Zelenjavne priloge

Koleraba in zelje sta dve običajni zimski zelenjavi, ki ju navadno ne opisujemo z nekimi presežki. A z malo drugačno pripravo kot običajno lahko z njimi prijetno popestrimo naše obroke. Tako z okusom kot tudi s hranili.

Za pripravo pečene kolerabe potrebujemo: 0,5 kg olupljene kolerabe, 1 srednjo veliko čebulo, pol žličke mlete rdeče paprike, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 šopek peteršilja.

Kolerabo narežemo na manjše kocke, približno 1 cm velike. Čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezine. V posodo stresemo kolerabo, čebulo ter dodamo vse preostale sestavine, z izjemo peteršilja. Dobro premešamo in nato vse skupaj razporedimo po pekaču. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno pol ure oziroma toliko, da se koleraba zmehča. Med peko dvakrat premešamo, da se koleraba enakomerno zapeče. Ko je koleraba pečena, vse skupaj potresemo še s svežim peteršiljem ter premešamo.

Za pripravo dušenega sladkega zelja potrebujemo: 1 srednjo veliko glavo svežega zelja, 1 srednjo veliko čebulo, 2 žlički sladkorja, 1 žličko mlete rdeče paprike, četrt žličke semen kumine, 1 svež paradižnik ali 3 žlice paradižnikovih pelatov, 2 žlici olja, sol in poper.

Zelje narežemo na trakove, čebulo olupimo in nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo olje, nanj stresemo čebulo in posolimo s ščepcem soli. Pražimo 5 minut, da čebula postekleni, in nato potresemo s sladkorjem. Ko se ta raztopi, v posodo stresemo še zelje. Dodatno posolimo, popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in kumino. Primešamo še na koščke narezan svež paradižnik ali paradižnikove pelate. Vse skupaj dobro premešamo in prilijemo pol decilitra vode. Posodo pokrijemo in dušimo še 30 minut, da se zelje zmehča.

Nasvet: Jed lahko obogatimo še z dvema žlicama kisle smetane ali s smetano za kuhanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / torek, 21. julij 2009 / 07:00

Če se le da, pojejo v živo

Tangels so začeli svoje javno popotovanje. V znanem blejskem hotelu so posneli zanimiv videospot za pesem Life goes up, ga predstavili sedmi sili in povabljencem, smo ga pa že lahko videli tudi na mal...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 12. september 2013 / 16:06

“Sem pa tja kdo pokliče in reče, da bi prodal ledvico”

Z Evropskim dnevom darovanja, oktobra bo že šesti, se želi povečati zaupanje ljudi v zdravljenje s presaditvijo organov in tkiv in v sistem, v katerem delujemo v Sloveniji. “Hkrati želimo izobraževati...

Kultura / četrtek, 12. september 2013 / 16:04

O sebi, nas, svetu …

Pesniški prvenec Andreja Kokota z naslovom Misli o »O« je zbirka njegovih razmišljanj o sebi samem in družbi ter svetu, ki ga obkroža in v katerem živimo.

Škofja Loka / četrtek, 12. september 2013 / 16:02

Občina naj jih ovadi

Na seji občinskega sveta Škofja Loka niso mogli mimo še enega razpisa za izvajalca del na trasi Poljanske obvoznice: občina naj ostreje ukrepa proti pritožnikom.

Radovljica / četrtek, 12. september 2013 / 12:51

Pogodba za prizidek k vrtcu

Radovljiški župan Ciril Globočnik je v ponedeljek podpisal nekaj več kot dva milijona evrov vredno pogodbo za leški vrtec, malčki bodo v nove prostore odšli prihodnjo jesen.

Gospodarstvo / četrtek, 12. september 2013 / 12:45

Državno tekmovanje oračev

Na KŽK-jevih njivah v Lahovčah bo v petek in soboto letošnje državno tekmovanje oračev. Posebej se bodo v oranju pomerili dijaki srednjih biotehniških šol. Gorenjsko bo na obeh tekmovanjih skupno zast...