Figovi piškoti – »štrudle«

Med decembrskimi darili se znajde tudi suho sadje, med njimi suhe fige. Kar dela suhe fige še boljše, je to, da jih lahko predelamo v nostalgične figove piškote, t. i. štrudle.

Za pripravo potrebujemo: za testo: 200 g moke, 60 g margarine, 60 g mletega sladkorja, 1 jajce, 2 žlici mleka, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za figov nadev: 200 g suhih fig, 1 žlico sadnega džema, 2 žlici limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja.

Najprej se lotimo priprave polnila: Suhim figam odstranimo morebitne peclje in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v skodelico ter prelijemo s pol decilitra vroče vode. Pustimo stati pol ure, da fige vpijejo nekaj vode in se zmehčajo. Po tem času jih odcedimo in stresemo v mešalnik. Primešamo jim še vaniljev sladkor, limonin sok in sadni džem. Vse skupaj zmeljemo v gladko in enotno zmes. Dobiti moramo gosto zmes, ki je malo bolj vlažna in lepljiva kot testo za piškote. V primeru, da je zmes presuha, prilijemo še žlico vode, ki je ostala od namakanja fig, ali pa dodamo še malo marmelade. Zmes prestavimo na papir za peko in iz nje oblikujemo dva daljša svaljka premera približno 1,5 cm. Svaljek bomo lažje oblikovali, če si roke zmočimo, saj se bo tako zmes manj prijemala na roke. Svaljka do uporabe postavimo v hladilnik.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor in sol.

Dodamo na lističe narezano maslo in ga na grobo vgnetemo v moko. Prilijemo še mleko in dodamo jajce ter vse skupaj zgnetemo v testo.

Oblikovanje: Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Na sredini ga po dolgem prerežemo na polovico, tako da dobimo dva daljša pravokotnika. Na sredino vsakega pravokotnika položimo figov svaljek. Testo prepognemo čez svaljek (ovijemo čez svaljek) ter stisnemo robove. Oblikovati moramo dolg svaljek, ki ima v sredini figov nadev, okrog pa ovito testo. Svaljek malenkost sploščimo ter ga narežemo na 3 cm dolge »štrude«, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / nedelja, 21. julij 2024 / 14:34

Za zmanjšanje hitrosti in hrupa

Jezersko – Direkcija za infrastrukturo je na Jezerskem z namenom umirjanja prometa na štirih lokacijah namestila sistem, ki meri hitrost in hrup motornih vozil. Kot so pojasnili, konfiguracija tere...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 27. avgust 2008 / 07:00

Graditeljem predora črne pike

Vlada zahteva za dogodke v šentviškem predoru odgovornost in plačilo nastale škode, na SCT pa jo obtožujejo zlonamernega uničenja podjetja.

Gospodarstvo / sreda, 27. avgust 2008 / 07:00

Najlepše so bile Erženove brazde

Na gorenjskem tekmovanju v oranju je zmagal Sandi Eržen z Godešiča.

Gospodarstvo / sreda, 27. avgust 2008 / 07:00

Ukrepi za pomoč prizadetim kmetijam

Ljubljana - Vlada je na četrtkovi seji sprejela več ukrepov za pomoč kmetijam, ki jih je prizadelo nedavno neurje s točo. Kmetijsko ministrstvo jim bo že vnaprej izplačalo »subve...

Gospodarstvo / sreda, 27. avgust 2008 / 07:00

Posojila za prizadete v neurju

Ljubljana - Eko sklad je razširil seznam upravičencev do brezobrestnih posojil za odpravo posledic neurij. Po odločitvi nadzornega sveta sklada se na podlagi javnega razpisa za k...

Gospodarstvo / sreda, 27. avgust 2008 / 07:00

Izgubo bodo pokrili

Kranj - Iskraemeco, družba za upravljanje in svetovanje – v likvidaciji je ob koncu minulega leta imela 7,8 milijona evrov bilančne izgube. Uprava in nadzorni svet predlagata, da...