Učenci so na kuharski delavnici stare jeseniške jedi spremenili v ulično hrano. / Foto: Ambrož Černe

Jeseniške jedi kot ulična hrana

Projekt KUHAM DOMAče bo v jeseniški občini letos dobil čisto posebno nadgradnjo, saj bodo v sodelovanju z Jerico Klinar šest izbranih menijev Delavske malce spremenili v ulično hrano.

Pečene jabke, filane z orehi (za 15 oseb): 15 srednje velikih jabolk, 36 žlic sesekljanih ali grobo mletih orehov, 12 žlic medu, 12 žlic na lističe narezanih mandljev, 6 žlic suhih brusnic ali rozin, 4 žličke mletega cimeta. V posodi zmešamo mlete orehe, med, cimet in rozine. Dodamo mandlje in še enkrat rahlo premešamo. Jabolkom odrežemo »pokrov« in jih previdno izdolbemo z žlico. Pazimo, da ne gremo pregloboko, stena jabolka naj bo debela vsaj en centimeter. Napolnimo jih z nadevom, pokrijemo z odrezanim »pokrovom« in zavijemo v aluminijasto folijo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 25 minut. Serviranje: Postrežemo v ladjici in prelijemo s sokom, ki je nastal pri pečenju, ter na vrh dodamo žlico stepene smetane, prelijemo z malo medu in potrosimo z orehi.

V jeseniški občini je lani zaživel projekt Delavska malca, pod okriljem katerega je nastal meni značilnih jeseniških jedi. Gre za jedi, kakršne so kuhali v »fabrških« kantinah ali pa so jih na domačo mizo postavljale delavske gospodinje, na primer: meso iz župe, govnač in jabuka v šlafroku, ajmoht z žganci ali vaseršpoclni, fržolova župa in omlete z marmelado, jesihflajš z jajcem, kranjska klobasa in okisan fržov, ješprenj s suhimi rebri in šmorn, suh vratnik in endivija s krompirjem, tenstana jetrca s polento ...

Meni danes ponuja šest jeseniških gostiln: Restavracija Kazina, Gostilnica in pizzerija Chilli, Gostilna in pizzerija Turist, Bistro Oaza, Penzion Pr' Betel in Dom Pristava.

Jedi so predstavljene tudi v posebni knjižici, ki opisuje tudi prehransko dediščino delavskega razreda na Jesenicah.

Kot je povedal Ambrož Černe z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, so se povezali tudi s turističnimi krožki v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava in jeseniški osnovnošolci so v obliki šestih kratkih promocijskih filmčkov Delavsko malco predstavili javnosti.

Letos se projekt nadaljuje, dobil pa bo čisto posebno nadgradnjo. Delavsko malco bodo namreč nadgradili s tako imenovano street food obliko oziroma jo bodo ponudili v obliki ulične hrane. Povezali so se z jeseniško ljubiteljico kulinarike Jerico Klinar, ki je zaposlena v kuhinji blejskega hotela Triglav. Iz obstoječih menijev Delavska malca je izbranih šest menijev rekonstruirala v ulično hrano, povezali pa so se s tremi jeseniškimi gostinci: Restavracijo Kazina, Penzionom Pr' Betel in Gostilno in pizzerijo Turist ter turističnimi krožki.

Tako so pred dnevi na dveh jeseniških osnovnih šolah že izvedli kuharske delavnice.

Na Osnovni šoli Toneta Čufarja sta delavnico vodili Jerica Klinar in Vera Grgurič iz Penziona Pr' Betel, pripravljali pa so ričoto (ješprenj) s kranjsko klobaso in šmorn s čežano, rozinami in marmelado.

Na Osnovni šoli Koroška Bela pa je ob Jerici Klinar delavnico vodil Alojz Janc iz Restavracije Kazina, učenci pa so pripravljali gratiniran makaronflajš in pečene jabke, filane z orehi.

Po prvomajskih praznikih sledi še kuharska delavnica na Osnovni šoli Prežihovega Voranca.

Ob koncu šolskega leta bodo sodelujoči učenci svojim sošolcem in učiteljem predstavili svoje jedi z zaključnim dogodkom pred šolo, za vse druge pa bodo predstavitev in degustacijo jedi pripravili 25. maja na dogodku Parada učenja ob tednu vseživljenjskega učenja na Stari Savi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Tržič / ponedeljek, 26. december 2016 / 12:45

Pripovedovale ob čaju

»Mnogo je teorij o utemeljenosti, koristnosti in zdravilnosti pripovedovanja zgodb. Mi vam jih ponujamo kot protiutež potrošništvu. Prepustimo se Jožici Koder, Tatjani Mavrič, Špeli Jerala, njihovim z...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / nedelja, 11. april 2021 / 16:04

Leta skupnega življenja

Zakonca Milka in Franci Šarabon sta 7. aprila praznovala 65. obletnico poroke. Njuni otroci se spominjajo, da je bila mama vedno pridna kot mravljica in je lepo skrbela za dom in družino, oče pa tudi...

GG Plus / nedelja, 11. april 2021 / 15:47

Bled – darilo kralja Henrika

Desetega aprila leta 1004 je kancler Egilbert overil listino, s katero je gospod Henrik II., kralj po milosti božji, podaril sabionskemu škofu Albuinu posestvo Bled v pokrajini, ki se imenuje Kranj...

Slovenija / nedelja, 11. april 2021 / 13:40

Poleti na šestnajst destinacij

Zaostritev pogojev za prehajanje meje je nekaj nevšečnosti povzročilo tudi potnikom na brniškem letališču. Tam si v poletnem voznem redu obetajo petnajst prevoznikov, ki bodo leteli na šestnajst desti...

Zanimivosti / nedelja, 11. april 2021 / 13:40

Vse o gojenju gorenjskih nageljnov

Gorenjska turistična zveza (GTZ) od leta 2000 v okviru akcije Vrnimo gorenjski nagelj na okna in balkone poskuša ljudi spodbuditi h gojenju te avtohtone rastline, da bi jo ohranili tudi v prihodnje.

Jesenice / nedelja, 11. april 2021 / 13:39

Parkirišče in avtobusno postajališče

Jesenice – V Javorniškem Rovtu nad Jesenicami se začenja ureditev parkirišča pri Domu Pristava in avtobusnega postajališča ob cesti, ki vodi k domu. »Glavni cilj projekta je obnova parkirišča pod D...