Šparglji

Šparglji so prava spomladanska poslastica, ki ne potrebuje veliko pozornosti, da jo spremenimo v okusno jed – pa naj gre za pito s šparglji ali rižoto s šparglji in pršutom.

Za pripravo pite s šparglji potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 g kisle smetane, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, 200 g svežih špargljev, 1 paradižnik.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, ščep soli in ščep popra. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Med tem časom pripravimo šparglje in paradižnik: špargljem odrežemo oleseneli del ter jih narežemo na približno 3 centimetre dolge palčke. Stresemo jih v skledo, jih posolimo in popopramo ter prelijemo z drugo žlico olivnega olja ter dobro premešamo. Paradižnik narežemo na rezine. Po 15 minutah pečenja vzamemo pekač iz pečice. Po skutnem nadevu enakomerno razporedimo pripravljene šparglje in paradižnik. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo rižote s šparglji in pršutom potrebujemo: 400 g svežih špargljev, 150 g rezin pršuta, 400 g srednjezrnatega riža, 1 čebulo, 2 stroka česna, 0,5 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Špargljem odrežemo oleseneli del in jih narežemo na 2 centimetra dolge palčke. Pršut narežemo na krajše trakove ali manjše kocke. Posodo segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo šparglje in nato pršut. Pražimo minuto in primešamo riž. Solimo in popramo ter zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in kuhamo, da se riž skuha, rižota pa postane kremasta. Po potrebi dodatno zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Nazadnje vmešamo še pest parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sobota, 8. avgust 2020 / 10:44

Kranjskogorska 10ka je odpovedana

Kranjska Gora – Organizatorji športne prireditve Kranjskogorska 10ka, ki bi morala potekati naslednjo soboto, 15. avgusta, so sporočili, da so bili v želji, da zajezijo širjenje okužbe in na ta nač...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 31. december 2010 / 07:00

Slovenci smo narod inovatorjev

Tomaž Pevc iz Trzina je direktor združenja slovenskih aktivnih inovatorjev in lastnik dveh patentiranih inovacij. S svojo drugo inovacijo, lučjo za potapljače, je navdušil tudi na nedavnem sejmu v Kuv...

GG Plus / petek, 31. december 2010 / 07:00

O srednjem veku za otroška ušesa

Kadar o neki zadevi ne vemo prav veliko, se je o njej mogoče za začetek podučiti iz knjig, ki jih avtorji in založniki označujejo z dodatkom, da so »za otroke«. Takšna je tudi knjiga

GG Plus / petek, 31. december 2010 / 07:00

Obirska šola bo ostala

Občinski svet v Železni Kapli/Eisenkappel je na zadnji letošnji seji sklenil v poslopju sedanje glavne šole ustanoviti nov šolski center. V dolini Lepene/Leppen bodo ljud...

Zanimivosti / petek, 31. december 2010 / 07:00

Športnika bosta varuha otrok

Mladi par, doma pri Sv. Duhu, oba še aktivna športnika, sta se odločila, da začneta z zasebnim varovanjem otrok.

Cerklje na Gorenjskem / petek, 31. december 2010 / 07:00

Višje sejnine

Cerklje - Precejšnje spremembe zakonodaje v zadnjih štirih letih so občinskemu svetu v Cerkljah narekovale, da sprejeme nov pravilnik o plačah in drugih prejemkih občinskih funkc...