Sabina Šegula in Peter Ribič sta v petek pokazala, kako sta si zamislila letošnjo velikonočno okrasitev glavnega oltarja bazilike svetega Petra v Vatikanu.

Šegula in Ribič spet krasita Vatikan

Mojstra floristike bosta že desetič krasila glavni oltar bazilike sv. Petra v Vatikanu. Tokrat so osnova v Sloveniji vzgojene orhideje, ki so jih po inovativnem postopku posebej za to priložnost pobarvali rumeno.

Letošnjo velikonočno dekoracijo sestavljajo velike bele orhideje, ki jih dopolnjujejo pisane orhideje različnih toplih barv, posebnost pa so orhideje, ki so jih posebej za to priložnost obarvali rumeno.

Ljubljana – Radovljičanka Sabina Šegula in Kamničan Peter Ribič se letos sicer že devetnajstič zapored odpravljata v Vatikan, glavni oltar bazilike svetega Petra pa bosta krasila desetič.

Tudi tokrat je Sabina Šegula najprej pripravila idejni načrt krasitve, ki so ga potrdili na vatikanskem governatoratu. Za osnovo že drugič uporablja slovenske orhideje, ki so jih vzgojili v Ocean Orchids iz Prekmurja.

»Dekoracija bo tokrat barvita, sestavljajo jo velike bele kaskadne orhideje, ki jih bodo dopolnjevale pisane orhideje različnih toplih barv. Zaradi večjega učinka so nekaj belih orhidej po inovativnem postopku prvič pobarvali rumeno,« je v petek na predstavitvi, ki so jo tik pred odhodom v Vatikan pripravili v prostorih galerije Družina v Ljubljani, povedala dr. Sabina Šegula.

»V sodelovanju s Sabino in Petrom, ki sta izrazila željo po čim intenzivneje rumenih orhidejah z velikim cvetom, smo začeli iskati barvo, ki bi jo lahko nanesli na cvetove, a jim pri tem ne bi skrajšali življenjske dobe. Na cvetove smo jo nanesli s t. i. airbrush kompresorsko pršilko, ki je poskrbela za enakomeren nanos. Barva je na vodni osnovi in popolnoma neškodljiva nežnim cvetovom orhidej,« je pojasnil Tomaž Jevšnik iz podjetja Ocean Orchids.

Rumeno pobarvane orhideje sicer ne bodo naprodaj, poleg vatikanske okrasitve pa jih je mogoče videti tudi v velikonočnem aranžmaju sredi Tropskega vrta v Dobrovniku, je še povedal.

Ob pobarvanih orhidejah bo v velikonočni okrasitvi uporabljenih še več kot petsto stebel oranžnih in rdečih orhidej ter 150 velikih belih kaskad, kot posebno darilo za ukrajinsko veleposlaništvo pa v Vatikan potuje še pet pobarvanih modrih in pet rumenih dvostebelnih orhidej.

Šegula in Ribič sta ponosna na svoje desetletno delo, ki ga opravljata kot prostovoljca, pri tem pa tudi sama iščeta sponzorje za projekt; uporabo rumenih orhidej tako letos sofinancira ministrstvo za zunanje zadeve. »Po desetih letih uspešne promocije Slovenije si želiva, da bi bila kot takšna tudi prepoznana, saj te dekoracije gleda vsaj milijarda ljudi po svetu, zato si želiva, da bi se financiranje projekta v prihodnje sistemsko rešilo,« še pravi Sabina Šegula.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / četrtek, 26. maj 2022 / 15:38

Ustvarjalni in inovativni

Takšni so dijaki Šolskega centra Škofja Loka, ki so v Sokolskem domu pripravili zanimivo razstavo svojih izdelkov in fotografij, najustvarjalnejši pa so prejeli tudi nagrade.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 4. oktober 2014 / 14:11

Že večkrat pijan za volanom

Prebačevo – Kranjski policisti so v ponedeljek zvečer na Prebačevem obravnavali 48-letnega voznika, ki je avtomobil vozil med izvajanjem sankcije prepovedi vožnje, za nameček pa je bil še močno po...

Kultura / sobota, 4. oktober 2014 / 14:10

Festival kolaža in asemblaža

V okviru letošnjega 3. mednarodnega festivala likovnih umetnosti Kranj – ZDSLU se bo v oktobru in deloma novembru na osemnajstih razstavnih prizoriščih v Kranju predstavilo sto trideset avtorjev iz d...

Kronika / sobota, 4. oktober 2014 / 14:09

Odnesel denar in nakit

Domžale – Na območju Domžal je pred dnevi nekdo vlomil v stanovanjsko hišo, pri čemer mu je šlo na roko, da lastnika ni bilo doma. Nepridiprav je vse prostore skrbno pregledal, ukradel pa je denar...

Gospodarstvo / sobota, 4. oktober 2014 / 14:09

Še petič na javni dražbi

Kamnik – Okrožno sodišče v Ljubljani je v okviru stečajnega postopka za Skupino KIK Kemijska industrija Kamnik sklenilo, da bo zemljišča in stavbe, ki jih je doslej že štirikrat neuspešno prodajalo...

Škofja Loka / sobota, 4. oktober 2014 / 14:04

Odprli dve obnovljeni lokalni cesti

Bodovolje, Visoko – Minulo soboto so odprli asfaltiranih 855 metrov ceste Bodovlje–Frane–Kopač. Pri tem projektu sta združili moči KS Zminec in KS Škofja Loka - Mesto. Po zvokih harmonike Rudija To...