Splošno glasovanje na treh referendumih je končano. / Foto: Gorazd Kavčič

Konec glasovanja na treh referendumih, zdaj štejejo glasove

Do 16. ure je na današnjem referendumu o zakonu o vladi glasovalo 466.516 oziroma dobrih 27 odstotkov volivcev.

Kranj – Ob 19. uri so se zaprla volišča za splošno glasovanje na referendumih o novelah zakonov o vladi, RTV Slovenija in o dolgotrajni oskrbi. Začelo se je štetje glasov, po katerem bo znana odločitev volivcev o vseh treh referendumskih vprašanjih. Po podatkih okrajnih volilnih komisij je v Sloveniji do 16. ure glasovalo 466.516 oziroma 27,53 odstotka volivcev. Na zadnjem referendumu o noveli zakona o vodah julija 2021 je bila volilna udeležba do 16. ure 29,76-odstotna, končna volilna udeležba pa je bila 46,46-odstotna.

Najvišjo volilno udeležbo do 16. ure so imeli v volilni enoti Ljubljana - Center, in sicer 30,06-odstotno, najnižjo pa v volilni enoti Maribor - 25,36-odstotno. Volilni okraj z najvišjo udeležbo je Škofja Loka 2 (35,88 odstotkov), z najnižjo pa Maribor 5 (20,83 odstotkov).

Okrajne volilne komisije so o vmesni volilni udeležbi sporočale le podatke o volilni udeležbi na referendumu o noveli zakona o vladi, po preštetju glasovnic pa bodo objavile podatke o volilni udeležbi za vsak referendum posebej.

Kvorum, ki je potreben za zavrnitev zakonov na referendumu, je odvisen od števila oddanih veljavnih glasovnic in od števila volilnih upravičencev. V skladu z veljavno zakonodajo je zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti zakonu glasuje najmanj petina volivcev. Po podatkih ministrstva za notranje zadeve je bilo 11. novembra v volilnih imenikih za izvedbo glasovanja o treh zakonodajnih referendumih vpisanih skoraj 1,7 milijona volilnih upravičencev. Za zavrnitev posameznega zakona morata biti izpolnjena dva pogoja, in sicer da večina volivcev veljavno glasuje proti zakonu in obenem, da je teh volivcev najmanj 338.869.

Prvi delni izidi glasovanja bodo znani že danes zvečer, kasneje pa se bodo dopolnjevali še z izidom glasovanja po pošti z območja Slovenije (28. novembra) ter z izidom glasovanja po pošti iz tujine in na diplomatsko konzularnih predstavništvih (5. decembra).

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 23. februar 2021 / 10:55

Po dolgem nizu zmag poraz Jeseničanov

Kranj – Hokejisti v Alpski hokejski ligi so pretekli konec tedna nadaljevali s tekmami rednega dela. HDD SIJ Acroni Jesenice je v četrtek gostovalo pri SHC Fassa Falcons. Gorenjci so zmagali z 1 :...

Objavljeno na isti dan


Rekreacija / sreda, 18. junij 2014 / 10:41

Bosonogi na Šenturško goro

Pohoda bosonogih na Šenturško goro se je udeležilo 135 pohodnikov, kar je največ doslej.

Nasveti / sreda, 18. junij 2014 / 10:39

Timijan obnovi pogum

Današnji zeliščni izbranec timijan naj bi krepil pogum, katerega nam Slovencem zadnje čase primanjkuje, če ne že kar zmanjkuje. Timijanovo botanično ime izhaja iz grške besede thymon, ki ne pomeni nič...

Razvedrilo / sreda, 18. junij 2014 / 10:38

Dobrodelnost brez meja

Člani skupine Sarcasm iz Kranja so se nedavno udeležili dobrodelnega festivala v Novem Sadu za žrtve poplav na Balkanu, na Jezerskem pa so odprli prenovljeno hišo »preužitkarico«.

Razvedrilo / sreda, 18. junij 2014 / 10:31

S sinom še vedno peče kruh

Alojzija Kršinar iz Trnovca je pretekli ponedeljek še vedno čila in zdrava praznovala stoti rojstni dan. S sinom Jožetom živi na mali kmetiji v dolini Ločnice, stisnjeni med pobočja Polhograjskega...

Kultura / sreda, 18. junij 2014 / 10:27

Klavirske melodije po filmskih notah

V avditoriju Letnega gledališča Khislstein je gostoval hrvaški klavirski virtuoz Maksim Mrvica, ki preko črno-belih tipk uspešno krmari med klasiko in pop uspešnicami.