo nedeljo lahko prisluhnili kvartetu Tamino, ki nas je v besedi in glasbi popeljal v čudoviti svet Mozartove opere Don Giovanni, bodo to nedeljo, kot nam je povedal Luka Mlejnik Železnik, eden od idejnih vodij omenjenih večerov, šli z glasbo še bolj nazaj v čas. Nastopili bod Ana Julija in Luka Mlejnik Železnik ter Janez Jocif, združeni v zasedbo Praprotno seme. »Gre za staro glasbo, izvajali jo bomo na inštrumentih, kot so hurdy gurdy, žvegla, flavta traverso, baročna violina. Okušati bo mogoče stare slovenske jedi.«
Koncept večerov je inovativen. »Vse sestavine so lokalne, recepti so posebni. Naša želja je, da bi Loške glasbene vilice na dolgi rok postale dogodek, za katerega bi si ljudje vzeli več časa, denimo v Škofjo Loko prišli v soboto in tu prespali. Tako bi se lahko povezali tudi z drugimi vsebinami trajnostnega turizma na našem območju,« pa je razmišljala Kati Sekirnik, vodja Rokodelskega centra Duo, ki spada pod okrilje Razvojne agencije Sora, ta pa projekt Loške glasbene vilice tudi delno sofinancira.
Paša za ušesa, oči in usta
Glasba, prepletena s hudomušnimi pripovedmi, je ta večer odmevala v kleti restavracije Pr' Pepet. Za štiri vrhunske hode sta poskrbela kuharski mojster Janez Ferlan, vedno poln inovativnih idej in prav tako prekaljen mojster kuhe Anže Bašelj.Kanapeji z domačo piščančjo pašteto in na drugi strani s kajmakom ter kaviarjem so bili na pladnjih za uvod. Nato so na mizo prinesli sirov štrukelj, začinjen s pestom in pikantno omako ter popečeno kozico. Na voljo je bila popečena postrv, za tiste, ki imajo raje kos mesa, pa sta na rdečo peso in rukolo položila ramsteak. V zadnjem hodu smo med drugim lahko okusili tudi baklave, polnjene s pistacijami.