Kulinarika, jagodni tiramisu, / Foto: Erika Jesenko

Jagodni tiramisu

Tiramisu je brez dvoma ena najbolj zaželenih sladic, ki nikoli ne razočara. Klasično verzijo lahko nadgradimo s sladkimi jagodami, jajca pa zamenjamo z vaniljevim pudingom. Če ga sestavimo v kozarcih, je še bolj priročen. In še nevarnost, da bi naenkrat »zmazali« cel pekač, je manjša.

Za pripravo jagodnega tiramisuja potrebujemo: 150 g otroških piškotov, 250 g sira maskarpone, 2,5 dl mleka, 1 vaniljev puding, 4 žlice sladkorja, 1 vaniljev sladkor, 2 dl smetane za stepanje, 1 dl močne kave, 1 žlico ruma, 300 g svežih jagod, 3 žlice limoninega soka, 1 žlico kakava.

Priprava kreme: Vaniljev puding zmešamo s 5 žlicami hladnega mleka. Preostalo mleko zavremo, mu primešamo sladkor in vaniljev sladkor ter vanj zakuhamo puding. Odstavimo s štedilnika in ohladimo do mlačnega. Da se na pudingu ne naredi skorja, ga vmes večkrat premešamo ali pa ga pokrijemo s folijo za živila. Nato skupaj zmešamo ohlajen puding in maskarpone. Smetano stepemo in jo z lopatico vmešamo v zmes pudinga in maskarponeja.

Sestavljanje tiramisujev: V vročo kavo vlijemo rum in vanjo pomakamo otroške piškote. S piškoti obložimo dno kozarcev. Čez piškote razporedimo nekaj narezanih jagod in jih prekrijemo s pripravljeno kremo. Kremo prekrijemo z novo plastjo piškotov, namočenih v kavo. Nanjo razporedimo preostale jagode in nadevamo s preostalo kremo. Po vrhu posujemo še s kakavom. Kozarce za nekaj ur postavimo v hladilnik, da se tiramisu dobro ohladi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jezersko / ponedeljek, 28. junij 2021 / 23:39

Potrebna bo dolgoročna rešitev

Nekdanji kamnolom lehnjaka je danes ena izmed znamenitosti Spodnjega Jezerskega. Nahajališče lehnjaka se razprostira na štirih hektarih v dolini Komatevre in je zlahka dostopno, saj leži neposredno ob...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 27. junij 2016 / 15:02

Ivan Kenda – človek, ki je kupil Blejsko jezero

Ivan Kenda, ki se je rodil 24. junija 1877 v Podklopci pri Bovcu, je kupil blejski grad in jezero! Denarja mu ni 'poklonila' banka, kot je sedaj v navadi. Bil je pošten. Italijanski diplom...

Zanimivosti / ponedeljek, 27. junij 2016 / 14:59

Črte na nebu

Pogled v nebo je vedno lahko zanimiv, če je le kaj na njem. Oni dan popoldne je bil pogled s Podbrezij prav tak. Koprenaste oblake so za trenutek zmotile še tri »črte«. Dve sta rezultat današnjega...

Jesenice / ponedeljek, 27. junij 2016 / 14:08

Dobrodelno prireditev obiskal tudi Luka Kovačič

Jesenice – Prejšnjo nedeljo so društva Končno nekaj dogaja, Kavarna Stara Sava, druš­tvo Up, restavracija Pastel in številni drugi na Stari Savi na Jesenicah pripravili dobrodelno prireditev, kater...

Kronika / ponedeljek, 27. junij 2016 / 14:06

Izkazali so se s pogumom

Medalje policije za hrabrost in požrtvovalnost je v Tacnu prejelo pet občanov in triindvajset policistov.

Gospodarstvo / ponedeljek, 27. junij 2016 / 14:05

Lovstvo zanima tudi srednješolce

Strahinj – Interesna dejavnost naravoslovje in lovstvo je že tretje leto zapored potekala v Biotehniškem centru (BC) Naklo in njihova ekipa dijakov se je letos v Postojni na Srednji gozdarski in le...