Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 13. junij 2013 / 14:23

Tek po ulicah Tržiča

Počasi, ampak zanesljivo se Tržič spreminja iz smučarskega v tekaško mesto.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

Nogometaši upajo na nov stadion

Na nedavnem občnem zboru Slovenskega atletskega kluba SAK Posojilnica Bank Celovec je bilo največ govora o uresničevanju dolgoletne želje po novem stadionu in povečanju števila ekip, ki v različn...

Šport / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

Po olimpijsko vstopnico

Naša hokejska reprezentanca je včeraj odpotovala na Dansko, kjer se danes začenjajo olimpijske kvalifikacije, kljub težkim tekmecem in zahtevni nalogi pa selektor Matjaž Kopitar in igralci verjamejo,...

GG Plus / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

V šolah je danes bolj sproščeno

Visok osebni jubilej je minuli teden zaznamoval nekdanji dolgoletni ravnatelj Gimnazije Kranj Valentin Pivk, ki je praznoval osemdeseti rojstni dan. Ob tej priložnosti smo se z njim pogovarjali o njeg...

Šport / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

Domov se vračajo tudi z medaljami

Na svetovnih igrah specialne olimpiade v Pjongčangu so uspešno nastopili tudi gorenjski športniki.

Gospodarstvo / četrtek, 7. februar 2013 / 07:00

Dve ponudbi za odkup Peka

Za odkup celotne skupine Peko sta ponudbo oddala dva potencialna kupca: ameriški Blue Rose Trust Fund in hrvaški Osimpex.