Šparglji

Šparglji so prava spomladanska poslastica, ki ne potrebuje veliko pozornosti, da jo spremenimo v okusno jed – pa naj gre za pito s šparglji ali rižoto s šparglji in pršutom.

Za pripravo pite s šparglji potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 g kisle smetane, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, 200 g svežih špargljev, 1 paradižnik.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, ščep soli in ščep popra. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Med tem časom pripravimo šparglje in paradižnik: špargljem odrežemo oleseneli del ter jih narežemo na približno 3 centimetre dolge palčke. Stresemo jih v skledo, jih posolimo in popopramo ter prelijemo z drugo žlico olivnega olja ter dobro premešamo. Paradižnik narežemo na rezine. Po 15 minutah pečenja vzamemo pekač iz pečice. Po skutnem nadevu enakomerno razporedimo pripravljene šparglje in paradižnik. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo rižote s šparglji in pršutom potrebujemo: 400 g svežih špargljev, 150 g rezin pršuta, 400 g srednjezrnatega riža, 1 čebulo, 2 stroka česna, 0,5 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Špargljem odrežemo oleseneli del in jih narežemo na 2 centimetra dolge palčke. Pršut narežemo na krajše trakove ali manjše kocke. Posodo segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo šparglje in nato pršut. Pražimo minuto in primešamo riž. Solimo in popramo ter zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in kuhamo, da se riž skuha, rižota pa postane kremasta. Po potrebi dodatno zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Nazadnje vmešamo še pest parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / petek, 3. julij 2015 / 11:06

Občina Medvode praznuje

Rojstni dan Jakoba Aljaža je dan, ko praznuje Občina Medvode. Danes zvečer bodo na slavnostni seji podelili občinska priznanja, prireditve v sklopu praznovanja pa se bodo zaključile v sredo z Ultra te...

Objavljeno na isti dan


Jezersko / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Očistili so jezero

Jezersko - Zaradi velike količine naplavin je bil normalen pretok v Planšarskem jezeru na Jezerskem že nekaj časa onemogočen. Na občini so se zato pred kratkim odločili za čiščen...

Gospodarstvo / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Po zimski izgubi čebel še slaba pašna sezona

Kranj - »Leto 2012 nam, čebelarjem, doslej ni bilo naklonjeno,« so v oceno dosedanje pašne sezone zapisali v Čebelarski zvezi Slovenije in nanizali nekaj dejstev. Prvoaprilska in...

Kronika / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Izkušen alpinist zdrsnil v Kramarjevi steni

Storžič - V nedeljo popoldne se je med plezanjem po Kramarjevi steni v Storžiču smrtno ponesrečil 47-letni Janko Meglič, član Gorske reševalne službe Tržič (GRS). »Po naši...

Kronika / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Na Storžiču kurijo vejevje pod nadzorom

Kranj - Številne občane je danes zaskrbel dim, ki se širi s pobočja Storžiča, zato kranjski regijski center za obveščanje že vse dopoldne prejema klice na številko 112. Kot so pr...

Škofja Loka / sreda, 30. maj 2012 / 07:00

Podjetniški teden zaokrožili z nagradami

Škofja Loka - S podjetniško tržnico (na 65 stojnicah) se je v soboto v Škofji Loki končal teden obrti in podjetništva. »Dejavnosti so bile dobro obiskane, že prve, predavanja šef...