Šparglji

Šparglji so prava spomladanska poslastica, ki ne potrebuje veliko pozornosti, da jo spremenimo v okusno jed – pa naj gre za pito s šparglji ali rižoto s šparglji in pršutom.

Za pripravo pite s šparglji potrebujemo: 1 zavitek listnatega testa (približno 250 g), 200 g skute, 100 g kisle smetane, 1 jajce, 2 stroka česna, 2 žlici olivnega olja, sol in poper, pol žličke suhega origana, 200 g svežih špargljev, 1 paradižnik.

Najprej pripravimo skutni nadev: v gladko maso zmešamo skuto, kislo smetano, jajce, nasekljan česen, eno žlico olivnega olja, ščep soli in ščep popra. Listnato testo razvijemo, ga po celotni površini prebodemo z vilicami in enakomerno premažemo s skutnim nadevom. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 15 minut. Med tem časom pripravimo šparglje in paradižnik: špargljem odrežemo oleseneli del ter jih narežemo na približno 3 centimetre dolge palčke. Stresemo jih v skledo, jih posolimo in popopramo ter prelijemo z drugo žlico olivnega olja ter dobro premešamo. Paradižnik narežemo na rezine. Po 15 minutah pečenja vzamemo pekač iz pečice. Po skutnem nadevu enakomerno razporedimo pripravljene šparglje in paradižnik. Pekač postavimo nazaj v pečico in pečemo še 20 minut pri 180 °C.

Za pripravo rižote s šparglji in pršutom potrebujemo: 400 g svežih špargljev, 150 g rezin pršuta, 400 g srednjezrnatega riža, 1 čebulo, 2 stroka česna, 0,5 dl belega vina, 1 liter jušne osnove, sol in poper, 1 žlico olivnega olja, 1 pest parmezana.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Špargljem odrežemo oleseneli del in jih narežemo na 2 centimetra dolge palčke. Pršut narežemo na krajše trakove ali manjše kocke. Posodo segrejemo, prilijemo olje ter na njem prepražimo čebulo in česen. Dodamo šparglje in nato pršut. Pražimo minuto in primešamo riž. Solimo in popramo ter zalijemo z belim vinom. Ko vino izhlapi, zalijemo z jušno osnovo. Posodo pokrijemo in kuhamo, da se riž skuha, rižota pa postane kremasta. Po potrebi dodatno zalijemo z jušno osnovo in začinimo. Nazadnje vmešamo še pest parmezana.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 4. julij 2016 / 10:44

Pridobitev nacionalne poklicne kvalifikacije

Kranj – Kmetje, ki nimajo ustrezne kmetijske ali s kmetijstvom povezane izobrazbe, a je ta na razpisih za ukrepe iz programa razvoja podeželja eden izmed pogojev za pridobitev finančne podpore, lah...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / sobota, 15. januar 2011 / 07:00

Kronika tedna

Kdo je požgal grad Smlednik? Nadaljevanje sojenja Zoranu Mezgi, ki naj bi v noči na 21. januar 2007 povzročil požar v gradu Smlednik, je prejšnji teden postreglo s pre...

Kronika / sobota, 15. januar 2011 / 07:00

Poostren nadzor prometa

Jesenice, Radovljica - V ponedeljek popoldne so policisti na območju policijskih postaj Jesenice in Radovljica opravili poostren nadzor prometa s poudarkom na kontroli uporabe va...

Kronika / sobota, 15. januar 2011 / 07:00

Zagorel avtomobil

Gozd-Martuljek - V ponedeljek zvečer je pred stanovanjsko hišo v Gozd-Martuljku zagorel osebni avtomobil Renault Laguna. Zagorelo je pri sprednji luči, po vsej verjetnosti zaradi...

Bled / sobota, 15. januar 2011 / 07:00

Nova člana občinskega sveta

Bled - Občinski svetniki so na torkovi izredni seji potrdili mandat novima članoma občinskega sveta, to je Majdi Loncnar s kandidatne liste DeSUS in Miranu Kresalu...

Prosti čas / sobota, 15. januar 2011 / 07:00

Nikoli nista osamljena

Kranjčana Rudi in Helena Uršič s Zoisove 3 sta v soboto v gostilni Ančka v Šenčurju v ožjem družinskem krogu praznovala šestdeset let zakona.