Trak so prerezali direktor TNP Tit Potočnik, častna občanka Občine Gorje Nada Kuralt in gorjanski župan Peter Torkar. / Foto: Primož Pičulin

Slovesno ob zaključku obnove cest

V gorjanski občini so zaključili obnovo cest na Lazah in Pernikih, ki je bila financirana tudi s sredstvi iz 10. in 11. člena Zakona o Triglavskem narodnem parku, ki so namenjena razvojnim naložbam v parkovnih občinah.

Laze – Obnovljene ceste v skupni dolžini 3025 metrov segajo na štiri območja. Tri ceste, in sicer cesto Laze Pavovc, cesto med Lazami in Perniki in prvo fazo obnove ceste na Lazah je obnavljala Gorenjska gradbena družba. Drugo fazo ceste na Lazah pa je izvedel izvajalec Inkaing, d. o. o. Gradbena dela prvih dveh cest so se začela septembra in končala novembra lani, dela na cesti na Lazah pa so stekla oktobra in bila v celoti sklenjena julija letos. Vrednost investicije vseh štirih cest je znašala dobrih milijon evrov, od tega je Občina Gorje pridobila dobrih 700 tisoč evrov iz Zakona o Triglavskem narodnem parku (TNP).

Ob slavnostnem odprtju sta zbrane nagovorila župan Občine Gorje Peter Torkar in direktor Javnega zavoda Triglavski narodni park Tit Potočnik. Kot je poudaril Torkar, so omenjene ceste tako za prebivalce kot za lastnike zemljišč in druge uporabnike zdaj bolj varne in uporabne. Veseli ga, da je država prepoznala, da v zavarovanih območjih z omejitvami občine lahko s pomočjo sredstev iz zakona TNP prebivalcem izboljšajo življenjske pogoje. Opozoril je še, da so v Gorjah že od ustanovitve občine z lastnimi sredstvi gradili in obnavljali infrastrukturo, intenzivnost teh projektov pa se je s pomočjo izvajanja tega dela zakona še povečala.

Potočnik je poudaril, da za prebivalce Triglavski narodni park ne pomeni samo omejitev, pač pa tudi prednosti skupaj z razvojnimi možnostmi. Ob tem jih je še spodbudil, naj aktivno sodelujejo pri pripravi akcijskih načrtov ter podajanju predlogov in idej, izvajanje projektov pa naj budno spremljajo. Še posebej je pohvalil sodelovanje z Občino Gorje, ki sodi med najbolj zgledna znotraj TNP.

Trak je skupaj s Torkarjem in Potočnikom prerezala častna občanka občine Gorje Nada Kuralt, ki je v preteklosti večkrat pripomnila, da omenjene ceste prenove zagotovo ne bodo dočakale v času njenega življenja. Ker se je zgodilo to, kar se ji je zdelo neverjetno, so se organizatorji strinjali, da ji pripada čast prerezati trak. Ceste je blagoslovil župnik Matej Pavlič, kot prvi uradni uporabniki pa so ceste takoj po odprtju zavzeli člani Športnega društva Gorje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / petek, 1. december 2006 / 06:00

Na stojnici proti nasilju nad ženskami

Kranj - Ob mednarodnih dnevih boja proti nasilju nad ženskami med 25. novembrom in 10. decembrom v okrilju Društva za nenasilno komunikacijo poteka kampanja Bele pentlje...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Srečanje ljudskih pevcev in godcev

Prejšnjo nedeljo so pri Sv. Ožboltu nad Škofjo Loko semanji dan že tradicionalno združili s Srečanjem ljudskih pevcev in godcev, ki je bilo tokrat že dvanajsto po vrsti.

Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Na Kmetiji zadnje priprave pred snemanjem

Na Mrzlem vrhu nad Žirmi v teh dneh potekajo še zadnje priprave pred začetkom snemanja nove sezone resničnostnega šova Kmetija.

Prosti čas / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Eva Moškon odslej v E.V.A.

Evo Moškon smo v zadnjem času na glasbenih odrih lahko zasledili z novo zasedbo in precej drugačnim repertoarjem kot v preteklosti.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Novo dvigalo za Anico Možina

Anica Možina je po hudi bolezni nenadoma postala odvisna od invalidskega vozička.

Zanimivosti / ponedeljek, 11. avgust 2008 / 07:00

Anketa: V lokalih je sedaj prijetneje

Leto dni je minilo od uvedbe kadilskega zakona, ki med drugim prepoveduje kajenje v vseh javnih notranjih prostorih, tudi v gostinskih lokalih. Ste se na novi zakon že navadili?