Poletne jedi

Ni je čez zelenjavo z domačega vrta, ki ima dejansko pravi okus po zelenjavi in ne potrebuje veliko, da iz nje pripravimo okusno jed. Čeprav je okusna že brez dodatkov, pa jo lahko dodatno popestrimo še s sirom Feta, ki ji doda prav posebno noto.

Za pripravo pečenih piščančjih beder z zelenjavo in sirom Feta potrebujemo: 1 kg piščančjih beder ali drugih piščančjih kosov za pečenje, 2 skodelici na rezine narezane mešane zelenjave (bučke, čebula, paprika, češnjevi paradižniki), 3 stroke česna, 150 g sira Feta, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žličko suhega ali eno vejico svežega rožmarina, 3 žlice olivnega olja, sol in poper.

Piščančje meso prestavimo v večjo skledo, ga solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom ter prelijemo z dvema žlicama olja. Vse skupaj dobro premešamo. Meso razporedimo po pekaču in ga postavimo v pečico na 200 °C, za 20 minut. Zelenjavo in olupljen česen stresemo v skledo, kjer smo marinirali piščanca, in prelijemo še z eno žlico olivnega olja ter dobro premešamo. Po 20 minutah peke pekač vzamemo iz pečice in med piščančje kose razporedimo zelenjavo ter potresemo z nadrobljenim sirom Feta. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 45 minut. Vmes večkrat premešamo.

Za pripravo špinačne solate s pečenimi bučkami potrebujemo: 1 skodelico sveže mlade špinače, 1 srednjo veliko bučko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 100 g sira Feta, pol žličke suhega origana, olivno olje, sol, balzamični kis.

Bučke narežemo na tanjše rezine in jih popečemo na olivnem olju. V skledi zmešamo špinačo, olivno olje, balzamični kis in sol. K špinači primešamo čez polovico narezane češnjeve paradižnike in popečene bučke. Po vrhu potresemo še z nadrobljenim sirom Feta in origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 19. november 2012 / 07:00

Odprli Medgeneracijski center Bistrica

Domžale - Minuli torek so v središču Domžal slavnostno odprli Medgeneracijski center Bistrica, ki ga je skladno z energetsko varčnimi smernicami ob reki Kamniški Bistrici zgradilo i...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 21. februar 2012 / 07:00

Izžrebali Abrahamove karte

Radio Gorenc je stopil v zlata leta. Prvi v nizu dogodkov - glasbeno in smučarsko obarvan - je bil v petek. Sledil je pustni konec tedna.

Mularija / torek, 21. februar 2012 / 07:00

Počitniške delavnice za otroke

Gornjesavski muzej Jesenice v Kajžnkovi hiši v Ratečah vsako leto, tako med zimskimi kot poletnimi počitnicami, pripravi tradicionalne počitniške delavnice za naše najmlajše. Tridnevne delavnice...

Zanimivosti / torek, 21. februar 2012 / 07:00

Tudi počitniško sankanje v Savskih jamah

Jesenice - Organizatorji na Jesenicah so poskrbeli, da jeseniški mladini med zimskimi počitnicami ne bo dolgčas. Zavod za šport Jesenice bo - ker zaradi pomanjkanja snega smučišče Špa...

Gospodarstvo / torek, 21. februar 2012 / 07:00

Ravnik novi državni sekretar

Vlada je za državnega sekretarja na ministrstvu za kmetijstvo in okolje imenovala Branka Ravnika.

Medvode / torek, 21. februar 2012 / 07:00

Na medmrežju glasovi proti gradnji v Hrašah

Hraše - Pisali smo že o idejnem projektu za Tehnično turistični park Medvode, ki je predviden v Hrašah, in v katerem bi bilo med drugim tudi dirkališče. Oglasili so se že nasprot...