Benjamin Jošar, predsednik upravnega odbora ZDU GIZ, in Mira Koporčić Veljić, direktorica ZDU / Foto: Maša Likosar

Varčevati že v mladih letih

Pri nas je trenutno pet družb za upravljanje investicijskih skladov v Sloveniji, ki upravljajo približno sedem milijard evrov premoženja. Med glavnimi izzivi krovnega združenja sta tudi finančno opismenjevanje prebivalstva in popularizacija vlaganja v vzajemne sklade.

Članice Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov so konec marca upravljale 79 vzajemnih skladov, čista vrednost sredstev je znašala dobre 4,1 milijarde evrov.

Ljubljana – Število članic Združenja družb za upravljanje investicijskih skladov (ZDU GIZ) se zmanjšuje in jih je v primerjavi z ustanovnim letom 1994 osemnajst manj. Nasprotno se premoženje v upravljanju članic izrazito povečuje. Konec marca so upravljale 79 vzajemnih skladov, čista vrednost sredstev je znašala dobre 4,1 milijarde evrov. Največ, kar 66 odstotkov, je bilo v delniških skladih, 26 odstotkov v mešanih, šest odstotkov v obvezniških skladih in le dva odstotka v denarnih skladih. Njihove članice dodatno upravljajo premoženje preko gospodarjenja, ena članica upravlja tudi dva alternativna investicijska sklada – skupno še 2,7 milijarde evrov premoženja.

Trenutna struktura prihrankov v Sloveniji po besedah Benjamina Jošarja, predsednika upravnega odbora ZDU GIZ, ni optimalna, zlasti glede na velika sredstva v bančnih depozitih. Lani so imela gospodinjstva v domačih in tujih vzajemnih skladih za 3,6 milijarde evrov naložb, od tega osemdeset odstotkov v domačih, v bančnih depozitih pa 24 milijard evrov. »Stanje ni optimalno ne z vidika finančnega sistema ne z vidika posameznikov in makroekonomskih interesov, kjer bi si želeli, da je več prihrankov naloženih v oblikah, ki povečujejo premoženje prebivalstva in imajo dolgoročne posledice, ki se pozitivno odražajo na potrošnjo in varčevanje, namenjeno za potrebe starostnikov,« je dejal Jošar in dodal, da sta zato med večjimi izzivi združenja finančno opismenjevanje, ki bi moralo biti po njegovem že del šolskega kurikula v osnovnih šolah, in pozicioniranje družbe za upravljanje kot ključnega upravljavca premoženja institucionalnih investitorjev v Sloveniji. »Obenem želimo razbliniti mit, da je vlaganje v vzajemne sklade v domeni zelo premožnih, kar ni res, in ga približati kot pomemben produkt, ki je namenjen tudi tistim, ki varčuje morda le v majhnih zneskih,« je še poudaril.

Direktorica ZDU Mira Koporčić Veljić je na novinarski konferenci predstavila tudi rezultate raziskave o naložbenih možnostih ter finančni pismenosti, ki jo je marca v anketni obliki izvedla agencija Valicon. Pokazala je, da je finančna pismenost relativno nizka in da večina anketirancev varčuje, pri čemer je povprečni mesečni varčevalni znesek od petdeset do sto evrov. Delež varčevalcev se je v primerjavi z letom 2015 povečal za sedem odstotkov, povečal se je tudi delež tistih, ki varčujejo namensko. Največ jih varčuje za starost oziroma pokojnino, sledijo tisti, ki varčujejo za nepremičnine. Po raziskavi so vlagatelji večinoma moški, stari med 45 in 54 let, ki imajo višjo izobrazbo in dohodke ter so digitalno bolj pismeni. »Želimo si premika k mladim, saj je za dolgoročno varčevanje pri starosti 45 let prepozno, varčevati moramo začeti že prej,« je dodala.

Ob koncu je še poudarila, da od nove vlade pričakujejo regulacijo trga kapitala, ki bo za vse udeležence enakopravna. »Želimo si pokojninske reforme, kjer bi naše družbe za upravljanje postale udeleženec in upravljavec premoženja predvsem v tretjem stebru, in aktivno vključevanje države v večje finančno opismenjevanje,« je še povedala.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 10. junij 2011 / 07:00

Mešetar

Tržne cene govejega mesa Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 23. in...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Slovenski Orfej

Emocionalen. Takšen je bil abrahamov gala koncert Ota Pestnerja minulo soboto v dvorani Golovec v Celju. Glasbeni gosti so že tako dobremu vzdušju v polni dvorani dodali le še piko na i.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Uvozniki bi spremenili DMV

Zloglasni davek na motorna vozila naj bi po predlogu uvoznikov vezali na izpušne emisije.

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Rojstvo pod srečno zvezdo

Test: Mazda6 Sport CD 120 TE in CD 143 TE

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

VW Phaeton za papeža

Papež Benedikt XVI. je od predsednika uprav­ne­ga odbora delniške družbe Volkswagen, dr. Bernda Pischetsriederja, prevzel pose­bej opremljeni phaeton. "V veliko čast na...

Prosti čas / torek, 24. oktober 2006 / 06:00

Italijanski zlatnik

Fiat zadnji z novim lahkim dostavnikom italijansko-francoske naveze.