Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 18. december 2018 / 11:08

Tomaž Repinc na čelu Hita

Nadzorni svet Hita je za novega predsednika uprave imenoval Leščana Tomaža Repinca, dosedanjega direktorja kranjskogorske Korone.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / / 07:00

Za dvorano v gasilskem domu

Nekateri Besničani bi jo želeli tudi v osnovni šoli. Večina meni, da potrebujejo novo kanalizacijo.

Zanimivosti / / 07:00

Podelili planinska priznanja

Kranj - Planinska zveza Slovenije je na slovesnosti v Celju minulo soboto podelila najvišja priznanja za leto 2010. Na slovesnosti je prejel umetniško sliko za minulo delo prejšn...

Bohinj / / 07:00

Prek petdeset kilometrov tekaških prog

Bohinjska Bistrica - Predvidoma že ta konec tedna oziroma takoj, ko se bodo snežne razmere umirile, bodo v Bohinju uredili tekaške proge, je napovedal direktor Turizma Bohinj ...

Zanimivosti / / 07:00

Zanimanje za poklice

Strahinj - Biotehniški center Naklo je tudi letos pripravil Dan poklicev, tradicionalno srečanje za osnovnošolce in njihove starše. Dijaki zaključnih letnikov so sprejeli obiskov...

Zanimivosti / / 07:00

Besniškim gasilcem novo vozilo

Kranj - Ob prazniku Mestne občine Kranj v tem tednu poteka vrsta prireditev. Najbolj slovesno je bilo v ponedeljek v središču mesta, kjer so prižgali decembrsko okrasitev in luči...