Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kamnik / nedelja, 7. december 2014 / 13:10

Praznični teden v Štacjonu

Uporabniki, mentorji in prostovoljci iz Dnevnega centra Štacjon so ta teden pripravili Hišni sejem in pokazali izdelke, ki so jih naredili v okviru številnih delavnic.

Objavljeno na isti dan


Kultura / torek, 6. marec 2018 / 07:00

Oda svetlobi

Kranj – V sredo, 7. marca, vabijo ob 18. uri v Galerijo Kranjske hiše na odprtje fotografske razstave Mie Mihelich z naslovom Oda svetlobi. Razstava bo na ogled do 8. aprila 2018.

Škofja Loka / torek, 6. marec 2018 / 18:16

S sodelovanjem do skupnostne samooskrbe

Sanja Lončar, vodja projekta Skupaj za zdravje človeka in narave, je v Škofji Loki skupaj s tamkajšnjimi društvi pripravila predavanje o sodobni skupnostni samooskrbi. V svetu vse večjega individualiz...

Zanimivosti / torek, 6. marec 2018 / 18:14

Spektakel v Podkorenu

Minuli konec tedna je potekal tradicionalni Pokal Vitranc, ki je v Podkoren privabil veliko obiskovalcev. Utrip smo preverili med tistimi, ki so skrbeli, da je na prizorišču vse potekalo g...

Nasveti / torek, 6. marec 2018 / 15:50

Film

Pogledati dober film je veselje, je vzgoja, užitek, kultura. Pogosto pri pouku priporočim film. Dijaki si ga morajo gledati doma in o njem napisati mnenje. Ko omenim, ogledali si boste film, kar za...

Nasveti / torek, 6. marec 2018 / 15:49

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

Tudi danes nadaljujemo spogledom za celo leto za bralko pod šifro Pomlad 18. Zadnjič smo pogledali tri karte za mesec junij, in sicer Sodnik, Bolezen in Pismo. Na vrsti je mesec julij, karte so Lju...