Prva častna občanka Kamnika je postala dr. Marjeta Humar. / Foto: Gorazd Kavčič

Ponosna v imenu vseh Kamničank

Prva častna občanka Kamnika je postala dr. Marjeta Humar, ena največjih strokovnjakinj za terminologijo in slovarje pri nas in neumorna raziskovalka kamniške zgodovine in Kamničanov. Od leta 1996 je tudi urednica Kamniškega zbornika.

Dr. Marjeta Humar je v Kamniku velik del prostega časa posvetila zgodovini kraja in znanim Kamničanom. Uredila je kar trinajst izdaj Kamniškega zbornika in pripravila simpozije in zbornike o pomembnih Kamničanih Francu Mihaelu Paglavcu, Juriju Japlju in Francetu Tomšiču, se tako ali drugače posvečala rezbarju Maksu Bergantu, dr. Francetu Balantiču in mnogim drugim in res skrajni čas je že bil, da dolgemu seznamu pomembnih Kamničanov, med katerimi jih 25 nosi naziv častni občan, dodamo tudi prvo žensko. Ta čast je upravičeno doletela prav dr. Marjeto Humar. »V Kamniku je živelo že veliko pomembnih žensk, omenim lahko samo Valerijo Heybal in Marijo Vero, a res ne vem, zakaj je tako dolgo trajalo, da je skupnost podelila tudi naziv častne občanke. Res je, da dela, ki so namenjena javnosti in skupnosti, ženska večinoma lahko prispeva mnogo kasneje v življenju kot moški; šele takrat, ko otroci odrastejo. Večina pa si čas za svoje talente in veselja najde šele takrat, ko se upokojijo. Ta naziv mi veliko pomeni, čeprav kar ne morem verjeti, v kako eminentni družbi sem zdaj, če samo pomislim na Emilijana Cevca, Franceta Steleta in druge posameznike, ki so bili res vrhovi svojih strok. To je priznanje mojemu delu in ljudem, s katerimi sodelujem. Želim si, da bi bilo to priznanje spodbuda ustvarjalnim ženskam, da vztrajajo,« nam je povedala, čeprav skromno pozabila povedati, da tudi sama sodi v vrh svoje stroke.

To visoko priznanje je namreč dobila tudi za življenjsko delo na področju slovaropisja in jezikoslovja. Na Inštitutu za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU v Ljubljani je delala vse od diplome iz primerjalne književnosti in slovenskega jezika do formalne upokojitve leta 2006, ki jo je dočakala kot vodja Sekcije za terminološke slovarje. Ob delu za Slovar slovenskega knjižnega jezika je spoznala temeljne koncepte modernega slovaropisja, ki jih je kot urednica, sourednica in soavtorica v naslednjih letih uveljavila v terminoloških slovarjih z najrazličnejših področij. Leta 2013 je na temo terminoloških slovarjev tudi doktorirala. V pokoju uživa že nekaj let, a še zdaleč ne v brezdelju. Še vedno je urednica Kamniškega zbornika (naslednji bo izšel junija) in zelo aktivna predsednica Društva sv. Jakoba Kamnik, prav tako kot zunanja sodelavka še vedno sodeluje pri urejanju slovarjev – v delu ima pripravo tehniškega slovarja, ki vsebuje več kot 20 tisoč različnih gesel.

Ob našem obisku je bilo tako za njo že nekaj ur dela. »Rada bi dokončala projekt, ki se je začel že pred vrsto let, res pa je tudi, da danes težko najdete človeka, ki se še loti priprave tako velikih slovarjev. Zato še vedno vsako jutro vstanem in dopoldne delam na svojem računalniku. Računalnik sem usvojila že zelo zgodaj in res si ne predstavljam dela brez njega. Tudi sama večino informacij poiščem na svetovnem spletu,« pravi.

Kadar ne dela, se rada druži s svojimi tremi otroki in vnuki, bratom, ki živi v sosednji hiši, in številnimi občani, s katerimi se srečuje v društvih in na dogodkih. Kot častna občanka bo aktivna še bolj kot sedaj, pravi, saj ji energije ne manjka. Rada pa tudi potuje, saj je z možem, po njegovi smrti pa tudi sama, prepotovala že večji del sveta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 22. september 2020 / 11:43

Jutri dan slovenskega športa

Praznujemo ga na dan, ko so bila športnikom samostojne Slovenije leta 2000 prvič podeljena zlata olimpijska odličja.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 26. avgust 2008 / 07:00

Teden rdečih številk

Kranj – Dogajanje minulega tedna na Ljubljanski borzi bi lahko označili kot teden rdečih številk. Slovenski borzni indeks SBI 20 se je znižal za 213 točk ali za 2,8 odstotka, in...

Avtomobilizem / torek, 26. avgust 2008 / 07:00

Toyota sponzor slovenskih atletov

Toyota Slovenija je z Atletsko zvezo Slovenije podpisala pogodbo o sponzorskem sodelovanju za prihodnjo sezono.

Avtomobilizem / torek, 26. avgust 2008 / 07:00

Štiri milijone Volvov iz Genta

V Volvovi tovarni v belgijskem Gentu so pred kratkim sestavili avtomobil z zaporedno številko štiri milijone.

Avtomobilizem / torek, 26. avgust 2008 / 07:00

Najcenejši avtomobil zamuja zaradi protestov

Po pisanju britanskega časnika Guardian bo indijska Tata Motors preselila proizvodnjo najcenejšega avtomobila na svetu iz nove tovarne v zvezni državi Zahodna Bengalija, če se bodo nadaljevali na...

Avtomobilizem / torek, 26. avgust 2008 / 07:00

Mazda med najhitreje rastočimi znamkami

Mazda po prvih sedmih mesecih letošnjega leta beleži nadaljevanje pozitivnega trenda rasti prodaje vozil po vsej Evropi.