Poletne jedi

Ni je čez zelenjavo z domačega vrta, ki ima dejansko pravi okus po zelenjavi in ne potrebuje veliko, da iz nje pripravimo okusno jed. Čeprav je okusna že brez dodatkov, pa jo lahko dodatno popestrimo še s sirom Feta, ki ji doda prav posebno noto.

Za pripravo pečenih piščančjih beder z zelenjavo in sirom Feta potrebujemo: 1 kg piščančjih beder ali drugih piščančjih kosov za pečenje, 2 skodelici na rezine narezane mešane zelenjave (bučke, čebula, paprika, češnjevi paradižniki), 3 stroke česna, 150 g sira Feta, pol žličke mlete rdeče paprike, 1 žličko suhega ali eno vejico svežega rožmarina, 3 žlice olivnega olja, sol in poper.

Piščančje meso prestavimo v večjo skledo, ga solimo in popramo, potresemo z mleto rdečo papriko in rožmarinom ter prelijemo z dvema žlicama olja. Vse skupaj dobro premešamo. Meso razporedimo po pekaču in ga postavimo v pečico na 200 °C, za 20 minut. Zelenjavo in olupljen česen stresemo v skledo, kjer smo marinirali piščanca, in prelijemo še z eno žlico olivnega olja ter dobro premešamo. Po 20 minutah peke pekač vzamemo iz pečice in med piščančje kose razporedimo zelenjavo ter potresemo z nadrobljenim sirom Feta. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 45 minut. Vmes večkrat premešamo.

Za pripravo špinačne solate s pečenimi bučkami potrebujemo: 1 skodelico sveže mlade špinače, 1 srednjo veliko bučko, 1 pest češnjevih paradižnikov, 100 g sira Feta, pol žličke suhega origana, olivno olje, sol, balzamični kis.

Bučke narežemo na tanjše rezine in jih popečemo na olivnem olju. V skledi zmešamo špinačo, olivno olje, balzamični kis in sol. K špinači primešamo čez polovico narezane češnjeve paradižnike in popečene bučke. Po vrhu potresemo še z nadrobljenim sirom Feta in origanom.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 18. maj 2013 / 19:37

Podnebne spremembe: kakšno izbiro imamo

Zbilje - Društvo Sorško polje bo v nedeljo, 19. maja, ob 16. uri pripravilo na Vaškem trgu ob Zbiljskem jezeru predavanje klimatologinje Lučke Kajfež Bogataj o podnebnih spremembah, zlasti...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:24

Za Maistra bo še več prostora

Rojstna hiša Rudolfa Maistra v Kamniku bo kmalu v še večji meri namenjena muzejski dejavnosti, saj se bo občina po odkupu preostanka pritličja te dni lotila še temeljite prenove.

Kultura / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:23

Loški orkester zmagal v Ormožu

Mestni pihalni orkester Škofja Loka je na tekmovanju za pokal Vinka Štrucla dosegel najvišje število točk in s tem naslov absolutnega zmagovalca.

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:21

Inovativni kmet in podjetnik

Dr. Borut Gosar s Sela pri Vodicah kmetuje na manjši kmetiji in hkrati kot podjetnik izdeluje okusne in uporabne izdelke za zdravje, med katerimi je najpomembnejši ameriški slamnik z medom, ki povečuj...

Gospodarstvo / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:19

Spremembe treh veterinarskih zakonov

Kranj – Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je prejšnji teden dala v javno obravnavo spremembe in dopolnitve treh zakonov s področja veterinarstva – zakona o veterinarskih meril...

Kronika / ponedeljek, 20. november 2017 / 19:18

Otroci zelo vplivajo na odrasle

Območna enota Nacionalnega inštituta za javno zdravje Kranj je v sodelovanju s policijo in osnovnimi šolami na Gorenjskem izvedla preventivno akcijo Otroci za varnost v prometu.