Kulinarika, jagodni tiramisu, / Foto: Erika Jesenko

Jagodni tiramisu

Tiramisu je brez dvoma ena najbolj zaželenih sladic, ki nikoli ne razočara. Klasično verzijo lahko nadgradimo s sladkimi jagodami, jajca pa zamenjamo z vaniljevim pudingom. Če ga sestavimo v kozarcih, je še bolj priročen. In še nevarnost, da bi naenkrat »zmazali« cel pekač, je manjša.

Za pripravo jagodnega tiramisuja potrebujemo: 150 g otroških piškotov, 250 g sira maskarpone, 2,5 dl mleka, 1 vaniljev puding, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 dl smetane za stepanje, 1 dl močne kave, 1 žlico ruma, 300 g svežih jagod, 3 žlice limoninega soka, 1 žlico kakava.

Priprava kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga vmes večkrat premešamo ali pa ga pokrijemo s folijo za živila. Nato skupaj zmešamo ohlajen puding in maskarpone. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v zmes pudinga in maskarponeja.

Sestavljanje tiramisujev: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno kozarcev. Čez piškote razporedimo nekaj narezanih jagod in jih prekrijemo s pripravljeno kremo. Kremo prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo razporedimo preostale jagode in nadevamo s preostalo kremo. Po vrhu posujemo še s kakavom. Kozarce za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / petek, 6. oktober 2006 / 06:00

Vlom v servis

Mengeš - V Mengšu so pred dnevi vlomili v Citroënov servis in odnesli diagnostični tester Proxia za vozila Citroën. Lastnik je vrednost ukradenega testerja ocenil na 2,4...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 15. januar 2013 / 07:00

Predavanja o kmetijsko okoljskem programu

Škofja Loka - Škofjeloška kmetijska svetovalna služba pripravlja v tem tednu v okviru obveznega izobraževanja za ukrepe Kmetijsko okoljskega programa štiri predavanja o navzkrižni s...

Gospodarstvo / torek, 15. januar 2013 / 07:00

Prireja in prodaja ekološkega mleka

Dorfarje - Društvo Sorško polje bo jutri, v sredo, ob 10. uri pripravilo v Zadružnem domu Žabnica v Dorfarjah predavanje o prireji in prodaji ekološkega mleka. O ekološki prireji ml...

Zanimivosti / torek, 15. januar 2013 / 07:00

Skupno vsem slikam je žuborenje

Cerklje - V Galeriji Petrovčeve hiše v Cerkljah bo do konca januarja na ogled slikarska razstava Žuborenje umetnika Mihe Jerina, člana Društva likovnikov Cerklje. Na ogled je več...

Nasveti / torek, 15. januar 2013 / 07:00

Bela zima, beli česen

Okoli nas je vse belo, pa naj bo tokrat v belem tudi naša domača lekarna. V času, ko nas množično napadajo virusi, na pohodu je tudi že gripa, je modro v še večji meri uživati živilo in zdravilo, ki g...

Gorenjska / torek, 15. januar 2013 / 07:00

Remškar direktor na onkološkem

Svet Onkološkega inštituta Ljubljana je imenoval Janeza Remškarja za novega generalnega direktorja inštituta. Soglasje k imenovanju mora dati še vlada.