Poletne jedi

Ni je čez zelenjavo z domačega vrta, ki ima dejansko pravi okus po zelenjavi in ne potrebuje veliko, da iz nje pripravimo okusno jed. Čeprav je okusna že brez dodatkov, pa jo lahko dodatno popestrimo še s sirom Feta, ki ji doda prav posebno noto.

Za pripravo pečenih piščančjih beder z zelenjavo in sirom Feta potrebujemo: 1 kg piščančjih beder ali drugih piščančjih kosov za pečenje, 2 skodelici na rezine narezane mešane zelenjave (bučke, čebula, paprika, češnjevi paradižniki), 3 stroke česna, 150 g sira Feta, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žličko suhega ali eno vejico svežega rožmarina, 3 žlice olivnega olja, sol in poper.

Piščančje meso prestavimo v večjo skledo, ga solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom ter prelijemo z dvema žlicama olja. Vse skupaj dobro premešamo. Meso razporedimo po pekaču in ga postavimo v pečico na 200 °C, za 20 minut. Zelenjavo in olupljen česen stresemo v skledo, kjer smo marinirali piščanca, in prelijemo še z eno žlico olivnega olja ter dobro premešamo. Po 20 minutah peke pekač vzamemo iz pečice in med piščančje kose razporedimo zelenjavo ter potresemo z nadrobljenim sirom Feta. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 45 minut. Vmes večkrat premešamo.

Za pripravo špinačne solate s pečenimi bučkami potrebujemo: 1 skodelico sveže mlade špinače, 1 srednjo veliko bučko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 100 g sira Feta, pol žličke suhega origana, olivno olje, sol, balzamični kis.

Bučke narežemo na tanjše rezine in jih popečemo na olivnem olju. V skledi zmešamo špinačo, olivno olje, balzamični kis in sol. K špinači primešamo čez polovico narezane češnjeve paradižnike in popečene bučke. Po vrhu potresemo še z nadrobljenim sirom Feta in origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 19. november 2009 / 07:00

Začeli so v Struževem

Krajani Struževega so prvi v Mestni občini Kranj, ki ločeno zbirajo tudi biološke odpadke, zato so brezplačno dobili rjave zabojnike in posebne posode za gospodinjstvo.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 11. maj 2022 / 15:53

Pijana voznika domov odpeljali svojci

Kranj – V noči na soboto so gorenjski prometni policisti obravnavali močno pijana voznika. V Kranju so se odzvali na prijavo zelo nezanesljive vožnje. Iz prometa so izločili voznika z 1 mg/l alkoho...

Gospodarstvo / sreda, 11. maj 2022 / 15:53

Deset milijonov evrov za nakup nove mehanizacije

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja je 348 upravičencem dodelila 9,94 milijona evrov nepovratnih sredstev za naložbe v nakup nove mehanizacije in opreme za sečnjo in spravilo les...

Zanimivosti / sreda, 11. maj 2022 / 15:53

Vsak dan na Štefanji gori

Franc Šilar z Olševka je bil v letu dni kar 365-krat na Štefanji gori.

Bled / sreda, 11. maj 2022 / 13:52

Pritožba na gradbeno dovoljenje za obvoznico

Gradnja južne blejske obvoznice se bo ponovno zamaknila.

Slovenija / sreda, 11. maj 2022 / 13:49

Pomagajmo preživeti in živeti

Slovenska karitas je začela akcijo Pomagajmo preživeti in živeti, ki je namenjena starejšim, vključevanju trajno nezaposljivih in podpori ljudem z minimalno plačo ter nizkimi prihodki.