Po praznikih se prileže nekaj lažjega

Po prazničnem obilju se prileže nekaj lažjega. A to ne pomeni, da mora trpeti okus.

Za pripravo vitkega soma po mediteransko potrebujemo: 4 srednje velike fileje vitkega soma, 1 skodelico češnjevih paradižnikov, česen, 1 šopek sveže ali 2 žlički suhe bazilike, 1 dl belega vina, 1 dl jušne osnove, sol, olivno olje.

Fileje vitkega soma posolimo in popečemo na olivnem olju. Nato jih potresemo z nasekljanim česnom, paradižniki in baziliko ter vse skupaj zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, zalijemo z jušno osnovo ter pokrijemo posodo. Kuhamo še 20 minut, da se paradižniki razpustijo.

Za pripravo mesnih polpetov potrebujemo: 0,5 kg mletega mesa, 150 g starejšega kruha, 1,5 dl mleka, 1 jajce, 1 čebulo, 1 šopek peteršilja, pol žličke mlete paprike, sol in poper, olivno olje.

Kruh narežemo na kocke ter ga prelijemo z mlačnim mlekom. Čebulo olupimo, nasekljamo ter prepražimo na žlici olja. V skledi z vilicami razdrobimo meso, ga potresemo z mleto papriko, solimo in popramo. Primešamo še preostale sestavine: nasekljan peteršilj, prepraženo čebulo, v mleko namočen kruh in jajce. Vse skupaj dobro zmešamo v enotno maso. Postavimo v hladilnik za pol ure in po tem času oblikujemo polpete. Popečemo jih na olivnem olju, na vsaki strani od 5 do 10 minut, odvisno od debeline.

Nasvet: Če je masa premokra za oblikovanje, primešamo še nekaj krušnih drobtin.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sreda, 7. januar 2009 / 07:00

Biomasa izgublja pomen

Izziv za uporabo lesne mase so sprejeli tudi gorenjski poslovni subjekti, a so bila pričakovanja očitno prevelika.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 12. februar 2018 / 12:15

Blejska Dobrava ostaja brez pošte

Blejska Dobrava bo 12. marca ostala brez pogodbene pošte. Proti zaprtju protestirata Krajevna skupnost Blejska Dobrava in Občina Jesenice. Na Pošti Slovenije pravijo, da je razlog skromen obseg opravl...

GG Plus / ponedeljek, 12. februar 2018 / 12:10

Petinšestdeset let ohranjanja kulturne dediščine

V letu 1953 se je začela zgodba ohranjanja kulturne dediščine v Gorenjskem muzeju. Takrat se je naš muzej imenoval še Mestni muzej. Vodil ga je dr. Cene Avguštin. Svoje prve prostore je imel v Preš...

Kronika / ponedeljek, 12. februar 2018 / 12:07

Vrata so bila odklenjena

Radovljica – Neznani storilec je v torek med 10. uro in 15.30 izkoristil nepazljivost lastnikov stanovanjske hiše, ki niso zaklenili vhodnih vrat. V miru si je ogledal vse prostore in pobral vse, k...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. februar 2018 / 12:07

Priznanja za pekovske izdelke

Kranj – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je letos že osemnajsto leto zapored podelila zlata priznanja za odlično kakovost kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, testenin, piškotov...

Gospodarstvo / ponedeljek, 12. februar 2018 / 12:06

Pridelovanje zelenjave v zaprtem prostoru

Češnjica – Društvo podeželskih žena Selške doline in kmetijska svetovana služba pripravljata v torek, 13. februarja, ob 15.30 v zadružnem domu na Češnjici predavanje o pridelovanju zelenjave v zapr...