Slovenska kuharska reprezentanca v kuhinji Elegans hotela na Brdu / Foto: Alenka Brun

Slovenska kuharska reprezentanca se predstavi

Preden so se člani slovenske kuharske reprezentance Martin Blejec, Gašper Kačičnik, Boštjan Volk, Meta Kocjančič, Gregor Rode in Blaž Vodopivec s (tokratnimi) pomočniki Gregom Rozmanom, Davorjem Družincem, Janom Dolšakom in pa seveda organizacijskim »motorjem« ekipe Tomažem Vozljem odpravili na letošnje svetovno kulinarično tekmovanje Villerroy & Boch Culinary World Luxemburg Cup, so se z izbranim menijem predstavili tudi na Gorenjskem. Kuharska ekipa je v družbi vinarja Stojana Ščurka razvajala prisotne na večerji v Elegans hotelu na Brdu.

Gorenjsko v ekipi tokrat predstavljajo Martin Blejec, ki tudi vodi slovensko izbrano vrsto, in Grega Rozman, oba iz Bled Rose Hotela, ter Davor Družinec, SŠGT Radovljica in Hotel Astoria Bled.

Fantje in dekle tekmujejo danes, in ker nastopajo v elitni kategoriji članskih reprezentanc, verjamemo, da je prisotne tudi nekaj treme. Gre le za največje svetovno kulinarično tekmovanje s 50-letno tradicijo, ki vsaka štiri leta poteka v okviru sejma Expogast.

Petnajst kuharskih reprezentanc z vsega sveta se bo tako v Luksemburgu pomerilo v dveh kategorijah – pripravi toplega trihodnega menija za 110 oseb in v disciplini chef's table oziroma chefova miza. Slovenci bodo najprej nastopili v prvi disciplini, torej kuhanju menija. Seveda se morajo pri tem držati določenih pravil, smernice so znane, pomembno je, da na krožnikih predstavijo čim več kuharskega znanja.

Trihodni meni slovenske kuharske reprezentance Luksemburg 2022 pa zveni kar zahtevno. Ekipa bo za toplo predjed postregla lososa z miso glazuro in umami salso, lečin pire s sipinim črnilom, vitlof, takos z lososovim tatarjem, holandsko omako s pomarančo, pinjenec, koprc; za glavno jed pripravljajo jagnječji hrbet z lešnikovo skorjico, pire pečenega pastinaka, glazirano mlado korenje s korenčkovimi laski, brokoli z amarantom, krompirjevo terino, jagnječje ocvrto pleče s paradižnikovimi drobtinami, čebulo, polnjeno z jurčki, jagnječji jus; sladico pa so poimenovali odtenki grozdja in je na Brdu poleg jagnječjega hrbta požela precej zadovoljnih nasmehov.

Predstavitvena večerja v Elegans hotelu pa je vsebovala za goste še pozdrav iz kuhinje ter jušni krožnik: dvojno močni divjačinski consume brdske divjačine, kremo jušne zelenjave, kompresirano kračo, domač raviol odimljene skute domačije Odems, hrustljavi praline in ožgano zelenjavo. Priznam pa, da je po dolgem času izkušnjo izboljšal tudi izjemno prijazen in uglajen natakar sicer mlajše generacije, a če bo ostal v tem poklicu, potem ni skrbi, da v njem ne bi uspel.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 30. junij 2017 / 16:46

Zaradi neurij predvsem poplavljalo

Zadnja neurja, ki so se po državi začela širiti v sredo popoldne in so vztrajala še vso noč, so na Gorenjskem povzročila precej več težav kot konec prejšnjega tedna.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 5. september 2009 / 07:00

V nedeljo odprta tudi Gorenjska banka

Tržič - Prenovljena poslovalnica Gorenjske banke na Trgu svobode 1 v Tržiču bo odprta tudi v nedeljo, na dan Šuštarske nedelje, od 9. do 13. ure. Kot je povedala vodja tržiške po...

Gospodarstvo / sobota, 5. september 2009 / 07:00

Elan z dobičkom leta 2011

Lastniki skupine Elan prejšnji upravi in nadzornemu svetu na ponedeljkovi skupščini niso podelili razrešnice.

Lukovica / sobota, 5. september 2009 / 07:00

V Lukovici praznujejo

V Lukovici so občinski praznik včeraj praznovali z ljudsko igro Rokovnjači v Črnem grabnu, v kateri sodelujejo vsa društva in več kot sto posameznikov.

Kranj / sobota, 5. september 2009 / 07:00

Šola v Žabnici kot nova

Temeljito obnovljeno Podružnično šolo Žabnica so slovesno odprli dan pred začetkom novega šolskega leta.

Žirovnica / sobota, 5. september 2009 / 07:00

Veseli dnevi v Žirovnici

V soboto bo potekal konjeniški dan, v nedeljo pa medeni dan z osrednjo prireditvijo ob praznovanju 90-letnice Čebelarskega društva Anton Janša Breznica.