Zelenjavne priloge
Koleraba in zelje sta dve običajni zimski zelenjavi, ki ju navadno ne opisujemo z nekimi presežki. A z malo drugačno pripravo kot običajno lahko z njimi prijetno popestrimo naše obroke. Tako z okusom kot tudi s hranili.
Za pripravo pečene kolerabe potrebujemo: 0,5 kg olupljene kolerabe, 1 srednjo veliko čebulo, pol žličke mlete rdeče paprike, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 šopek peteršilja.
Kolerabo narežemo na manjše kocke, približno 1 cm velike. Čebulo olupimo in jo narežemo na tanke rezine. V posodo stresemo kolerabo, čebulo ter dodamo vse preostale sestavine, z izjemo peteršilja. Dobro premešamo in nato vse skupaj razporedimo po pekaču. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, približno pol ure oziroma toliko, da se koleraba zmehča. Med peko dvakrat premešamo, da se koleraba enakomerno zapeče. Ko je koleraba pečena, vse skupaj potresemo še s svežim peteršiljem ter premešamo.
Za pripravo dušenega sladkega zelja potrebujemo: 1 srednjo veliko glavo svežega zelja, 1 srednjo veliko čebulo, 2 žlički sladkorja, 1 žličko mlete rdeče paprike, četrt žličke semen kumine, 1 svež paradižnik ali 3 žlice paradižnikovih pelatov, 2 žlici olja, sol in poper.
Zelje narežemo na trakove, čebulo olupimo in nasekljamo. Večjo posodo segrejemo, prilijemo olje, nanj stresemo čebulo in posolimo s ščepcem soli. Pražimo 5 minut, da čebula postekleni, in nato potresemo s sladkorjem. Ko se ta raztopi, v posodo stresemo še zelje. Dodatno posolimo, popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in kumino. Primešamo še na koščke narezan svež paradižnik ali paradižnikove pelate. Vse skupaj dobro premešamo in prilijemo pol decilitra vode. Posodo pokrijemo in dušimo še 30 minut, da se zelje zmehča.
Nasvet: Jed lahko obogatimo še z dvema žlicama kisle smetane ali s smetano za kuhanje.