Kranjska dolga miza
Lani so Kranjsko dolgo mizo na vrtu gradu Khislstein pripravili prvič, letos so zeleni gastronomski dogodek ponovili.
»Dolga miza nas povezuje v skupni želji, da tudi na področju gastronomije začnemo bolj pogumno razmišljati na podnebju prijazen način,« pravijo organizatorji dogodka.
Ponovno so za jedi uporabili lokalne sestavine domačih pridelovalcev, predstavila se je vrhunska kranjska gastronomija, spet so merili ogljični odtis. Dogodek je potekal brez uporabe plastike za enkratno uporabo, z minimalno količino zavržene hrane in je imel dobrodelno noto: trideset obrokov so pripravili posebej za socialno ogrožene družine, prevzela jih je pomočnica direktorja CSD Kranj Andreja Valant.
Meni za petdeset metrov dolgo mizo, ki je sprejela sto gostov, morda celo kakega več, so poimenovali podnebju prijazen, sestavljen pa je bil iz štirih hodov. Bil je v dveh različicah različici: mesno-ribji in vegetarijanski. Prav za uvodne grižljaje v samo večerjo na prostem je tokrat poskrbel Jožef Oseli, pred glavno jedjo pa je na mizo prišel tudi osvežilni malinov sorbet z bezgom, za katerega je poskrbela mlada Hana Kotar. Meni so soustvarjali še Aleš Kristan s Kmetije odprtih vrat Pr' Končovc, Matjaž Sedej iz Doma na Joštu, Mirza Bektašević iz Bistroja Sonet ter Tomaž Polenec iz Kavarne in restavracije Brioni – vsi pa so kuhali pod taktirko glavnega kuharja Gostilne Krištof Uroša Gorjanca. Nejc Rekar (Gostilna Rekar) se je dobro znašel v vlogi vodje strežbe. Pa še kakšen znan obraz iz sveta kranjskih gostincev smo opazili. V duhu medgeneracijskega sodelovanja so k sodelovanju tokrat povabili še mlade kuharske talente: Kotarjevo smo že omenili, sodelovali pa so še Ana Zevnik, Žan Triler, Martin Doljak, Matic Zupančič in Žan Stopar. Za vinsko spremljavo je poskrbela Hiša dobrih vin Koželj, glasbeno presenečenje večera je bila Ernestina Jošt, za glasbo v ozadju večerje pa sta vseskozi skrbela Uroš Rakovec na kitari in Marko Brdnik s harmoniko. Dogodek je povezoval Toni Cahunek, nekaj uvodnih besed sta prisotnim namenila tudi župan Mestne občine Kranj Matjaž Rakovec in direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh. Izvedeli smo še, da je Kranj na poti uvajanja trajnostnih principov na vseh področjih in eno izmed stotih evropskih mest, ki jih je Evropska unija izbrala v misijo podnebno nevtralnih in pametnih mest do leta 2030.
Kakšni pa so bili podnebju prijazni okusi z menija? Z eno besedo: odlični.