Poletne jedi

Ni je čez zelenjavo z domačega vrta, ki ima dejansko pravi okus po zelenjavi in ne potrebuje veliko, da iz nje pripravimo okusno jed. Čeprav je okusna že brez dodatkov, pa jo lahko dodatno popestrimo še s sirom Feta, ki ji doda prav posebno noto.

Za pripravo pečenih piščančjih beder z zelenjavo in sirom Feta potrebujemo: 1 kg piščančjih beder ali drugih piščančjih kosov za pečenje, 2 skodelici na rezine narezane mešane zelenjave (bučke, čebula, paprika, češnjevi paradižniki), 3 stroke česna, 150 g sira Feta, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žličko suhega ali eno vejico svežega rožmarina, 3 žlice olivnega olja, sol in poper.

Piščančje meso prestavimo v večjo skledo, ga solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom ter prelijemo z dvema žlicama olja. Vse skupaj dobro premešamo. Meso razporedimo po pekaču in ga postavimo v pečico na 200 °C, za 20 minut. Zelenjavo in olupljen česen stresemo v skledo, kjer smo marinirali piščanca, in prelijemo še z eno žlico olivnega olja ter dobro premešamo. Po 20 minutah peke pekač vzamemo iz pečice in med piščančje kose razporedimo zelenjavo ter potresemo z nadrobljenim sirom Feta. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 45 minut. Vmes večkrat premešamo.

Za pripravo špinačne solate s pečenimi bučkami potrebujemo: 1 skodelico sveže mlade špinače, 1 srednjo veliko bučko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 100 g sira Feta, pol žličke suhega origana, olivno olje, sol, balzamični kis.

Bučke narežemo na tanjše rezine in jih popečemo na olivnem olju. V skledi zmešamo špinačo, olivno olje, balzamični kis in sol. K špinači primešamo čez polovico narezane češnjeve paradižnike in popečene bučke. Po vrhu potresemo še z nadrobljenim sirom Feta in origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / sreda, 19. avgust 2015 / 12:06

Bučni burek

O letošnji količini buč in njihovih pozitivnih učinkih sem že pisala v eni od prejšnjih številk. Pred kratkim sem bila v Komendi pri stricu na počitnicah, kjer nikoli ne manjka kulinarike....

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 21. januar 2009 / 07:00

Tožilka in priča o plačah

Odvetnik Milan Krstič je na sojenju bratoma Oman iz Žabnice, soobtoženima organizacije prevoza slabih desetih kilogramov heroina namignil, da se je tožilka Irena Kuzma tik pred obravnavo pogovarjala s...

Šport / sreda, 21. januar 2009 / 07:00

Flander ostal brez medalje

Deskarju na snegu Roku Flandru na svetovnem prvenstvu v Južni Koreji ni uspelo ponoviti rezultatov izpred dveh let. V paralelnem slalomu je bil četrti.

Prosti čas / sreda, 21. januar 2009 / 07:00

Nebesa in Mulc-frača

Januarja sta začeli z delom dve filmski ekipi. Hanna Slak režira kratki film Nebesa, Kolja Saksida pa animirani film Mulc-frača.

Gospodarstvo / sreda, 21. januar 2009 / 07:00

Pocenitev gnojil in goriv, podražitev elektrike

Kranj - Po podatkih državnega statističnega urada so bile cene izdelkov in storitev za kmetijsko pridelavo in za naložbe v kmetijstvu novembra lani za 3,7 odstotka nižje kot okto...

Naklo / sreda, 21. januar 2009 / 07:00

Šola stoji na dobrih temeljih

Tako ocenjuje Blaž Belehar, vršilec dolžnosti ravnatelja Osnovne šole Naklo. Doslej je bil učitelj športne vzgoje.