Šparglji

Šparglji so prava spomladanska poslastica, ki ne potrebuje veliko pozornosti, da jo spremenimo v okusno jed – pa naj gre za pito s šparglji ali rižoto s šparglji in pršutom.

Za pripravo pite s šparglji potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 g kisle smetane, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, 200 g svežih špargljev, 1 paradižnik.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, ščep soli in ščep popra. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Med tem časom pripravimo šparglje in paradižnik: špargljem odrežemo oleseneli del ter jih narežemo na približno 3 centimetre dolge palčke. Stresemo jih v skledo, jih posolimo in popopramo ter prelijemo z drugo žlico olivnega olja ter dobro premešamo. Paradižnik narežemo na rezine. Po 15 minutah pečenja vzamemo pekač iz pečice. Po skutnem nadevu enakomerno razporedimo pripravljene šparglje in paradižnik. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo rižote s šparglji in pršutom potrebujemo: 400 g svežih špargljev, 150 g rezin pršuta, 400 g srednjezrnatega riža, 1 čebulo, 2 stroka česna, 0,5 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Špargljem odrežemo oleseneli del in jih narežemo na 2 centimetra dolge palčke. Pršut narežemo na krajše trakove ali manjše kocke. Posodo segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo šparglje in nato pršut. Pražimo minuto in primešamo riž. Solimo in popramo ter zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in kuhamo, da se riž skuha, rižota pa postane kremasta. Po potrebi dodatno zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Nazadnje vmešamo še pest parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 7. junij 2011 / 07:00

Hrast odstira skrivnosti

Goli otok - Eden prvih političnih zapornikov na Golem otoku je bil tudi Gorenjec Radovan Hrast, ki je svoje grenke izkušnje iz mračnega obdobja po drugi svetovni vojni opi...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Zbirajo pomoč za poplavljeni Zaječar

Tržič - V poplavah, ki so konec februarja prizadele več srbskih krajev, je največjo škodo utrpelo mesto Zaječar, ki je že trideset let pobrateno z občino Tržič. Samo v njegovem p...

Zanimivosti / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Nagrajenci na izletu ob morju

Nagradna igra, ki jo Gorenjski glas pripravlja v sodelovanju z Mercatorjem, v kateri smo zbirali številke od 1 do 4, je nagrajence (na fotografiji) odpeljala na enodnevni izlet na morje. Že na po...

Kronika / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Vsi smučarji so bili trezni

Policisti so v času zimskih počitnic izvajali poostren nadzor na smučiščih.

Kronika / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Zajemalka padla na delavca

Retnje - V ponedeljek se je na delovišču kanalizacije v Retnjah zgodila nesreča pri delu, v kateri je bil huje ranjen 37-letni moški, ki je ročno opravljal izkop kanala. V bližin...

Gospodarstvo / ponedeljek, 22. marec 2010 / 07:00

Nizka cena jih je spodbudila k razmišljanju

Brojanova kmetija iz Dorfarjev prodaja na mlekomatu v Škofji Loki poleg mleka že tudi mlečne izdelke.