Zelenjavne priloge

Koleraba in zelje sta dve običajni zimski zelenjavi, ki ju navadno ne opisujemo z nekimi presežki. A z malo drugačno pripravo kot običajno lahko z njimi prijetno popestrimo naše obroke. Tako z okusom kot tudi s hranili.

Za pripravo pečene kolerabe potrebujemo: 0,5 kg olupljene kolerabe, 1 srednjo veliko čebulo, pol žličke mlete rdeče paprike, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 šopek peteršilja.

Kolerabo narežemo na manjše kocke, približno 1 cm velike. Čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezine. V posodo stresemo kolerabo, čebulo ter dodamo vse preostale sestavine, z izjemo peteršilja. Dobro premešamo in nato vse skupaj razporedimo po pekaču. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno pol ure oziroma toliko, da se koleraba zmehča. Med peko dvakrat premešamo, da se koleraba enakomerno zapeče. Ko je koleraba pečena, vse skupaj potresemo še s svežim peteršiljem ter premešamo.

Za pripravo dušenega sladkega zelja potrebujemo: 1 srednjo veliko glavo svežega zelja, 1 srednjo veliko čebulo, 2 žlički sladkorja, 1 žličko mlete rdeče paprike, četrt žličke semen kumine, 1 svež paradižnik ali 3 žlice paradižnikovih pelatov, 2 žlici olja, sol in poper.

Zelje narežemo na trakove, čebulo olupimo in nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo olje, nanj stresemo čebulo in posolimo s ščepcem soli. Pražimo 5 minut, da čebula postekleni, in nato potresemo s sladkorjem. Ko se ta raztopi, v posodo stresemo še zelje. Dodatno posolimo, popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in kumino. Primešamo še na koščke narezan svež paradižnik ali paradižnikove pelate. Vse skupaj dobro premešamo in prilijemo pol decilitra vode. Posodo pokrijemo in dušimo še 30 minut, da se zelje zmehča.

Nasvet: Jed lahko obogatimo še z dvema žlicama kisle smetane ali s smetano za kuhanje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 23. december 2014 / 15:04

Božič

Danes se v glavnih medijih božič predstavlja predvsem kot družinski praznik. Tudi raziskave kažejo, da ljudje največkrat povezujejo praznovanje božiča z družino. Vsaj to je še ostalo. Božič in dece...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 19:39

Ponovitev filma o ledinskih imenih in Zaplati

Decembra lani je dvorana kulturnega doma v Preddvoru gostila premiero igrano-dokumentarnega filma z naslovom Z ledinskimi imeni na Zaplato. Ustvarili so ga v Kulturno-umetniškem društvu (KUD) Matije V...

Preddvor / / 19:35

Namesto garderobe spet spominska soba

V soboto so na gradu Turn v Potočah pri Preddvoru svečano odprli prenovljeno spominsko sobo Josipine Urbančič Turnograjske in s tem začeli tudi leto praznovanja ob 190. obletnici njenega rojstva.

Zanimivosti / / 19:29

Plete copatke za dojenčke

Jana Vavroš z Ribčevega Laza plete copatke za dojenčke, odkar se je upokojila.

Kranjska Gora / / 19:23

Hrvaška policista na smučiščih

Slovenskim policistom sta se na kranjskogorskem smučišču tudi letos pridružila hrvaška policista, ki pomagata pri različnih varnostnih dogodkih, v katere so udeleženi hrvaški smučarji.

Zanimivosti / / 16:17

Ne močna, debela sem bila

S Heleno sva se dobili na dan, ko se je pred tremi leti zbudila iz kome. »Moje življenje je viselo na nitki, takrat sem se zavedela, da bo treba marsikaj korenito spremeniti, če hočem živeti.« In je....