Učenci z OŠ Staneta Žagarja Lipnica

Kuhnapato na obisku v Kranju

Anka Kocmur Peljhan iz društva Vesela kuhinja in idejna snovalka projekta Kuhnapato se je trem ekipam gorenjskih osnovnih šol – šestošolcem z OŠ Toneta Čufarja Jesenice, sedmošolcem z OŠ Staneta Žagarja Lipnica in osmošolcem z OŠ Koroška Bela – pridružila tudi v kranjski Supernovi. V okviru omenjenega projekta so zagnani osnovnošolski kuharji pripravili telečji ajmoht in ajdove žgance, gluhe štruklje s sadnim prelivom z okusom gozdnih sadežev in čežano. Izvemo, da so bili gluhi štruklji največkrat priloga golažu in različnim zrezkom. Tretja ekipa pa je pripravila zanimivo jed, ki s samim poimenovanjem pravzaprav ni imela velike povezave. Šlo je za sicer bolj sladko jed, v kateri so uporabili rezine starega belega kruha, skuto, jabolka, mleko, jajca, sladkor, maslo in cimet, na koncu pa pečeno jed razrezali na koščke, ter postregli. V bistvu so pripravili neke vrste »šmorn« oziroma carski kruhov praženec, potem pa ob receptu pojasnili, da gre za jed, ki z dejanskim cesarskim pražencem nima veliko skupnega. Če se naslonimo na dejstvo, da je bilo treba zanj zmešati »vse sorte« in ga speči, bi morda našli povezavo, vsekakor pa gre za gospodaren korak in okusno jed, so zapisali. Recept je naslednji: nekaj rezin starega belega kruha, 50 dag skute, 50 dag jabolk, 2 dl mleka, 2 jajci, 2-krat 2 žlici sladkorja, žlica masla ter cimet. Kruh narežemo na kose in ga namočimo z mlekom. Položimo ga na dno pekača, namazanega z maslom, potresemo ga s cimetom in sladkorjem. Naribamo jabolka ter jih polovico naložimo na kruh. Zmešamo skuto z jajci in sladkorjem ter to prelijemo čez jabolka. Dodamo preostala jabolka, sladkor in nekaj cimeta. Vsako plast posebej dobro potlačimo. Na koncu vse skupaj postavimo v pečico in 60 minut pečemo pri 180 stopinjah Celzija.

Kocmur Peljhanova pravi, da opažajo, da bolj je zapleteno, bolj otroci hlastajo za znanjem in se z večjim veseljem zbrano lotijo dela, da na koncu nastanejo izdelki, ki so res v ponos. Tokratni kulinarični dogodek za javnost je bil pravzaprav neke vrste prikaz tistega, kar so se otroci naučili v projektu Kuhnapato, z željo, da vzbudijo zanimanje vseh, ki so tisto dopoldne prišli v kranjski nakupovalni center. Mimoidoče je bilo prav zanimivo gledati, kako so okušali jedi in se pogovarjali z osnovnošolci. Zlasti pa so jedi pritegnile najstarejšo generacijo, saj so se nekateri ob njihovem okušanju vrnili v čas svojega otroštva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 15. maj 2020 / 08:33

Koalicija enotno podpira ministra Počivalška

Ta teden sta v javnosti močno odmevali pisanji predsednika vlade Janeza Janše in zunanjega ministra Anžeta Logarja, na kateri so se ostro odzvali v opoziciji, nič kaj zadovoljni pa niso bili niti v...

Objavljeno na isti dan


Šport / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Mednarodni prijateljski turnir - Zdravo mesto

V soboto, 4. septembra, in v nedeljo, 5. septembra, bo v Kranju in Grosupljem potekal mednarodni košarkarski turnir za članice.

Kamnik / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

V Spodnjih Palovčah zgradili vse propuste

Spodnje Palovče - Lokalna cesta med Spodnjimi Palovčami in Kolovcem, ki povezuje občini Kamnik in Domžale, je tri leta po hudem neurju s poplavami, ki je močno poškodovalo cestiš...

Bohinj / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Prvi vzpon edinstveno dejanje

Na slovesnosti pred spomenikom štirih srčnih mož na Ribčevem Lazu so se spomnili prvega vzpona na Triglav pred 232 leti.

Zanimivosti / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Zvesti Gorenjskemu glasu

Štiriinosemdesetletni Alojz Vidic iz Kamne Gorice je na Gorenjski glas naročen že šestdeset let.

Zanimivosti / četrtek, 2. september 2010 / 07:00

Visoški gasilci kupili novo vozilo

Novo vozilo za prevoz moštva je PGD Visoko-Milje potrebovalo predvsem zaradi prevoza najmlajših gasilcev.