Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenja vas-Poljane / četrtek, 25. november 2021 / 18:01

Fresko bodo prestavili

Občina Gorenja vas - Poljane bo v sklopu rušitve opuščene Mercatorjeve trgovine v Poljanah izvedla tudi prestavitev freske akademskega slikarja Iveta Šubica na novo lokacijo, za kar so že pridobili so...

Objavljeno na isti dan


Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Uspehi gasilcev so odlični

Predsednik PGD Preddvor Ciril Zupin je na volilnem občnem zboru v mesecu februarju predal mesto predsednika Marku Bohincu. Franci Dolinšek pa je prevzel poveljniško mesto od Branka Koširja.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Dogovorjena pravila obnašanja na kmetijskih zemljiščih

Vzpodbudno pismo Zavoda za gozdove nas seznanja s pravili obnašanja lovcev na kmetijskih zemljiščih.

Preddvor / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

S kresničkami smo (pre)vidnejši

Preddvorska šola in občinski svet za preventivo in vzgojo v cestnem prometu (SPV) sta tudi letos pripravila skupno preventivno akcijo.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Velik uspeh kegljačev

Kegljaški klub Bela, ki v okviru našega Športnega društva Storžič Preddvor nastopa v medobčinski ligi, v letošnjem prvenstvu nastopa s povprečnim uspehom.

Splošno / sreda, 19. marec 2008 / 07:00

Turisti pohvalijo, a tudi grajajo

Študentke, zaposlene v turistični poslovalnici, so posredovale obiskovalcem informacije po telefonu in po e-pošti.