Nagradili tudi žitne izdelke
Ptuj – Minoritski samostan na Ptuju je minuli konec tedna gostil 33. festival Dobrote slovenskih kmetij, na katerem so med drugim podelili priznanja za domače dobrote. Organizatorji so v četrtek razglasili rezultate zadnjega sklopa ocenjenih izdelkov, in sicer iz žit. Priznanja so podelili v nedeljo, številna so šla na Gorenjsko. Zlatih priznanj so se razveselili Kmetija Maln iz Podreče za ribano kašo, krpice – testenine in valjane rezance, Milan Veternik z Visoč pri Tržiču za beli kruh in črni kruh, Anica Logonder iz Crngroba za polbeli pšenični kruh (prejela je še srebrno priznanje za pirin kruh), Cilka Pegam iz Zabrekev nad Selci za beli kruh, Andreja Grabnar iz Motnika v kamniški občini za ajdovec z orehi (dobila je še bronasto priznanje za črni kruh), Anica Gartnar s Srednjega Brda v Poljanski dolini za kokosove rogljičke in Andreja Frelih s Črnivca za lincerje z marelično marmelado (prejela je še srebrno priznanje za orehove kekse s koščki čokolade in bronasto za ajdove kekse s čokolado in mandlji). Srebrna priznanja so dobile tudi Renata Mohorič iz Zgornje Besnice za pšenični kruh, Jana Krč z Visokega pri Kranju za jušne rezance, ki je prejela še bronasto priznanje za široke pirine rezance, ter Monika Nastran iz Srakovelj pri Kranju za polbeli in beli kruh ter krhke flancate, poleg tega pa je bila še dobitnica bronastega priznanja za kruh s semeni. Bronasto priznanje je prejela tudi Nika Jamnik z Belce za domače kekse.