Panakota z marelicami in vinom

Ko nas obiščejo visoke poletne temperature, ni primerno, da svojo kuhinjo še dodatno grejemo s priklapljanjem pečice. A to še ne pomeni, da taki dnevi niso primerni za ustvarjanje sladic. Pripravimo osvežilno in lahko sladico brez peke, ki jo postrežemo v lončkih.

Za pripravo jogurtove panakote z marelicami in vinom potrebujemo: 0,5 kg grškega jogurta ali skyra ali drugega kremnega jogurta, 4 liste želatine, 3,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor; za preliv iz marelic: 400 g marelic, 1 dl belega vina, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico rjavega sladkorja, 3 liste želatine.

Najprej se lotimo priprave preliva iz marelic. Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Marelice narežemo v kozico, jih potresemo z rjavim in vaniljevim sladkorjem ter zalijemo z belim vinom. Pokrijemo in zavremo ter kuhamo še 15 minut. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Želatino ožamemo in jo vmešamo še v vročo marelično kašo. Mešamo, da se želatina raztopi. Vse skupaj nato ohladimo do mlačnega.

Vmes, ko se marelična kaša hladi, se lotimo priprave jogurtove kreme. Želatino namočimo v hladni vodi. V manjšo kozico vlijemo en deciliter smetane in segrejemo do vretja. Odstavimo s štedilnika ter še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino ter mešamo, da se ta raztopi. Preostalo smetano stepemo do čvrstega. Skupaj zmešamo jogurt, sladkor in smetano z raztopljeno želatino. Nazadnje s spatulo vmešamo še stepeno smetano.

V kozarce najprej nadevamo jogurtovo kremo in jo nato prelijemo z marelično kašo. Kozarce postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / sreda, 12. julij 2017 / 21:33

Stotriletna Metka Kavčič s svojo prvo knjigo

Metka Kavčič je v četrtek, 6. julija, v tržiškem Domu Petra Uzarja praznovala 103. rojstni dan obdana s svojci in prijatelji. Za darilo je dobila svojo prvo knjigo z naslovom Biserni utrinki, Metka Ka...

Objavljeno na isti dan


Kultura / sreda, 17. december 2014 / 14:27

Vsi smo George Kaplan

V soboto smo si v Prešernovem gledališču ogledali že četrto premiero letošnje sezone, dramo George Kaplan sodobnega francoskega avtorja Frederica Sonntaga v režiji Jake Andreja Vojevca.

Kronika / sreda, 17. december 2014 / 13:59

Vrhovno sodišče razveljavilo sodbo Kordežu

Ljubljana – Vrhovno sodišče je deloma ugodilo zahtevi za varstvo zakonitosti nekdanjega predsednika uprave Merkurja Bineta Kordeža in razveljavilo sodbo, s katero je bil zaradi zlorabe pol...

Šport / sreda, 17. december 2014 / 13:52

Nov izjemen uspeh Domna Škofica

Radovljica – Športni plezalec Domen Škofic, za katerim je odlična sezona, tudi na počitnicah ne počiva. Po končanih tekmah se je nekaj najboljših športnih plezalcev tega sveta, med njimi tudi Domen...

Škofja Loka / sreda, 17. december 2014 / 13:50

Oživeli so pravljični junaki

V petek so pravljična bitja skupaj z dedkom Mrazom pospremila v življenje Pravljično deželo Gorajte, ki bo otrokom v veselje vse do 28. decembra.

Šenčur / sreda, 17. december 2014 / 13:39

Godle niti za žlico niso pustili

Turistično društvo Šenčur tudi letos nadaljuje tradicijo kuhanja šenčurske specialitete – godle. V soboto so jo skuhali in razdelili skoraj sto litrov.