Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / sobota, 9. december 2017 / 20:24

Krekova misel na Koroškem

V knjižnem klubu Mohorjeve založbe v Celovcu je bil aktualen pogovor o zgodovini, sedanjosti in prihodnosti slovenskega zadružništva na Koroškem. O njem sta pripovedovala dr. Valter Lukan, koroški...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / ponedeljek, 11. junij 2018 / 14:03

Žagarji zahtevajo enakovredne pogoje

Namera škotskega podjetja BSW Timber, da na Gomilskem zgradi največjo žago za razrez hlodovine v Sloveniji, je vznejevoljila domače žagarje in lesne predelovalce. »Ne nasprotujemo tujim vlaganjem, zah...

GG Plus / ponedeljek, 11. junij 2018 / 14:03

Zmoti jih le bolečina, pa še to dojemajo drugače

Mladi zdravniki Sončka Jazbinšek, Matej Cankar, Jan Šmid, Jurij Zupan in Eva Bojc – trije Gorenjci, Celjan in Ljubljančanka, se oktobra letos za tri mesece odpravljajo na Madagaskar. Peterica se na sv...

Razvedrilo / ponedeljek, 11. junij 2018 / 14:02

Imeli smo svoj šarm

Šestdeset let je, odkar je 4. c dal slovo Gimnaziji Kranj. Srečujejo se nekdanji sošolke in sošolci, nazadnje je bilo zelo prijetno v njihovi družbi prejšnji četrtek v gostilni Kot v Kranju.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. junij 2018 / 13:48

Prvič Gutenberški dnevi

Člani kulturnega društva Ampus so nas v sodelovanju s Krajevno skupnostjo Bistrica, Občino Tržič in ZKO tokrat prvič na Gutenberških dnevih popeljali v srednjeveški čas, po gradu, kjer je nekoč bivala...

Kronika / ponedeljek, 11. junij 2018 / 13:47

Tudi redarji na kolesih

Kranj – Medobčinski inšpektorat in redarstvo Kranj (MIK) je letos prvič sodeloval pri opravljanju kolesarskega izpita učencev, saj sta njihova redarja sodelovala pri praktičnem delu na OŠ Matije Čo...