Hujšamo januarja

Ne bom pozabila izjave znanke, ki je na eni od že kar precej oddaljenih novoletnih zabav nazdravila vsem, predvsem pa sebi, z besedami: »Prihodnje leto se omožim.« In samozavestno dodala: »Zagotovo.« Nihče ni komentiral, samo nazdravili smo. Moškega, s katerim naj bi se poročila, takrat še ni bilo na obzorju; in kot kaže, tudi do danes še ni prišel, ker je – kolikor mi je znano – še vedno neomožena. To je bila ena zanimivejših novoletnih zaobljub, ki pa doslej še ni dočakala uresničitve.

Najbolj klasična je ženska zaobljuba: z novim letom pa res začnem hujšati. Osebno ne poznam nobene, ki bi to dejansko tudi izpeljala. Vsaj v januarju ne, morda kasneje v letu in iz drugih razlogov. Se je pa družba te zaobljube že tako navadila, da ko jo nekdo izreče, se eni le nasmehnejo, drugi pa jo preslišijo. Pa še kakšna podobna sodi v ta sklop zaobljub: o prenehanju kajenja in pitja alkohola, na primer; pa z novim letom bom več telovadil, živel bom bolj zdravo in podobne.

Če bi bil izbor za najlepšo Slovenko v zadnjih dneh meseca decembra, bi v odgovor na vprašanje, kaj si želi v prihodnjem letu in ali ima kakšno novoletno zaobljubo, vsaj ena od finalistk zagotovo vpletla besede: svet, mir, sreča in ljubezen.

Novoletne zaobljube pravzaprav niso nekaj novodobnega. Imajo kar zanimivo zgodovino. Začelo se je z obljubami bogovom, poznali so jih že Babilonci. Rimljani so se zaobljubljali bogu meseca januarja, zaobljube so poznali vitezi v srednjem veku, najdemo jih tudi v različnih verah, torej obstajajo tudi verske vzporednice tej tradiciji.

Nekatere novoletne zaobljube so res osebne narave, sestavljene iz želja in ciljev, nekateri jih celo napišejo na list papirja. Najdejo se tudi taki, ki ta zapis potem še kar nekaj časa vsak dan ponavljajo, ga prepisujejo. Ali to pomaga pri izpolnitvi novoletne zaobljube? Ne vem, nisem nikoli poskusila.

Mislim, da zaobljube niso bile vedno izražene na način, kot ga poznamo danes, a so bile in ostajajo povezane recimo z bogastvom, srečo, ljubeznijo, zdravjem. Potem pa so tu še »variacije na temo«, prilagojene času, v katerem živimo. Če je bilo v zgodovini obdobje, ko je bila zvestoba drugim med pomembnejšimi zaobljubami, je to še vedno lepa in spoštovana lastnost posameznika, vendar se med današnjimi novoletnimi zaobljubami več pojavlja v povezavi z biti zvest sebi.

Pravzaprav novoletne zaobljube izgubljajo pomen, saj statistika kaže, da jih izrečemo, potem pa nanje pozabimo. Pa vseeno: moja novoletna zaobljuba je bolj želja, da bom zdrava, saj menim, da je potem tudi vse drugo mogoče.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Železniki / sreda, 28. maj 2008 / 07:00

Vrtec Železniki praznuje

Železniki – Vrtec Železniki v letošnjem letu praznuje 40-letnico, v okviru tega pa so se v zadnjih mesecih zvrstile različne dejavnosti. Praznovanje bo vrhunec doseglo v soboto,...

Objavljeno na isti dan


Kranjska Gora / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:28

Za igrišče pridobivajo papirje

Občina Kranjska Gora je poleti v last dobila zemljišča, na katerih bo v javno-zasebnem partnerstvu razširila igrišče za golf. Trenutno urejajo dokumentacijo, o datumih gradnje še ne govorijo.

Gospodarstvo / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:28

Huda kriza v prireji mleka

Minister Dejan Židan na sejmu v Komendi: »Jaz sem prvi, ki razumem kmete, zakaj pripravljajo protestne shode. Kriza je huda zlasti v prireji mleka.«

Naklo / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:18

Trinajst vasi v eno občino

»Mlada je občina, a več stoletij so stari njeni kraji,« je voditeljica Nataša Kne nagovorila zbrane ob praznovanju dvajsetletnice Občine Naklo.

Razvedrilo / četrtek, 8. oktober 2015 / 15:17

Miss Universe Slovenije 2015 je postala Konjičanka

Tokrat se je izbor za miss universe Slovenije 2015 za gorenjske predstavnice zaključil brez višjih uvrstitev, najlepša pa je postala devetnajstletna Ana Haložan iz Slovenskih Konjic.

Cerklje na Gorenjskem / četrtek, 8. oktober 2015 / 14:49

Najlepša vas letos Šmartno

V Cerkljah so že šestič podelili priznanja najlepše urejenim vasem, ulicam in objektom.