Kulinarika, jagodni tiramisu, / Foto: Erika Jesenko

Jagodni tiramisu

Tiramisu je brez dvoma ena najbolj zaželenih sladic, ki nikoli ne razočara. Klasično verzijo lahko nadgradimo s sladkimi jagodami, jajca pa zamenjamo z vaniljevim pudingom. Če ga sestavimo v kozarcih, je še bolj priročen. In še nevarnost, da bi naenkrat »zmazali« cel pekač, je manjša.

Za pripravo jagodnega tiramisuja potrebujemo: 150 g otroških piškotov, 250 g sira maskarpone, 2,5 dl mleka, 1 vaniljev puding, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 dl smetane za stepanje, 1 dl močne kave, 1 žlico ruma, 300 g svežih jagod, 3 žlice limoninega soka, 1 žlico kakava.

Priprava kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga vmes večkrat premešamo ali pa ga pokrijemo s folijo za živila. Nato skupaj zmešamo ohlajen puding in maskarpone. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v zmes pudinga in maskarponeja.

Sestavljanje tiramisujev: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno kozarcev. Čez piškote razporedimo nekaj narezanih jagod in jih prekrijemo s pripravljeno kremo. Kremo prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo razporedimo preostale jagode in nadevamo s preostalo kremo. Po vrhu posujemo še s kakavom. Kozarce za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 6. maj 2008 / 07:00

Prva preizkušnja

Trenirali nismo prav veliko, vendar dovolj, da se spopademo s prvo letošnjo preizkušnjo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 8. januar 2017 / 12:34

Pogrešajo sneg

Nizke temperature in mrzel veter že nekaj časa opozarjajo, da smo vstopili v najhladnejši letni čas. A številni otroci in drugi navdušenci nad zimskimi radostmi snežne padavine že močno po...

Tržič / nedelja, 8. januar 2017 / 12:32

Jaslice pred hišo na Virju

Tržič – Danilo Glas uživa pri postavljanju jaslic, za božič jih je postavil zunaj, pred vhodom v hišo na Virju. Tam bodo vse do svečnice, drugega februarja. Figure za jaslice je kupil pred 15 leti...

Bohinj / nedelja, 8. januar 2017 / 12:31

Praznovala bo stodrugi rojstni dan

Bohinj – V torek, 10. januarja, bo stodrugi rojstni dan praznovala Angela Hodnik, bohinjska občanka in stanovalka Doma sv. Martina. V domski kapeli bo ob njenem jubileju najprej maša, nato pa kratk...

Jezersko / nedelja, 8. januar 2017 / 12:31

Na Jezerskem drsajo vsak dan

Na jezerskem ledu drsanje, hokej, kegljanje. Drsajo na umetnem drsališču in tudi na jezeru.

Razvedrilo / nedelja, 8. januar 2017 / 12:31

Veselo in domače

Folklorno društvo Bled že vrsto let organizira prireditev Veselo po domače. Kot vedno jo je tudi letos nekaj dni pred silvestrovim gostila Festivalna dvorana Bled. V nedeljo pa v Festivalni dvorani pr...