Učenci so na kuharski delavnici stare jeseniške jedi spremenili v ulično hrano. / Foto: Ambrož Černe

Jeseniške jedi kot ulična hrana

Projekt KUHAM DOMAče bo v jeseniški občini letos dobil čisto posebno nadgradnjo, saj bodo v sodelovanju z Jerico Klinar šest izbranih menijev Delavske malce spremenili v ulično hrano.

Pečene jabke, filane z orehi (za 15 oseb): 15 srednje velikih jabolk, 36 žlic sesekljanih ali grobo mletih orehov, 12 žlic medu, 12 žlic na lističe narezanih mandljev, 6 žlic suhih brusnic ali rozin, 4 žličke mletega cimeta. V posodi zmešamo mlete orehe, med, cimet in rozine. Dodamo mandlje in še enkrat rahlo premešamo. Jabolkom odrežemo »pokrov« in jih previdno izdolbemo z žlico. Pazimo, da ne gremo pregloboko, stena jabolka naj bo debela vsaj en centimeter. Napolnimo jih z nadevom, pokrijemo z odrezanim »pokrovom« in zavijemo v aluminijasto folijo. Pečemo na 180 stopinjah Celzija približno 25 minut. Serviranje: Postrežemo v ladjici in prelijemo s sokom, ki je nastal pri pečenju, ter na vrh dodamo žlico stepene smetane, prelijemo z malo medu in potrosimo z orehi.

V jeseniški občini je lani zaživel projekt Delavska malca, pod okriljem katerega je nastal meni značilnih jeseniških jedi. Gre za jedi, kakršne so kuhali v »fabrških« kantinah ali pa so jih na domačo mizo postavljale delavske gospodinje, na primer: meso iz župe, govnač in jabuka v šlafroku, ajmoht z žganci ali vaseršpoclni, fržolova župa in omlete z marmelado, jesihflajš z jajcem, kranjska klobasa in okisan fržov, ješprenj s suhimi rebri in šmorn, suh vratnik in endivija s krompirjem, tenstana jetrca s polento ...

Meni danes ponuja šest jeseniških gostiln: Restavracija Kazina, Gostilnica in pizzerija Chilli, Gostilna in pizzerija Turist, Bistro Oaza, Penzion Pr' Betel in Dom Pristava.

Jedi so predstavljene tudi v posebni knjižici, ki opisuje tudi prehransko dediščino delavskega razreda na Jesenicah.

Kot je povedal Ambrož Černe z Razvojne agencije Zgornje Gorenjske, so se povezali tudi s turističnimi krožki v okviru projekta Turizmu pomaga lastna glava in jeseniški osnovnošolci so v obliki šestih kratkih promocijskih filmčkov Delavsko malco predstavili javnosti.

Letos se projekt nadaljuje, dobil pa bo čisto posebno nadgradnjo. Delavsko malco bodo namreč nadgradili s tako imenovano street food obliko oziroma jo bodo ponudili v obliki ulične hrane. Povezali so se z jeseniško ljubiteljico kulinarike Jerico Klinar, ki je zaposlena v kuhinji blejskega hotela Triglav. Iz obstoječih menijev Delavska malca je izbranih šest menijev rekonstruirala v ulično hrano, povezali pa so se s tremi jeseniškimi gostinci: Restavracijo Kazina, Penzionom Pr' Betel in Gostilno in pizzerijo Turist ter turističnimi krožki.

Tako so pred dnevi na dveh jeseniških osnovnih šolah že izvedli kuharske delavnice.

Na Osnovni šoli Toneta Čufarja sta delavnico vodili Jerica Klinar in Vera Grgurič iz Penziona Pr' Betel, pripravljali pa so ričoto (ješprenj) s kranjsko klobaso in šmorn s čežano, rozinami in marmelado.

Na Osnovni šoli Koroška Bela pa je ob Jerici Klinar delavnico vodil Alojz Janc iz Restavracije Kazina, učenci pa so pripravljali gratiniran makaronflajš in pečene jabke, filane z orehi.

Po prvomajskih praznikih sledi še kuharska delavnica na Osnovni šoli Prežihovega Voranca.

Ob koncu šolskega leta bodo sodelujoči učenci svojim sošolcem in učiteljem predstavili svoje jedi z zaključnim dogodkom pred šolo, za vse druge pa bodo predstavitev in degustacijo jedi pripravili 25. maja na dogodku Parada učenja ob tednu vseživljenjskega učenja na Stari Savi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 18. maj 2009 / 07:00

Slovenija brani status pomorske države

Ljubljana – Minuli teden so predstavniki parlamentarnih strank govorili o predlogu evropskega komisarja za širitev Ollija Rehna o rešitvi mejnega spora s Hrvaško. Srečanja sta se...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Kronika tedna

Ovadeni zaradi nezakonitega lastninjenja Kriminalisti so na koprsko sodišče podali kazensko ovadbo zoper četverico, ki naj bi nezakonito lastninila hotelsko in turist...

Prosti čas / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Eva Moškon za odprtim mikrofonom v Kranju

Danes, v soboto, ob 21.30 bo zasedba E.V.A. s pevko Evo Moškon na čelu v kranjskem Klubaru odprla akustični večer Odprti mikrofon, ki je namenjen ljubiteljem dobrega druženja in razgibaneg...

Zanimivosti / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Prihodnji teden bo zimski smučarski sejem

Kranj - Združenje učiteljev in trenerjev smučanja Kranj bo od četrtka, 18. novembra, do nedelje, 21. novembra, pripravilo tradicionalni, letos že 36. zimski sejem. Potekal bo v g...

Bohinj / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Spominski pohod do Krnskega jezera

Bohinjska Bistrica - Ob Krnskem jezeru se bodo tudi letos spomnili obletnice konca prve svetovne vojne, ki je s Soško fronto zaznamovala tudi Krnsko pogorje. Danes bodo tako prip...

Kronika / sobota, 13. november 2010 / 07:00

Vozniki se pripravljajo na zimo

Izjemen odziv voznikov na akcijo "Čista stekla in dober profil za večjo varnost pozimi" v Kranjski Gori.