Figovi piškoti – »štrudle«

Med decembrskimi darili se znajde tudi suho sadje, med njimi suhe fige. Kar dela suhe fige še boljše, je to, da jih lahko predelamo v nostalgične figove piškote, t. i. štrudle.

Za pripravo potrebujemo: za testo: 200 g moke, 60 g margarine, 60 g mletega sladkorja, 1 jajce, 2 žlici mleka, pol pecilnega praška, 1 vaniljev sladkor, ščep soli; za figov nadev: 200 g suhih fig, 1 žlico sadnega džema, 2 žlici limoninega soka, 2 vaniljeva sladkorja.

Najprej se lotimo priprave polnila: Suhim figam odstranimo morebitne peclje in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v skodelico ter prelijemo s pol decilitra vroče vode. Pustimo stati pol ure, da fige vpijejo nekaj vode in se zmehčajo. Po tem času jih odcedimo in stresemo v mešalnik. Primešamo jim še vaniljev sladkor, limonin sok in sadni džem. Vse skupaj zmeljemo v gladko in enotno zmes. Dobiti moramo gosto zmes, ki je malo bolj vlažna in lepljiva kot testo za piškote. V primeru, da je zmes presuha, prilijemo še žlico vode, ki je ostala od namakanja fig, ali pa dodamo še malo marmelade. Zmes prestavimo na papir za peko in iz nje oblikujemo dva daljša svaljka premera približno 1,5 cm. Svaljek bomo lažje oblikovali, če si roke zmočimo, saj se bo tako zmes manj prijemala na roke. Svaljka do uporabe postavimo v hladilnik.

Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, sladkor, pecilni prašek, vanilin sladkor in sol.

Dodamo na lističe narezano maslo in ga na grobo vgnetemo v moko. Prilijemo še mleko in dodamo jajce ter vse skupaj zgnetemo v testo.

Oblikovanje: Testo razvaljamo na pomokani površini v pravokotnik, pol centimetra na debelo. Na sredini ga po dolgem prerežemo na polovico, tako da dobimo dva daljša pravokotnika. Na sredino vsakega pravokotnika položimo figov svaljek. Testo prepognemo čez svaljek (ovijemo čez svaljek) ter stisnemo robove. Oblikovati moramo dolg svaljek, ki ima v sredini figov nadev, okrog pa ovito testo. Svaljek malenkost sploščimo ter ga narežemo na 3 cm dolge »štrude«, ki jih polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 23. december 2013 / 07:00

Čas je za ekosocializem

»Preživetvena družbenoekonomska paradigma mora torej temeljiti na naravnih danostih – prvi aksiom. Izhajati moramo iz tega, kar lahko daje narava. Narava, če se pravniško izrazim, ni naša...

Objavljeno na isti dan


Radovljica / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:42

Priznanja za najboljše dijake

Radovljiški župan Ciril Globočnik je sprejel letošnje zlate maturante in dijake, ki so bili odlični v vseh letnikih srednje šole.

GG Plus / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:39

Stari grad mu je prirasel k srcu

Metod Ferbar iz Smlednika, ki je širši javnosti znan tudi kot nekdanji načelnik Upravne enote Kranj, je novi častni občan občine Medvode.

Zanimivosti / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:34

Poleti posežemo po lahkotnejših knjigah

Knjižnice v poletnem času beležijo povečano izposojo knjig, saj dopustniki prosti čas radi preživijo ob prebiranju tako strokovne literature kot klasičnega ali lahkotnejšega leposlovja. Katere knjige,...

Gorenjska / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:33

Za maturo vsi (še) niso plesali

Nekaj plesov so maturanti letos imeli, v nekaterih srednjih šolah so se odločili, da jih zaradi epidemije covida-19 prestavijo na september, nekateri pa so se morali maturantskemu plesu odpovedati.

Tržič / ponedeljek, 17. avgust 2020 / 14:32

Zaključujejo sanacijo deponije

Konec letošnjega leta bodo na Komunali Tržič zaključili sanacijo deponije Kovor, strošek sanacije bo okrog dva milijona evrov.