Za bone največ v hotele

Večino turističnih bonov so upravičenci unovčili v hotelih, povprečna vrednost unovčenega bona pa je znašala skoraj 142 evrov. Te in še nekatere zanimive statistične podatke so posredovali s Finančne uprave.

Več kot polovica vrednosti uporabljenih bonov je bila unovčena v hotelih.

Ljubljana, Kranj – Konec junija se je iztekla veljavnost turističnih (BON) in novih bonov (BON21). Prve so upravičenci s stalnim bivališčem v Sloveniji lahko izkoristili za turistične nastanitve, druge pa so lahko unovčili tudi v gostinskih lokalih, knjigarnah in papirnicah ter za druge aktivnosti na področju turizma, športa in kulture.

Podrobneje smo o tem, v kolikšni meri so bili boni unovčeni na območju gorenjskih občin, že pisali, v minulih dneh pa je Finančna uprava postregla tudi z nekaterimi drugimi zanimivimi statističnimi podatki o turističnih bonih.

Skupaj je bilo v približno dveh letih veljavnosti unovčenih za 301 milijon evrov turističnih bonov, kar predstavlja 84,5 odstotka celotne vrednosti. Po letih je bilo za dobrih 128 milijonov bonov uporabljenih v letu 2020, za skoraj 130 milijonov evrov pa v lanskem letu. Za še dodatnega 43,6 milijona evrov je bilo unovčenih letos.

V povprečju so gostje pri ponudnikih turističnih namestitev dnevno unovčili za skoraj 405 tisoč evrov bonov. Največ bonov pa je bilo unovčenih prav na zadnji dan veljavnosti, 30. junija, in sicer za dobrega 2,8 milijona evrov.

Delno ali v celoti je turistični bon unovčilo 1,77 milijona upravičencev, povprečna starost tistih, ki so unovčevali bone, pa znaša 45,3 leta. Povprečna vrednost unovčenega bona znaša 141,70 evra.

Največ, 1,13 milijona turističnih bonov oz. za dobrih 154 milijonov evrov bonov, so gostje uporabili za namestitve v hotelih. Dobrih 315 tisoč oz. za 42,8 milijona evrov jih je bilo unovčenih v apartmajih, 155 tisoč oz. za 20 milijonov evrov v apartmajskih naseljih, preostanek pa v kampih, kjer je bilo unovčenih dobrih 129 tisoč bonov, oz. v vrednosti 12,7 milijona evrov.

Večina hotelov in apartmajev, v katerih je bilo unovčenih največ bonov, je na Obali oz. v občinah s termami. Med hoteli jih je bilo največ unovčenih denimo v portoroškem Histrionu in Hotelu Sotelia v Podčetrtku, med apartmaji pa prednjačijo Vile Terme v Zrečah, Salinera v Strunjanu in VIP Residence v Piranu. V kategoriji apartmajskih naselij se je najbolje odrezalo apartmajsko naselje Term Snovik.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Bohinj / četrtek, 27. februar 2014 / 13:14

Iščejo rešitev za ribiče

Na sestanku z ministrom za kmetijstvo in okolje Dejanom Židanom so se Bohinjci dogovorili za ustanovitev delovne skupine, ki bo pripravila predloge za rešitev težav z ribiškimi okoliši.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sreda, 20. julij 2022 / 12:51

Za bone največ v hotele

Večino turističnih bonov so upravičenci unovčili v hotelih, povprečna vrednost unovčenega bona pa je znašala skoraj 142 evrov. Te in še nekatere zanimive statistične podatke so posredovali s Finančne...

Zanimivosti / sreda, 20. julij 2022 / 12:49

V nedeljo je bil dan sladoleda

Kranj – Vsako tretjo nedeljo v juliju praznujejo ljubitelji sladoleda, saj zaznamujemo svetovni dan sladoleda. Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije si povprečen Slovenec doma privošč...

Kronika / sreda, 20. julij 2022 / 12:47

Pogrešanega Kranjčana našli mrtvega

Kranj – S Policijske uprave Kranj so preklicali iskanje Igorja Sajovica iz Kranja, ki so ga pogrešali od 15. maja. V nedeljo so ga našli mrtvega. Na kraju ni bilo sumljivih okoliščin, policisti pa...

Kultura / sreda, 20. julij 2022 / 12:40

V spomin vsem kristinam

V nedeljo je v Šmelovem vrtu v Kropi prvič »zasvetila« nova pesniška nagrada kresníce, ki so jo pripravili v gibanju Kultura – Natura Slovenija. Za pesniško zbirko Sled ognjenega svinčnika jo je preje...

Zanimivosti / sreda, 20. julij 2022 / 12:30

Koruzni labirint tudi v Kranju

Obiskali smo koruzni labirint, ki so ga letos prvič postavili tudi v Kranju. Prvi koruzni labirint je nastal pred petimi leti na Štajerskem kot projekt aktivnega preživljanja prostega časa v naravi.