Omaka iz pečenih paradižnikov ter rižota s pršutom in grahom

Paradižnikova omaka je najboljša domača in ta je še boljša, če jo pripravimo s pomočjo pečice, saj bodo tako paradižniki postali še bolj aromatični.

Za pripravo omake iz pečenih paradižnikov potrebujemo: 1,5 kg svežega paradižnika, 4 stroke česna, nekaj listov sveže bazilike ali pol žličke suhe, sol in poper, 3 žlice olivnega olja.

Paradižnike narežemo na manjše kose ter jih razporedimo po pekaču, prekritem s peki papirjem. Med paradižnike razporedimo olupljene stroke česna, vse skupaj potresemo z baziliko ter solimo in popramo. Po vrhu pokapljamo še z olivnim oljem. Pekač postavimo v pečico, segreto na 170 °C, in pečemo 30 minut. Po tem času zvišamo temperaturo pečice na 200 °C in pečemo še 15 minut. Pečene paradižnike skupaj s česnom in baziliko prestavimo v skledo in vse skupaj spasiramo s paličnim mešalnikom. Po potrebi še dosolimo ali popramo. Če je omaka bolj redka, jo za nekaj minut kuhamo še na štedilniku, da odvečna tekočina povre.

Nasvet: Omako lahko pripravimo v večji količini. Še vročo jo zapremo v kozarce in si jo shranimo za ozimnico.

Za pripravo porove rižote s pršutom potrebujemo: 400 g riža, 100 g zamrznjenega ali svežega graha, 1 srednje veliko čebulo, 1,5 dl belega vina, približno 1,5 litra jušne osnove, 150 g pršuta, 1 pest naribanega parmezana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

Pršut narežemo na majhne koščke. Ponev segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo narezan pršut. Odstranimo ga iz ponve in shranimo za pozneje. V isto ponev stresemo nasekljano čebulo, solimo in pražimo 5 minut. Primešamo riž, popramo in pražimo še minuto. Zalijemo z vinom, in ko ta izpari, prilijemo jušno osnovo. Posodo pokrijemo in počasi kuhamo 15 minut, da se riž zmehča. Občasno premešamo in po potrebi prilijemo jušno osnovo. Nazadnje v rižoto vmešamo še koščke popečenega pršuta in nariban parmezan. Rižoto umaknemo s štedilnika, jo pokrijemo in pustimo stati 5 minut.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / četrtek, 1. julij 2021 / 23:29

Jezerski gasilci praznovali

Prostovoljno gasilsko društvo (PGD) Jezersko praznuje sto deset let delovanja. V počastitev visokega jubileja je tretji petek v juniju pripravilo slavnostno sejo, naslednji dan je bila najprej skupna...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjala sem, da sem dobila pošto od svoje prijateljice, v kateri je sporočala, da se prodaja stanovanje v hiši. Šla sem na pot in naenkrat se znajdem v avtu z agentko. Hiša ni bila nova. Not...

GG Plus / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Huda Jama

Huda Jama, 3. marca 2009. Se še spominjate, kaj so odkrili tega dne? »Po skoraj osmih mesecih odstranjevanja ovir, ki so nas ločile od žrtev, smo končno stali pred njimi. Stali smo pred ogromno b...

Tržič / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Hotel Gora je odprt

Podljubelj - Najemnik hotela Gora (nekdanji TGT) v Podljubelju, ki je bil dolga leta zaprt, je gostinec Veljko Stupar, ki ima v Izoli restavracijo Jasna, v Hrvatinih pa še eno. A...

Šport / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Našim vaterpolistom je bil žreb naklonjen

Kranj - Minulo sredo so na sedežu evropske plavalne federacije opravili žreb dodatnih kvalifikacij za uvrstitev na evropsko vaterpolsko prvenstvo, ki bo od 16. do 29. januarja na...

Kranj / nedelja, 14. avgust 2011 / 07:00

Za pravno in socialno državo

Kranj – »Vseh dvajset let so neodgovorni državni oblastniki načrtno, zaradi iskanja osebnih in strankarskih koristi in interesov, vplivali na poslovno strategijo uspešnih velikih podjetij....