Učenci z OŠ Staneta Žagarja Lipnica

Kuhnapato na obisku v Kranju

Anka Kocmur Peljhan iz društva Vesela kuhinja in idejna snovalka projekta Kuhnapato se je trem ekipam gorenjskih osnovnih šol – šestošolcem z OŠ Toneta Čufarja Jesenice, sedmošolcem z OŠ Staneta Žagarja Lipnica in osmošolcem z OŠ Koroška Bela – pridružila tudi v kranjski Supernovi. V okviru omenjenega projekta so zagnani osnovnošolski kuharji pripravili telečji ajmoht in ajdove žgance, gluhe štruklje s sadnim prelivom z okusom gozdnih sadežev in čežano. Izvemo, da so bili gluhi štruklji največkrat priloga golažu in različnim zrezkom. Tretja ekipa pa je pripravila zanimivo jed, ki s samim poimenovanjem pravzaprav ni imela velike povezave. Šlo je za sicer bolj sladko jed, v kateri so uporabili rezine starega belega kruha, skuto, jabolka, mleko, jajca, sladkor, maslo in cimet, na koncu pa pečeno jed razrezali na koščke, ter postregli. V bistvu so pripravili neke vrste »šmorn« oziroma carski kruhov praženec, potem pa ob receptu pojasnili, da gre za jed, ki z dejanskim cesarskim pražencem nima veliko skupnega. Če se naslonimo na dejstvo, da je bilo treba zanj zmešati »vse sorte« in ga speči, bi morda našli povezavo, vsekakor pa gre za gospodaren korak in okusno jed, so zapisali. Recept je naslednji: nekaj rezin starega belega kruha, 50 dag skute, 50 dag jabolk, 2 dl mleka, 2 jajci, 2-krat 2 žlici sladkorja, žlica masla ter cimet. Kruh narežemo na kose in ga namočimo z mlekom. Položimo ga na dno pekača, namazanega z maslom, potresemo ga s cimetom in sladkorjem. Naribamo jabolka ter jih polovico naložimo na kruh. Zmešamo skuto z jajci in sladkorjem ter to prelijemo čez jabolka. Dodamo preostala jabolka, sladkor in nekaj cimeta. Vsako plast posebej dobro potlačimo. Na koncu vse skupaj postavimo v pečico in 60 minut pečemo pri 180 stopinjah Celzija.

Kocmur Peljhanova pravi, da opažajo, da bolj je zapleteno, bolj otroci hlastajo za znanjem in se z večjim veseljem zbrano lotijo dela, da na koncu nastanejo izdelki, ki so res v ponos. Tokratni kulinarični dogodek za javnost je bil pravzaprav neke vrste prikaz tistega, kar so se otroci naučili v projektu Kuhnapato, z željo, da vzbudijo zanimanje vseh, ki so tisto dopoldne prišli v kranjski nakupovalni center. Mimoidoče je bilo prav zanimivo gledati, kako so okušali jedi in se pogovarjali z osnovnošolci. Zlasti pa so jedi pritegnile najstarejšo generacijo, saj so se nekateri ob njihovem okušanju vrnili v čas svojega otroštva.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Žiri / sobota, 27. december 2008 / 07:00

Žirovci vendarle za evropsko cesto

Žirovski svetniki so s sedmimi glasovi proti šestim glasovali, da se projekt Gorenjska panoramska cesta ne umakne iz proračuna.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / ponedeljek, 11. april 2022 / 21:11

Lokostrelci spet v slikoviti Dragi

Petdeset lokostrelcev je v zahtevnih zimskih razmerah sodelovalo na prvem ekstremnem 3D lokostrelskem turnirju pri nas. Proga, na kateri je bilo postavljenih štirideset tarč, replik živali, je bila do...

Preddvor / ponedeljek, 11. april 2022 / 21:08

Rad bi vpeljal robotiko in programiranje

Teče že štiriintrideseto leto, odkar je Jože Povšin zaposlen v šolstvu. Z marcem je nastopil delo ravnatelja v Osnovni šoli Matije Valjavca Preddvor.

Kranj / ponedeljek, 11. april 2022 / 21:06

Odprli prvi Varuhov kotiček

Varuh človekovih pravic Peter Svetina in kranjski župan Matjaž Rakovec sta v sredo v preddverju občinske stavbe odprla prvi Varuhov kotiček v Sloveniji, s katerim želijo institucijo Varuha približati...

Kranj / ponedeljek, 11. april 2022 / 21:04

Prenesli več kot tisoč žab

Pod Joštom so prostovoljci tudi letos pomagali dvoživkam pri varnem prečkanju ceste na njihovi poti do mrestišč. Poleg prometa je velik dejavnik ogrožanja dvoživk tudi uničevanje njihovih habitatov.

Šport / ponedeljek, 11. april 2022 / 21:02

Pokljuka odprla vrata ukrajinskim biatloncem

Na Pokljuki so še dobri snežni pogoji za trening, kar izkorišča tudi skoraj štirideset ukrajinskih biatloncev, ki so ubežali vojni vihri, ki divja v njihovi državi.