Lignji s krompirjem ali v omaki

Res da morska hrana spominja na morje in poletje, vendar ni razloga, da si je ne bi pripravili tudi v zimskem času.

Za pripravo lignjev s krompirjem v pečici potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 1 kg krompirja, 1 bučko, 1 rdečo papriko, 1 zeleno papriko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 3 stroke česna, 1 dl belega vina, 1 šopek peteršilja, 4 žlice olivnega olja, sol in poper.

Krompir očistimo in ga narežemo na četrtine ter stresemo v lonec. Posolimo in zalijemo z vodo ter zavremo. Ko voda zavre, kuhamo še 10 minut. Nato krompir odcedimo. Trupe lignjev narežemo na dva centimetra debele kolobarje, večje lovke pa po potrebi prerežemo na polovice. Papriki očistimo semen ter ju narežemo na trakove. Bučko operemo in jo narežemo na kolesa, češnjeve paradižnike narežemo na polovice. Česen olupimo ter nasekljamo. Na drobno nasekljamo tudi peteršilj. V skledo stresemo na pol kuhan krompir, lignje, pripravljeno zelenjavo, česen, peteršilj ter vse skupaj solimo, popramo, zalijemo z olivnim oljem ter belim vinom. Dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo, in enakomerno razporedimo po velikem pekaču od pečice. Pekač pokrijemo z aluminijasto folijo ter ga postavimo v pečico, ogreto na 200 °C. Po 20 minutah peke odstranimo folijo in premešamo. Nato pečemo še 20 minut oziroma toliko časa, da se krompir zmehča. Vmes še enkrat premešamo.

Nasvet: Jed ponudimo z rezino limone.

Za pripravo lignjev v paradižnikovi omaki potrebujemo: 1 kg očiščenih lignjev, 2 srednje veliki čebuli, 2 stroka česna, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, 1 žličko bazilike, 1 žličko suhega ali svežega rožmarina.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Prepražimo ju na olju ter nato dodamo narezane lignje. Pražimo, da voda izhlapi in lignji rahlo porjavijo, ter zalijemo z belim vinom. Ko ta izhlapi, vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, solimo, popramo ter začinimo. Posodo pokrijemo in kuhamo 30 minut. Po potrebi dodatno solimo ali začinimo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sreda, 30. april 2014 / 10:42

V tujini mi je najbolj všeč, da se da kaj narediti

Jernej Zidar je eden tistih mladih Slovencev, ki so priložnost za osebni razvoj našli v tujini. Pred nekaj leti je odšel v Singapur. Domov se ne bo še vrnil tako kmalu. Skrbi ga za Slovenijo, vendar š...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Nova miss Universe je Sandra Marinovič

Minuli petek smo lahko spremljali eno najodmevnejših lepotnih tekmovanj pri nas. Okronana je bila deseta miss Universe, seveda za leto 2010, njeno ime pa je Sandra Marinovič. Dekle ima za...

Prosti čas / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Humanitarni nogometni šov

Minuli teden so na TV Slovenija predvajali prvi oddaji humanitarnega resničnostnega šova Kdo gre v Afriko.

Prosti čas / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Vrt in Ano ur`co al` pej dvej

Na desetem Večeru slovenskih viž v narečju, ki bo 11. junija ob 19.30 v Škofji Loki, bosta nastopila tudi ansambel Vrt in skupina Ano ur`co al` pej dvej.

Prosti čas / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Ko sanje postanejo resničnost

Ocvrte sardelice, marinirana tuna, škampi v kadifu, polenta z beluši, tapioka z grahom, polži in gobicami ter za priokus sladkega še kokosova krema s hruškami, sladoledom in južnim sadjem.

Gospodarstvo / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Občutno višji povprečni zneski subvencij

Občutno višji povprečni zneski subvencij na hektar vplivajo na višje davčne obveznosti kmetov. V kmetijsko gozdarski zbornici svetujejo kmetom, da se na sporne odločbe pritožijo.