Po praznikih se prileže nekaj lažjega
Po prazničnem obilju se prileže nekaj lažjega. A to ne pomeni, da mora trpeti okus.
Za pripravo vitkega soma po mediteransko potrebujemo: 4 srednje velike fileje vitkega soma, 1 skodelico češnjevih paradižnikov, česen, 1 šopek sveže ali 2 žlički suhe bazilike, 1 dl belega vina, 1 dl jušne osnove, sol, olivno olje.
Fileje vitkega soma posolimo in popečemo na olivnem olju. Nato jih potresemo z nasekljanim česnom, paradižniki in baziliko ter vse skupaj zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, zalijemo z jušno osnovo ter pokrijemo posodo. Kuhamo še 20 minut, da se paradižniki razpustijo.
Za pripravo mesnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg mletega mesa, 150 g starejšega kruha, 1,5 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 1 šopek peteršilja, pol žličke mlete paprike, sol in poper, olivno olje.
Kruh narežemo na kocke ter ga prelijemo z mlačnim mlekom. Čebulo olupimo, nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. V skledi z vilicami razdrobimo meso, ga potresemo z mleto papriko, solimo in popramo. Primešamo še preostale sestavine: nasekljan peteršilj, prepraženo čebulo, v mleko namočen kruh in jajce. Vse skupaj dobro zmešamo v enotno maso. Postavimo v hladilnik za pol ure in po tem času oblikujemo polpete. Popečemo jih na olivnem olju, na vsaki strani od 5 do 10 minut, odvisno od debeline.
Nasvet: Če je masa premokra za oblikovanje, primešamo še nekaj krušnih drobtin.