Krhke makove potičke
Pa je velika noč spet pred vrati in s tem spet vprašanje, kakšno potico bomo pa letos pekli. Da ne bo izgovorov, da je kos potice prevelik in da v želodcu zanje ni več prostora, pripravimo majhne krhke makove potičke.
Za pripravo krhkih makovih potičk potrebujemo: za testo: 400 g moke, 200 g masla, 1 jajce, 70 g sladkorja v prahu, 1 vaniljev sladkor, 1 pecilni prašek, 1 žlico kisle smetane, lupinico ene bio limone, ščepec soli; za makov nadev: 200 g mletega maka, 3 žlice sladkorja, 2 vaniljeva sladkorja, lupinico ene bio limone, 1,8 dl vročega mleka, 100 g mešane marmelade.
Priprava testa: Skupaj zmešamo moko, pecilni prašek, sladkor v prahu, vaniljev sladkor, limonino lupinico in sol. Dodamo na lističe narezano maslo, jajce in kislo smetano. Vse skupaj zgnetemo v čvrsto testo. Testo zavijemo v prozorno folijo in ga postavimo v hladilnik za vsaj pol ure.
Med tem časom pripravimo makov nadev: Skupaj zmešamo mleti mak, sladkor, vaniljev sladkor in limonino lupinico. Poparimo z vročim mlekom in vmešamo še marmelado. Vse skupaj dobro zmešamo, da dobimo gost makov nadev. Če je nadev preveč suh (odvisno od maka), prilijemo še kakšno žlico vročega mleka.
Sestavljanje potičk: Testo razdelimo na dva enaka dela in vsak del razvaljamo v pravokotnik, pri čemer naj bo ena stranica precej daljša od druge. Vsak pravokotnik namažemo z makovim nadevom in zavijemo v tanek svaljek. Vsak svaljek narežemo na 1,5 centimetra debele dele, da dobimo majhne potičke. Potičke polagamo na pekač, prekrit s peki papirjem. Pečemo v pečici, segreti na 180 °C, 20 minut.