Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / petek, 16. december 2016 / 13:08

Cocker ni bil »božični« romantik

V četrtek, 22. decembra, se bodo v domžalskem klubu Blunout razlegale uspešnice Joeja Cockerja. Koncert v počastitev druge obletnice smrti legendarnega britanskega pevca in glasbenika z raskavim gl...

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 1. november 2022 / 20:44

Odpeljali tri tone bakra

Škofja Loka – Kar osemnajst tisoč evrov škode so neznani tatovi povzročili škofjeloškemu podjetju. Kot so sporočili s policije, so neznani storilci vlomili v prostore podjetja in odtujili približno...

Zanimivosti / torek, 1. november 2022 / 20:43

Gozd tudi dom medvedov

Na možnost srečanja s kosmatincem velja pomisliti ob obisku Jezerskega.

Gorenjska / torek, 1. november 2022 / 20:42

Gasilci med najboljšimi na svetu

Kranj – Med 10. in 15. oktobrom je v ameriškem mestu Sandy v zvezni državi Utah potekalo 31. svetovno tekmovanje Firefighter Combat Challenge, najtežje gasilsko tekmovanje na svetu. Tekmovanje izvi...

Zanimivosti / torek, 1. november 2022 / 20:39

Postavila sta nov mejnik

Tomaž Režonja in Jože Gradišar iz Zaloga pri Cerkljah sta na svetovnem prvenstvu za pse sledilce premagala vso konkurenco, tako ekipno kot posamično.

Slovenija / torek, 1. november 2022 / 20:37

V povprečju na dan umre 64 ljudi

Kranj – Ob dnevu spomina na mrtve je Statistični urad RS pripravil statistiko o številu umrlih prebivalcev. Vse do leta 2019 je letno v povprečju umrlo med 19 in 20 tisoč ljudi. S pojavom epidemije...