Panakota z marelicami in vinom

Ko nas obiščejo visoke poletne temperature, ni primerno, da svojo kuhinjo še dodatno grejemo s priklapljanjem pečice. A to še ne pomeni, da taki dnevi niso primerni za ustvarjanje sladic. Pripravimo osvežilno in lahko sladico brez peke, ki jo postrežemo v lončkih.

Za pripravo jogurtove panakote z marelicami in vinom potrebujemo: 0,5 kg grškega jogurta ali skyra ali drugega kremnega jogurta, 4 liste želatine, 3,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor; za preliv iz marelic: 400 g marelic, 1 dl belega vina, 1 vaniljev sladkor, 1 žlico rjavega sladkorja, 3 liste želatine.

Najprej se lotimo priprave preliva iz marelic. Želatino namočimo v hladni vodi za 10 minut. Marelice narežemo v kozico, jih potresemo z rjavim in vaniljevim sladkorjem ter zalijemo z belim vinom. Pokrijemo in zavremo ter kuhamo še 15 minut. Nato vse skupaj zmeljemo s paličnim mešalnikom. Želatino ožamemo in jo vmešamo še v vročo marelično kašo. Mešamo, da se želatina raztopi. Vse skupaj nato ohladimo do mlačnega.

Vmes, ko se marelična kaša hladi, se lotimo priprave jogurtove kreme. Želatino namočimo v hladni vodi. V manjšo kozico vlijemo en deciliter smetane in segrejemo do vretja. Odstavimo s štedilnika ter še v vročo smetano vmešamo ožeto želatino ter mešamo, da se ta raztopi. Preostalo smetano stepemo do čvrstega. Skupaj zmešamo jogurt, sladkor in smetano z raztopljeno želatino. Nazadnje s spatulo vmešamo še stepeno smetano.

V kozarce najprej nadevamo jogurtovo kremo in jo nato prelijemo z marelično kašo. Kozarce postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se vse skupaj strdi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 23. januar 2007 / 06:00

Navade oblikujejo naše življenje (3)

Te dni razmišljam o krompirju. Človeka sredi vseh teh trobentic in prezgodnje pomladi mika, da bi posadil krompir. Pa je tako, da ima v življenju vse svoj čas in svoj prostor. Tako bo tu...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 20. maj 2013 / 15:00

Pesem

Včasih nas je slovenska domača narodna pesem sprem­ljala od rojstva do smrti. Slovenci smo peli ob vseh priložnostih, veselih in žalostnih, in takšne so bile tudi naše pesmi, ki so prihaja...

Zanimivosti / ponedeljek, 20. maj 2013 / 21:00

Še raje bodo brali

V Škofji Loki je več kot polovico mladih občanov do 15 let zajetih v aktivno članstvo knjižnice. Že doslej so radi brali, so nam povedali mladi, ki so se udeležili odprtja novega mladinskega oddelka,...

GG Plus / ponedeljek, 20. maj 2013 / 14:00

Vrečka za čemaž

Tolsti vrh (1715 m) - Vzhodni vrh Kriške gore, najvišji v grebenu. Vrh s čudovitim razgledom na okoliške hribe in gorenjsko ravan.

GG Plus / ponedeljek, 20. maj 2013 / 13:00

Burundanga !!! ... ???

To je v predstavi z istoimenskim naslovom droga, ki iz človeka, če jo ta popije, izmami resnico. Sodobna katalonska komedija, polna bodic, v izvedbi Stalnega slovenskega gledališča Trst je...

GG Plus / ponedeljek, 20. maj 2013 / 10:18

En planet, en dom, ena prihodnost

»Ne pričakujte od drugih, da bodo nekaj storili namesto vas. Sami bodite zgled,« je ena od misli EKOpiknika oziroma zaključnega dejanja letošnje kampanje Pozor(!)ni za okolje. Mladi, ki sodelujejo, so...