Učenci so na kuharski delavnici stare jeseniške jedi spremenili v ulično hrano. / Foto: Ambrož Černe

Jeseniške jedi kot ulična hrana

Projekt KUHAM DOMAče bo v jeseniški občini letos dobil čisto posebno nadgradnjo, saj bodo v sodelovanju z Jerico Klinar šest izbranih menijev Delavske malce spremenili v ulično hrano.

Pečene jabke, filane z orehi (za 15 oseb): 15 srednje velikih jabolk, 36 žlic sesekljanih ali grobo mletih orehov, 12 žlic medu, 12 žlic na lističe narezanih mandljev, 6 žlic suhih brusnic ali rozin, 4 žličke mletega cimeta. V posodi zmešamo mlete orehe, med, cimet in rozine. Dodamo mandlje in še enkrat rahlo premešamo. Jabolkom odrežemo »pokrov« in jih previdno izdolbemo z žlico. Pazimo, da ne gremo pregloboko, stena jabolka naj bo debela vsaj en centimeter. Napolnimo jih z nadevom, pokrijemo z odrezanim »pokrovom« in zavijemo v aluminijasto folijo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 25 minut. Serviranje: Postrežemo v ladjici in prelijemo s sokom, ki je nastal pri pečenju, ter na vrh dodamo žlico stepene smetane, prelijemo z malo medu in potrosimo z orehi.

V jeseniški občini je lani zaživel projekt Delavska malca, pod okriljem katerega je nastal meni značilnih jeseniških jedi. Gre za jedi, kakršne so kuhali v »fabrških« kantinah ali pa so jih na domačo mizo postavljale delavske gospodinje, na primer: meso iz župe, govnač in jabuka v šlafroku, ajmoht z žganci ali vaseršpoclni, fržolova župa in omlete z marmelado, jesihflajš z jajcem, kranjska klobasa in okisan fržov, ješprenj s suhimi rebri in šmorn, suh vratnik in endivija s krompirjem, tenstana jetrca s polento ...

Meni danes ponuja šest jeseniških gostiln: Restavracija Kazina, Gostilnica in pizzerija Chilli, Gostilna in pizzerija Turist, Bistro Oaza, Penzion Pr' Betel in Dom Pristava.

Jedi so predstavljene tudi v posebni knjižici, ki opisuje tudi prehransko dediščino delavskega razreda na Jesenicah.

Kot je povedal Ambrož Černe z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, so se povezali tudi s turističnimi krožki v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava in jeseniški osnovnošolci so v obliki šestih kratkih promocijskih filmčkov Delavsko malco predstavili javnosti.

Letos se projekt nadaljuje, dobil pa bo čisto posebno nadgradnjo. Delavsko malco bodo namreč nadgradili s tako imenovano street food obliko oziroma jo bodo ponudili v obliki ulične hrane. Povezali so se z jeseniško ljubiteljico kulinarike Jerico Klinar, ki je zaposlena v kuhinji blejskega hotela Triglav. Iz obstoječih menijev Delavska malca je izbranih šest menijev rekonstruirala v ulično hrano, povezali pa so se s tremi jeseniškimi gostinci: Restavracijo Kazina, Penzionom Pr' Betel in Gostilno in pizzerijo Turist ter turističnimi krožki.

Tako so pred dnevi na dveh jeseniških osnovnih šolah že izvedli kuharske delavnice.

Na Osnovni šoli Toneta Čufarja sta delavnico vodili Jerica Klinar in Vera Grgurič iz Penziona Pr' Betel, pripravljali pa so ričoto (ješprenj) s kranjsko klobaso in šmorn s čežano, rozinami in marmelado.

Na Osnovni šoli Koroška Bela pa je ob Jerici Klinar delavnico vodil Alojz Janc iz Restavracije Kazina, učenci pa so pripravljali gratiniran makaronflajš in pečene jabke, filane z orehi.

Po prvomajskih praznikih sledi še kuharska delavnica na Osnovni šoli Prežihovega Voranca.

Ob koncu šolskega leta bodo sodelujoči učenci svojim sošolcem in učiteljem predstavili svoje jedi z zaključnim dogodkom pred šolo, za vse druge pa bodo predstavitev in degustacijo jedi pripravili 25. maja na dogodku Parada učenja ob tednu vseživljenjskega učenja na Stari Savi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 25. januar 2011 / 07:00

Terme Snovik z novim vodstvom

Snovik - V Termah Snovik, kjer zadnja leta vse bolj uspešno uresničujejo različne ekološke projekte, je prišlo do sprememb v vodstvu družbe. Petra Zlatoper, ki je do sedaj opravl...

Objavljeno na isti dan


Železniki / četrtek, 5. maj 2022 / 15:37

Občane spodbujajo h gradnji čistilnih naprav

V Železnikih želijo spodbuditi občane k čimprejšnji vgradnji malih komunalnih čistilnih naprav, zato bodo subvencijo v prihodnjih letih zniževali. Cene za vodo in kanalizacijo bodo nekoliko višje.

Zanimivosti / četrtek, 5. maj 2022 / 15:35

S kolesi v spomin na Jureta Robiča

Jesenice – V organizaciji Zavoda za šport Jesenice je potekal kolesarski izlet v spomin na ultramaratonskega kolesarja z Jesenic Jureta Robiča, ki bi v teh dneh dopolnil 57 let. Že vse od prve oble...

Kronika / četrtek, 5. maj 2022 / 15:34

Novi sistem za avtomatsko primerjavo prstnih odtisov

Slovenska policija ima nov sistem za avtomatsko primerjavo prstnih odtisov (AFIS). V Nacionalnem forenzičnem laboratoriju (NFL) na Generalni policijski upravi sta se aprila z njim seznanila tudi gener...

Kronika / četrtek, 5. maj 2022 / 13:58

Sumljivi moški med parkirnimi vozili

Lesce – V Lescah so policisti v soboto zvečer preverjali prijavo o sumljivem moškem med parkiranimi vozili. Moškega so policisti izsledili, pri tem pa niso ugotovili posebnosti. »Pri vozilih je odl...

Gospodarstvo / četrtek, 5. maj 2022 / 13:58

V soboto tekmovanje Mladi in kmetijstvo

Trstenik – Oddelek za kmetijsko svetovanje pri Kmetijsko gozdarskem zavodu Kranj in Društvo kranjske in tržiške podeželske mladine prirejata v soboto, 7. maja, z začetkom ob petih popoldne v Kultur...