Obiskovalci so na stojnico Hrana svoje mesto najde prinesli marmelade, kompote, vloženo sadje in zelenjavo, omake in druge vložene dobrote, lahko pa so jih tudi vzeli ali izmenjali. / Foto: Vilma Stanovnik

Hrano so lahko tudi izmenjali

Letošnji mednarodni dan ozaveščenosti o izgubah hrane in odpadni hrani so v Škofji Loki zaznamovali z izmenjavo ozimnice, saj so na tržnici postavili stojnico, kamor so obiskovalci lahko prinesli različne vložene dobrote ter jih zamenjali z drugimi.

Škofja Loka – Zanimivo akcijo, ki je letos potekala prvič, so Ekologi brez meja pripravili v sodelovanju z Občino Škofja Loka in Komunalo Škofja Loka, Razvojno agencijo Sora in Lidlom Slovenija. »Mednarodni dan ozaveščanja o zavrženi hrani poteka že tretje leto in Ekologi brez meja, ki se že deset let ukvarjamo s to problematiko, smo se odločili, da na ta dan skušamo narediti nekaj konkretnega. Zavedamo se, da prihaja zima in da so časi, ko je treba poskrbeti, da ne bomo metali hrane proč. Prav tako se zavedamo, da je hrana za marsikoga zelo draga in da si jo nekateri težko privoščijo. Naj omenim še skrb za okolje in tudi skrb za graditev naše skupnosti. Veliko se pogovarjamo, obiskovalci nam razlagajo, kaj vse vlagajo, in mislim, da je to super dogodek, ki nam je dal vedeti, da ga je treba pripraviti še večkrat,« je v imenu Ekologov brez meja povedala Katja Sreš, ki je bila navdušena nad odzivom obiskovalcev, ki so prišli na loško tržnico.

Prireditev je potekala pod sloganom Poglej, povohaj, poskusi, kar še posebno velja pri ozimnici. »Obiskovalci so navdušeni, o priložnosti za izmenjavo so prebrali v časopisih, slišali na radiu in danes so prinesli svojo ozimnico in si jo med seboj tudi izmenjavali. Dejstvo je, da se včasih zgodi, da nam kdo kaj prinese, nam podari, nam pa ni ravno preveč všeč. Nekomu drugemu pa je to všeč, želi si pokusiti kaj novega ali spoznati nov način konzerviranja hrane. Zato sta tako izmenjava kot druženje dobrodošla,« je povedala Katja Sreš in pojasnila, da so še vedno gospodinjstva tista, ki zavržejo največ hrane: »Dejstvo je, da moramo po ciljih trajnostnega razvoja do leta 2030 prepoloviti količino zavržene hrane. Smo pa še daleč od tega. Po današnjih podatkih statističnega urada smo se v primerjavi z lani izboljšali zgolj za 0,2 odstotka.«

Zbiranje odpadnega jedilnega olja

Na prireditvi je bilo veliko zanimanja tudi za novost, ki je v Škofji Loki vse bolj prisotna. To pa je zbiranje odpadnega jedilnega olja. »Uporabnike spodbujamo, da pri nas odprejo elektronske račune, zato pa jim podarimo kantico za zbiranje odpadnega jedilnega olja. Prav tako jo lahko pridobijo tisti, ki imajo te račune odprte že dlje časa in izjavijo, da bo tako vsaj še dve leti. Delimo tudi abecednike odpadkov, v katerih smo 450 različnih odpadkov obarvali glede na to, v kateri zabojnik sodijo. Tako uporabniki laže ločujejo. Vesli smo, ker mnogi naše novosti pohvalijo in upam, da bo ločevanje še boljše,« je povedala vodja sektorja komunalnih odpadkov iz Komunale Škofja Loka Jerca Prezelj.

Med obiskovalci je bila tudi Marjana Hiršenferder iz Stare Loke. »Hrane nikoli ne mečemo proč, morda kdaj košček plesnivega kruha, ki pa ga pokurimo. Moja izkušnja je, da so vložnine dobre tri leta, v tem času pa jih je že moč porabiti. Mi veliko vlagamo, saj imamo doma vrt. Letos fižola ni bilo veliko, tudi korenje so nam požrle miši. Pa sem ga dobili pri sestri in imamo spet domačega,« je povedala Hiršenfelderjeva in dodala: »Mislim, da so akcije ozaveščanja o manj zavržene hrane zelo pomembne, tudi sama doma vzgajam, da ne mečemo nič proč. Kar ostane opoldne, se prelije v manjšo posodo in poje za malico ali zvečer.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 1. julij 2013 / 14:53

V Loki 'luftajo' enkrat na mesec

V centru Škofje Loke bo vsako prvo soboto v mesecu, vse do oktobra, potekal poseben festival kreativnosti; prva, junijska sobota pa je pokazala, da je ideja med ljudmi naletela na dober odziv.

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 5. oktober 2022 / 17:24

Kontrabantarji za zlatirepca

Med nominiranci za nagrado zlatirepec 2022 za najboljši slovenski strip je tudi strip Kontrabantarji Martina Ramoveša.

Kranj / sreda, 5. oktober 2022 / 17:19

Koncesija za zdravnika v domu upokojencev

Kranj – Zdravstveni dom Kranj zaradi pomanjkanja družinskih zdravnikov ne more več zagotavljati ambulante splošne medicine v Domu upokojencev Kranj v predvidenem obsegu, to je 0,86 programa, zato s...

Železniki / sreda, 5. oktober 2022 / 17:17

Drugi rebalans proračuna

Železnikarski občinski svet je sprejel drugi rebalans občinskega proračuna.

Šport / sreda, 5. oktober 2022 / 17:15

Mohorič zmagovalec Dirke po Hrvaški

Kranj – Kolesar Matej Mohorič (Bahrain Victorious) je zmagal na Dirki po Hrvaški. To mu je uspelo po odličnih nastopih v vseh etapah, še posebno pa v zadnji, ko je z odbitnimi sekundami izničil pre...

Gospodarstvo / sreda, 5. oktober 2022 / 16:39

Promocija lokalno pridelanega sadja

Kranj – V okviru nacionalnega projekta Naša super hrana je ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v sodelovanju s slovenskimi pridelovalci in predelovalci sadja sredi septembra začelo no...