Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / nedelja, 14. avgust 2022 / 15:22

Za dober poletni dopust

Odgovoren zaposlovalec mora delavcem v času dopusta omogočiti odklop od službenih obveznosti, za pravi počitek pa se morajo potruditi tudi zaposleni sami.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / torek, 20. julij 2021 / 17:21

Torkova kinoteka na Jesenicah

Jesenice – Vsak poletni torek zvečer v banketni dvorani Kolperna na Jesenicah poteka Torkova kinoteka z brezplačno projekcijo izbranih filmov. Nocoj ob 20. uri bo na sporedu komedija Ti pesem lahko...

Rekreacija / torek, 20. julij 2021 / 17:15

Mogočna, krušljiva gora 

Bavški Grintavec (2347 m n. m.) – Bavški Grintavec je ena tistih gora, ki od daleč deluje zelo mogočno, a je pravzaprav izjemno krušljiva. Pot čez sedlo Kanja je že nekaj let zaprta, saj še vedno groz...

Razvedrilo / torek, 20. julij 2021 / 17:11

Pri belem konjičku

Takšen je naslov letošnje veseloigre s petjem, ki jo bodo v Poletnem gledališču Studenec z dvanajstimi ponovitvami uprizorili igralci domačega Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan. Predpremiera bo na...

Šport / torek, 20. julij 2021 / 17:07

Dober začetek naših skakalk in skakalcev

V Wisłi, kjer se tradicionalno začenja poletna velika nagrada za smučarske skakalce, so se tokrat pomerile tudi skakalke, z dvema zmagama pa je blestela Urša Bogataj.

Kronika / torek, 20. julij 2021 / 17:07

V gorah reševali otroka, obolelo planinko ...

Kredarica – Zadnji konec tedna je bil za gorske reševalce v primerjavi s prejšnjimi razmeroma miren, a povsem brez dela tudi tokrat niso bili. V nedeljo zjutraj, bilo je nekaj pred 7. uro, so gorsk...