Figovi piškoti – »štrudle«

Med decembrskimi darili se znajde tudi suho sadje, med njimi suhe fige. Kar dela suhe fige še boljše, je to, da jih lahko predelamo v nostalgične figove piškote, t. i. štrudle.

Za pripravo potrebujemo: za testo: 200 g moke, 60 g margarine, 60 g mletega sladkorja, 1 jajce, 2 žlici mleka, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za figov nadev: 200 g suhih fig, 1 žlico sadnega džema, 2 žlici limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja.

Najprej se lotimo priprave polnila: Suhim figam odstranimo morebitne peclje in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v skodelico ter prelijemo s pol decilitra vroče vode. Pustimo stati pol ure, da fige vpijejo nekaj vode in se zmehčajo. Po tem času jih odcedimo in stresemo v mešalnik. Primešamo jim še vaniljev sladkor, limonin sok in sadni džem. Vse skupaj zmeljemo v gladko in enotno zmes. Dobiti moramo gosto zmes, ki je malo bolj vlažna in lepljiva kot testo za piškote. V primeru, da je zmes presuha, prilijemo še žlico vode, ki je ostala od namakanja fig, ali pa dodamo še malo marmelade. Zmes prestavimo na papir za peko in iz nje oblikujemo dva daljša svaljka premera približno 1,5 cm. Svaljek bomo lažje oblikovali, če si roke zmočimo, saj se bo tako zmes manj prijemala na roke. Svaljka do uporabe postavimo v hladilnik.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor in sol.

Dodamo na lističe narezano maslo in ga na grobo vgnetemo v moko. Prilijemo še mleko in dodamo jajce ter vse skupaj zgnetemo v testo.

Oblikovanje: Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Na sredini ga po dolgem prerežemo na polovico, tako da dobimo dva daljša pravokotnika. Na sredino vsakega pravokotnika položimo figov svaljek. Testo prepognemo čez svaljek (ovijemo čez svaljek) ter stisnemo robove. Oblikovati moramo dolg svaljek, ki ima v sredini figov nadev, okrog pa ovito testo. Svaljek malenkost sploščimo ter ga narežemo na 3 cm dolge »štrude«, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 18. januar 2013 / 07:00

Fotografije za iskrice v otroških očeh

Danes, 18. januarja, ob 18. uri bo v avli Osnovne šole Simona Jenka Kranj potekala dobrodelna dražba fotografij priznanih slovenskih fotografov, ki so svoja dela velikodušno podarili za pomoč socialno...

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / sobota, 18. januar 2020 / 22:51

V Aleji zaslužnih Ločanov kip Marije Bračko

V Aleji zaslužnih Ločanov bodo prihodnji teden odkrili doprsni kip zdravnici dr. Mariji Bračko, ki je postavila temelje organiziranemu zdravstvu v Škofji Loki. Prva ženska med zaslužnimi Ločani.

Kranj / sobota, 18. januar 2020 / 22:47

Bo bolnišnica vračala denar?

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je ena od petih, ki naj bi državi morale vrniti del sanacijskih sredstev.

GG Plus / sobota, 18. januar 2020 / 22:46

Kakšno šolo si želijo starši

Tudi starši imajo pravico (in po naši zakonodaji tudi dolžnost), da razmišljajo o tem, kakšna naj bi bila slovenska šola. Na začetku šolskega leta obravnavajo letni delovni načrt šole in ob koncu l...

Razvedrilo / sobota, 18. januar 2020 / 22:42

Kmetija ga ni spremenila

Tom Zupan prihaja s Primskovega, natančneje iz Gorenj pri Kranju. Simpatičnega 21-letnika smo spremljali v zadnjem šovu Kmetija na Pop TV. Pravi, da ga življenje na kmetiji ni spremenilo.

Kronika / sobota, 18. januar 2020 / 22:37

Zagorelo na skednju

V ponedeljek zvečer je v Mošnjah izbruhnil požar na gospodarskem poslopju in le hitri intervenciji okoli sto gasilcev gre zasluga, da se ni razširil na stanovanjski del objekta.