Kulinarika, jagodni tiramisu, / Foto: Erika Jesenko

Jagodni tiramisu

Tiramisu je brez dvoma ena najbolj zaželenih sladic, ki nikoli ne razočara. Klasično verzijo lahko nadgradimo s sladkimi jagodami, jajca pa zamenjamo z vaniljevim pudingom. Če ga sestavimo v kozarcih, je še bolj priročen. In še nevarnost, da bi naenkrat »zmazali« cel pekač, je manjša.

Za pripravo jagodnega tiramisuja potrebujemo: 150 g otroških piškotov, 250 g sira maskarpone, 2,5 dl mleka, 1 vaniljev puding, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 dl smetane za stepanje, 1 dl močne kave, 1 žlico ruma, 300 g svežih jagod, 3 žlice limoninega soka, 1 žlico kakava.

Priprava kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga vmes večkrat premešamo ali pa ga pokrijemo s folijo za živila. Nato skupaj zmešamo ohlajen puding in maskarpone. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v zmes pudinga in maskarponeja.

Sestavljanje tiramisujev: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno kozarcev. Čez piškote razporedimo nekaj narezanih jagod in jih prekrijemo s pripravljeno kremo. Kremo prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo razporedimo preostale jagode in nadevamo s preostalo kremo. Po vrhu posujemo še s kakavom. Kozarce za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / četrtek, 5. november 2009 / 07:00

Zahtevna evakuacija doma

Na nedavni vaji evakuacije Doma upokojencev Kranj so kranjski poklicni gasilci odkrili tudi nekaj pomanjkljivosti na objektu.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Varno in zdravo na soncu

Zmerno sončenje ugodno vpliva na zdravje ljudi, nevarno pa je prekomerno izpostavljanje sončnim žarkom. Poleg senčne lege, ustrezne obleke, pokrival in očal so varovalni pripravki za sončenje najpomem...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hrustljavo, zdravo, tudi pikantno

Solate pri žaru ne smejo manjkati

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Francoza spet v napadu

Citroën Berlingo in Peugeot Partner bosta spet agresivno nastopila v razredu križancev med osebnimi avtomobili in lahkimi dostavniki.

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Premišljeno z zdravili

Zdravila sodijo med nevarne odpadke, zato jih po uporabi ali preteku roka uporabnosti nikar ne mečite v smeti ali v straniščno školjko. Komunalna podjetja imajo zbiralne akcije nevarnih odpadkov, na v...

Gorenjska / petek, 20. junij 2008 / 07:00

Hudičev sadež na prestolu svetovne prehrane

Kdaj smo se na Slovenskem prvič srečali s krompirjem, ni povsem jasno, domneva pa se, da v tridesetih letih 18. stoletja. Dobra tri desetletja kasneje, natančneje 16. maja 1767, je Marija Terezija pod...