Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / / 10:31

Tanja odgovarja

Najbolj me zanimata ljubezen in denar. Na obeh področjih imam same težave in me zanima, ali bo kaj bolje. Kaj se zgodi z bivšo zvezo in kaj z obstoječo. Se mi finance kaj izboljšajo?

Objavljeno na isti dan


GG Plus / torek, 9. november 2010 / 07:00

Dan sladkornih bolnikov

Ob dnevu sladkornih bolnikov si lahko v enotah Gorenjskih lekarn brezplačno izmerite telesno težo, krvni tlak in glukozo v krvi. Merjenje glukoze v krvi bo potekalo po razporedu; v Lekarni Šenčur...

Kronika / torek, 9. november 2010 / 07:00

Kriminalisti na Gorenjskem izvajajo hišne preiskave

Večje število policistov in kriminalistov na območju Policijske uprave Kranj izvaja hišne preiskave zaradi sumov kaznivih dejanj zoper uradno dolžnost in javna pooblastila, so sporočili z omenjene pol...

GG Plus / torek, 9. november 2010 / 07:00

Debelih otrok ne silite v dieto

"Le sprememba življenjskega sloga je lahko uspešna v boju z debelostjo," opozarja Alenka Hafner, dr. med., vodja Oddelka za socialno medicino, analitiko in promocijo zdravja na Zavodu za zdravstveno v...

Šport / torek, 9. november 2010 / 07:00

Jeseničani prezgodaj slavili

Jesenice, Bled - Minuli konec tedna je bil spet hokejski, precej razlogov za veselje pa so imeli navijači obeh naših ekip v ligi EBEL. Ekipa Acronija Jesenic, ki je v petek gosto...

Gospodarstvo / torek, 9. november 2010 / 07:00

Po viharju še lubadar

Na območju kamniške krajevne enote zavoda za gozdove so letos odkrili 11.500 kubičnih metrov od lubadarja napadenega drevja. "Zgodba z lubadarjem s tem še ni končana, zadovoljni bomo, če ga prihodnje...