Zelenjavne priloge

Koleraba in zelje sta dve običajni zimski zelenjavi, ki ju navadno ne opisujemo z nekimi presežki. A z malo drugačno pripravo kot običajno lahko z njimi prijetno popestrimo naše obroke. Tako z okusom kot tudi s hranili.

Za pripravo pečene kolerabe potrebujemo: 0,5 kg olupljene kolerabe, 1 srednjo veliko čebulo, pol žličke mlete rdeče paprike, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 šopek peteršilja.

Kolerabo narežemo na manjše kocke, približno 1 cm velike. Čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezine. V posodo stresemo kolerabo, čebulo ter dodamo vse preostale sestavine, z izjemo peteršilja. Dobro premešamo in nato vse skupaj razporedimo po pekaču. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno pol ure oziroma toliko, da se koleraba zmehča. Med peko dvakrat premešamo, da se koleraba enakomerno zapeče. Ko je koleraba pečena, vse skupaj potresemo še s svežim peteršiljem ter premešamo.

Za pripravo dušenega sladkega zelja potrebujemo: 1 srednjo veliko glavo svežega zelja, 1 srednjo veliko čebulo, 2 žlički sladkorja, 1 žličko mlete rdeče paprike, četrt žličke semen kumine, 1 svež paradižnik ali 3 žlice paradižnikovih pelatov, 2 žlici olja, sol in poper.

Zelje narežemo na trakove, čebulo olupimo in nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo olje, nanj stresemo čebulo in posolimo s ščepcem soli. Pražimo 5 minut, da čebula postekleni, in nato potresemo s sladkorjem. Ko se ta raztopi, v posodo stresemo še zelje. Dodatno posolimo, popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in kumino. Primešamo še na koščke narezan svež paradižnik ali paradižnikove pelate. Vse skupaj dobro premešamo in prilijemo pol decilitra vode. Posodo pokrijemo in dušimo še 30 minut, da se zelje zmehča.

Nasvet: Jed lahko obogatimo še z dvema žlicama kisle smetane ali s smetano za kuhanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 29. november 2019 / 10:02

Uporaba telefona enako nevarna kot vinjenost

Kranj – Policijska uprava Kranj je pred dnevi na družabnem omrežju objavila posnetek zelo nevarne vožnje voznika, ki se očitno ne zna ločiti od telefona niti takrat, ko sedi za volanom. Zaradi upor...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 3. maj 2016 / 15:00

Tudi v Kamniku slavil ACH Volley

Kamnik – Odbojkarji Calcita Volley so v drugi finalni tekmi končnice 1. DOL za moške v svoji dvorani morali priznati premoč ekipi ACH Volley, ki so zmagali brez izgubljenega niza 0:3 (-23,...

Šport / torek, 3. maj 2016 / 15:32

Košarkarice začenjajo finalne obračune

Kranj – Po drugi zmagi nad ekipo Grosupljega so košarkarice članske ekipe Triglava prejšnji teden postale druge finalistke letošnjega državnega prvenstva. Tako se bodo še petič zapovrstjo v velikem...

Škofja Loka / torek, 3. maj 2016 / 12:37

Čipka v lesu in niti

Škofja Loka – Drevi ob 18. uri bodo v Rokodelskem centru Duo v Škofji Loki odprli razstavo mojstrice rezbarjenja Petre Plestenjak Podlogar in Mili Primožič, ki za podjetje Hiša klekljanih čipk A. P...

Kranj / torek, 3. maj 2016 / 12:37

Borite se za svoje pravice

Tako kot v drugih gorenjskih krajih so v nedeljo tudi na Svetem Joštu nad Kranjem tradicionalno proslavili mednarodni praznik dela. Prvomajsko srečanje na Joštu je letos potekalo že dvainštiridesetič....

Šport / torek, 3. maj 2016 / 12:35

Darko Đurić evropski podprvak

Podbrezje – Plavalec Darko Đurić je konec tedna začel z nastopi na evropskem prvenstvu invalidov na Portugalskem. V svoji paradni panogi na 100 metrov prosto je s časom 1:28,21 zasedel izvrstno dru...