Figovi piškoti – »štrudle«

Med decembrskimi darili se znajde tudi suho sadje, med njimi suhe fige. Kar dela suhe fige še boljše, je to, da jih lahko predelamo v nostalgične figove piškote, t. i. štrudle.

Za pripravo potrebujemo: za testo: 200 g moke, 60 g margarine, 60 g mletega sladkorja, 1 jajce, 2 žlici mleka, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za figov nadev: 200 g suhih fig, 1 žlico sadnega džema, 2 žlici limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja.

Najprej se lotimo priprave polnila: Suhim figam odstranimo morebitne peclje in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v skodelico ter prelijemo s pol decilitra vroče vode. Pustimo stati pol ure, da fige vpijejo nekaj vode in se zmehčajo. Po tem času jih odcedimo in stresemo v mešalnik. Primešamo jim še vaniljev sladkor, limonin sok in sadni džem. Vse skupaj zmeljemo v gladko in enotno zmes. Dobiti moramo gosto zmes, ki je malo bolj vlažna in lepljiva kot testo za piškote. V primeru, da je zmes presuha, prilijemo še žlico vode, ki je ostala od namakanja fig, ali pa dodamo še malo marmelade. Zmes prestavimo na papir za peko in iz nje oblikujemo dva daljša svaljka premera približno 1,5 cm. Svaljek bomo lažje oblikovali, če si roke zmočimo, saj se bo tako zmes manj prijemala na roke. Svaljka do uporabe postavimo v hladilnik.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor in sol.

Dodamo na lističe narezano maslo in ga na grobo vgnetemo v moko. Prilijemo še mleko in dodamo jajce ter vse skupaj zgnetemo v testo.

Oblikovanje: Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Na sredini ga po dolgem prerežemo na polovico, tako da dobimo dva daljša pravokotnika. Na sredino vsakega pravokotnika položimo figov svaljek. Testo prepognemo čez svaljek (ovijemo čez svaljek) ter stisnemo robove. Oblikovati moramo dolg svaljek, ki ima v sredini figov nadev, okrog pa ovito testo. Svaljek malenkost sploščimo ter ga narežemo na 3 cm dolge »štrude«, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sreda, 8. november 2023 / 09:53

Delite svojo izkušnjo in doživljanje

S projektom, ki bo poskušal osvetliti podobe intimnopartnerskega femicida, želijo ozavestiti javnost o razsežnostih in resnosti femicida ter njegovega vpliva na širšo družbo.

Objavljeno na isti dan


Šport / petek, 20. januar 2023 / 18:08

Hokejisti HDD SIJ Acroni Jesenice želijo više

Jesenice – Vodstvo tekmovanja razširjene avstrijske lige (ICEHL) je pred dnevni na svoji spletni strani zapisalo, da je hokejski klub SIJ Acroni Jesenice vložil prijavo za nastopanje v tej ligi. Pr...

Kultura / petek, 20. januar 2023 / 18:05

Slike, ki zaživijo z gledalci

V atriju Galerije Staneta Kregarja na Škofijski klasični gimnaziji v Šentvidu v Ljubljani so v torek odprli prvo spominsko razstavo slik Vinka Hlebša s pomenljivim naslovom Med realnostjo in iluzijo....

Domžale / petek, 20. januar 2023 / 18:04

Dela vplivajo na vozni red

V Domžalah so že začeli preurejati železniško postajo, zaradi česar je do konca marca prilagojen tudi vozni red vlakov.

Gospodarstvo / petek, 20. januar 2023 / 17:41

Vpliv minimalne plače na kreditno sposobnost

Z letošnjim januarjem se je minimalna plača v Sloveniji zvišala s 1074,43 evrov na 1203,36 evra bruto oziroma s 778,48 na 878 evrov neto. V Združenju bank Slovenije ugotavljajo, da se je s tem posl...

Kronika / petek, 20. januar 2023 / 17:40

Združbo vodil Jeseničan

Gorenjski kriminalisti so v sodelovanju z avstrijskimi kolegi razkrili kriminalno združbo, ki je trgovala z drogo in vojaškim orožjem. Vodil jo je 31-letni Jeseničan.