Na predzadnji Bralnici so se posvetili dramatiki na maturi z Aljošo Harlamovim. / Foto: Mateja Rant

O ženskih likih v dramah

Na predzadnji Bralnici na vrtu Sokolskega doma v Škofji Loki so se posvetili dramatiki na maturi z Aljošo Harlamovim.

Esej na splošni maturi bodo maturanti prihodnje leto pisali pod naslovom Ženska na odru sveta. Glavni urednik Cankarjeve založbe, publicist in literarni zgodovinar Aljoša Harlamov se je na sproščen in zanimiv način sprehodil skozi vsa štiri predpisana dramska dela, pri tem pa se je osredotočil predvsem na to, kako so v njih prikazani ženski liki, ter to poskušal tudi aktualizirati. Kot je priznal, ga namreč jezi, ko pravijo, da literature ne smemo jemati preveč resno, da je to zgolj fikcija. »A v literaturi je marsikaj resnega, kar lahko prenesemo na aktualno življenje.«

To je našel tudi v dramah, ki so predpisane za maturo prihodnje leto: Antigoni antičnega dramatika Sofokleja, Nori oziroma Hiši lutk norveškega dramatika Henrika Ibsena, Dogodku v mestu Gogi slovenskega književnika Slavka Gruma in Antigoni slovenskega dramskega ustvarjalca Dominika Smoleta. Najprej je ironično poudaril, da ne razume čisto dobro, zakaj so esej naslovili Ženska na odru sveta, ob tem pa izbrali drame štirih moških avtorjev, ki zgolj pišejo o ženskah, čeprav bi lahko izbirali tudi med izvrstnimi slovenskimi dramatičarkami. Vse štiri drame po njegovih besedah zelo dobro prikažejo žalostno resnico, kako zelo malo se je spremenilo v tisoč in več letih. »Od Sofokleja naprej se pogovarjamo o skorajda isti vlogi ženske v svetu, v družbi.«

Najprej je primerjal obe Antigoni, Sofoklejevo in posodobljeno Smoletovo. Kot pravi Harlamov, pri Sofokleju Antigona želi pokopati oba svoja brata, ker ji tako nalagajo božji zakoni in vera v posmrtno življenje, pri Smoletu pa ji to narekuje etični imperativ oziroma ji vest ne bi dovolila, da ne bi pokopala tudi brata Polinejka, ki ni bil na pravi strani. V obeh dramah je ključna ženska, ki posluša vest in se upre moškemu. »Mene zato Antigona spominja na Greto, ki je na kocko postavila svojo izobrazbo, poklicno prihodnost, ker je začutila, da to, kar se dogaja z okoljem, ni prav in da je treba ukrepati.« Zato jo občuduje, da se kljub blatenju nekaterih tako kot Antigona bori za to, kar je prav, četudi so drugi proti. »Zato je Antigona še danes tako privlačna,« je prepričan Harlamov, saj jo mnogi občudujemo, ni pa jih veliko, ki bi bili pripravljeni na kocko postaviti celo lastno življenje, da bi bil svet lepši.

Norino odvisnost od moža v Ibsenovi drami pa je povezal z današnjim prekarstvom, saj je ekonomska odvisnost pri tej obliki dela zelo podobna. »Tudi danes so prekarne delavke močno odvisne od moških, saj na vodilnih položajih še vedno prevladujejo moški. Od takrat se torej ni veliko spremenilo – dobrodošli v 21. stoletju.« Nora se mora po besedah Harlamova najprej emancipirati in osvoboditi od moža, da lahko postane človek in ni le lutka. Vzporednice s sodobnostjo pri Grumovi drami pa najde v gibanju Jaz tudi. »Ena izmed stvari, ki jih Grum zelo plastično prikaže, je paraliza, ki jo ženska občuti ob storilcu, saj je Hana povsem pod njegovo oblastjo. Ob nasilnem dejanju pogosto 'zmrznemo', se ne zmoremo upreti,« je namignil, zakaj je zelo pomembno, da upoštevamo, da samo ja pomeni ja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / sreda, 25. september 2013 / 11:12

Spet o koristnosti ločevanja

Komunala Radovljica je tudi letos pripravila dan odprtih vrat, na katerem so občane predvsem želeli znova opozoriti na pomen ločevanja odpadkov.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / torek, 25. september 2007 / 07:00

Minister Žagar je odprl obrtno cono

Obrtna cona je pripravljena, da podjetniki v njej začnejo graditi. Gradnja športne dvorane na Trati po načrtih, kmalu začenjajo že drugo. Ob gradnji Poljanske obvoznice tudi več manjših cest.

Škofja Loka / torek, 25. september 2007 / 07:00

Še ena razprava o Kapucinskem predmestju

Škofja Loka – Kapucinsko predmestje skupaj s starim mestnim jedrom predstavlja novo mestno središče, je bilo glavno sporočilo še ene predstavitve predlaganega občinskega lokacijs...

Splošno / torek, 25. september 2007 / 07:00

Zavedajo se kulturne dediščine

Škofja Loka je že v sedemdesetih letih začela uveljavljati sistem varovanja kulturne dediščine. V občini so nedavno razglasili 21 novih kulturnih spomenikov.

Splošno / torek, 25. september 2007 / 07:00

Bogatejši ekološki otoki

Dela na obnovi starožirovske ceste so se začela. Načrte za nogometno igrišče bodo izdelali po sprejemu prostorskega plana.

Splošno / torek, 25. september 2007 / 07:00

Možnost oživitve Tavčarjevine

Podjetje Hosting edini ponudnik in izbran na razpisu, obstaja realna možnost oživitve Tavčarjevega dvorca in posestva Visoko. Nujna racionalizacija odvozov odpadkov.