Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 21. maj 2012 / 07:00

Inovatorji uspešni na Hrvaškem

Sorica - V hrvaškem mestu Slatina je v začetku maja potekal 5. mednarodni sejem inovacij v poljedelstvu in ekologiji AGRO - ARCA, na katerem si je bilo med 220 inovacijami iz dvanajst...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 7. junij 2011 / 07:00

Slaba bera gorenjskih tretjeligašev

Kranj – V soboto in nedeljo je bil v tretji slovenski nogometni ligi odigran 25. krog. Od gorenjskih predstavnikov v ligi so se zmage lahko veselili le nogometaši Kalcerja iz Rad...

Zanimivosti / torek, 7. junij 2011 / 07:00

Izobraževanje za informatorje in vodnike

Cerklje - Občine Preddvor, Cerklje, Šenčur in Naklo ter Center za trajnostni razvoj Kranj organizirajo v okviru čezmejnega projekta Nature Experience izobraževanje za lokalnega t...

Gospodarstvo / torek, 7. junij 2011 / 07:00

Mešetar

Odkupne cene mleka Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi mesečno tržno poročilo za mleko, ki vključuje tako odkupno ceno mlekarn kot dobavitel...

Gospodarstvo / torek, 7. junij 2011 / 07:00

Priznanja za Meso Kamnik in Nimrod

Gornja Radgona - Na Pomurskem sejmu v Gornji Radgoni so v okviru priprav na 49. mednarodni kmetijsko živilski sejem Agra začeli ocenjevati kakovost različnih izdelkov. Znani so že rezultat...

Kronika / torek, 7. junij 2011 / 07:00

Medvedek v zavetišče, Matevž pa v zapor

V petek so v Podvrhu zasegli medvedka Srečka in ga odpeljali v zavetišče Muta, še prej pa so policisti njegovega najditelja Matevža Logarja odpeljali v uklonilni zapor.