Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Mularija / sreda, 27. december 2017 / 19:02

Juhu, Božiček bil je tu

V minulih dneh so imeli otroci in otroci po srcu veliko »dela« in polno iskrenih pričakovanj. Na Zariški ulici na Drulovki in v Žiganji vasi so težko pričakovali Božičkov prihod.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / sobota, 22. januar 2011 / 07:00

Zvezde na snegu žare

Športno društvo Gorje, ki bo prihodnje leto praznovalo že 90- letnico obstoja, uspehe pa žanje predvsem v teku na smučeh in v biatlonu, je prejšnjo soboto organiziralo dobrodelni koncert Zvezde na sne...

GG Plus / sobota, 22. januar 2011 / 07:00

Jubilejni Kranjski zbornik

Kranjski zbornik je po 50 letih izhajanja gotovo ena najbolj prepoznavnih in uglednih domoznanskih publikacij v državi. Konec lanskega leta je izšel jubilejni zvezek. V njem je zgodovinar...

Kronika / sobota, 22. januar 2011 / 07:00

Žar je predobro zakuril

Kranj - V sredo okoli 13. ure so policiste obvestili, da je na Cirilovi ulici v Kranju prišlo do požara. Oseminšestdesetletni lastnik je pod svojim nadstreškom zakuril žar in odš...

Kranj / sobota, 22. januar 2011 / 07:00

Na kavi z županom

Kranjski župan Mohor Bogataj je po novem letu začel pripravljati srečanja z občani, ki se želijo osebno pogovoriti o težavah, ki jih imajo pri bivanju ali delovanju v občini.

Radovljica / sobota, 22. januar 2011 / 07:00

Novo vodstvo regijskega odbora

Radovljica - Na sestanku regijskega odbora NSi Zgornja Gorenjska so izvolili novo vodstvo: za predsednika Jurija Dolžana, predsednika občinskega odbora NSi Žirov...