Ekipa Hiše Linhart, restavracije in hotela iz Radovljice

Smučanje in hrana

Na Krvavec se je vrnil Gourmet Cup Ljubljana. Že šestega smučarsko-kulinaričnega druženja so se udeležila številna znana imena iz sveta gostinstva, domačih vinskih in kuharskih zgodb. Za kulinariko pa so ponovno poskrbeli mladi talenti gostinskih šol pod budnim očesom znanih kuharskih mojstrov.

Bil bi navaden zimski sončni ponedeljek na Krvavcu, če smučišče ne bi gostilo živahne prireditve Gourmet Cup Ljubljana, kjer si v roke sežeta smučanje in kulinarika. Tudi tokrat se je na dogodku dan začel z zajtrkom, za katerega sta letos poskrbela kuharski mojster Sebastjan Elbl iz ljubljanske Gostilne na Gradu z ljubljanskim zajtrkom iz lokalnih živil, drugi del zajtrka pa je bil iz linije inovativnih kulinaričnih izdelkov Ane Roš in Tuša, ki povezujejo vrhunsko kulinariko in izkušene slovenske proizvajalce ter recepte omenjene svetovno znane mojstrice.

Po kraljevskem zajtrku je sledil žreb startnih številk za smučarje in deskarje, ki so se v osmih kategorijah potegovali za najvišje stopničke pokala Gourmet. Za pravo senzacijo in odprtje proge je poskrbel uspešni deskar na snegu Tim Mastnak. V napet boj za glavno nagrado, enoletni najem pomivalnega stroja, se je podalo 92 tekmovalcev, z najboljšim rezultatom tekme pa jo je osvojila Neža Hrovat z gorenjske Kmetije in bara Bršca v Poljčah. Medtem ko je moški del zasedbe Hrovat iz Poljč, Rudi, posegel po prvem mestu med gostinci. Oba sta bila tudi prva v kategorijah mlajše ženske in starejši moški. Pri starejših ženskah je slavila Kranjčanka Maja Zagoričnik (GTV – Gorenjska televizija), pri mlajših moških pa Arne Karnel iz podjetja Ahac iz Grobelnega. Med vinarji sta prvi dve mesti zasedla Rok Koželj in Matic Marinšek (Koželj, Hiša dobrih vin iz Most pri Komendi), bron pa je šel dejansko v roke vinarju, tokrat iz pomurske regije, Danilu Steyerju. Med deskarji je bil najboljši Andraž Tuš iz Engrotuša, medtem ko je gorenjske barve dobro zastopal danes gostinec Jani Klemenčič iz blejske Restavracije Špica. Osvojil je drugo mesto.

Kulinarični del je tokrat potekal na skupni snežni mizi z več kulinaričnimi postajami. Za razigrane brbončice so skrbeli dijaki in študentje sedmih gostinskih šol iz Slovenije, ki so svoje avtorske jedi ustvarjali pod budnim očesom mentorjev in slovenskih kuharskih mojstrov. Na Gourmetu na snegu so letos navduševale jedi iz lokalnih in sezonskih sestavin. Gorenjsko sta predstavljali dve šoli: Višja strokovna šola za gostinstvo, velnes in turizem Bled ter kuharski mojster Davor Družinec (Hotel Astoria), pri katerih sta kuhalnici vrtela študenta Lan Drinovec ter Maša Bencak, šolski mentor pa je bil Jože Zalar. Stregla sta svinjski file v janeževi omaki z glazirano rdečo peso, krompirjevo espumo s čebulo in kumino ter ocvrt svinjski trebuh; in pa Srednja gostinska in turistična šola Radovljica pod budnim očesom mojstra Uroša Štefelina (Hiša Linhart). Tu sta se trudila dijaka Maks Filipič in Nik Jošt, njuna mentorica pa je bila Gabrijela Jošt. Jed so Radovljičani poimenovali pohod po Bohinju, sestavljali pa so jo goveji jezik s polento trdinko, solato kimči, majonezo iz zelišč in rdeče pese ter hrustovcem. Znani kuharski mojster Igor Jagodic, ki tudi prihaja iz Gorenjske, je bdel nad dijaki Srednje šole za gastronomijo in turizem v Ljubljani, postregli pa so krvavico z dimljeno postrvjo, pirejem gomoljne zelene, peno dimljene postrvi, jabolkom in stebelno zeleno. Potem pa so sodelovali še predstavniki Biotehniškega izobraževalnega centra Ljubljana (kuharski mojster Izidor Kržišnik iz Landerika) in Srednje šole za gostinstvo in turizem Celje (kuharski mojster Rok Martinčič iz Gostilne Jež), kjer se je večina ustavila zaradi sladkega grižljaja. Pripravili so pehtranovko po naše. Pri Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor (kuharski mojster Sebastjan Plevčak in Restavracija 7) so stregli špeclje, Srednja poklicna in strokovna šola Zreče pa je ustvarjala pod budnim očesom finalista sedme sezone kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija Žiga Gabrovca.

Ponedeljek so udeleženci Gourmet Cup Ljubljana zaključili z »apres ski« zabavo v dolini. Glavna zvezda zabave je bil glasbenik Vili Resnik, za presenečenje pa je poskrbel Sandi Murovec - Muri, ki je navzoče še dodatno ogrel z zadnje čase že kar himno rekreativnih smučarjev, pesmijo Cik cak. V torek pa se je zgodila še tradicionalna Gourmet Večerja na zajli, kjer je tokrat gostoval kuharski mojster Janez Bratovž, le za sladico je poskrbel Tomaž Bolka iz Gostilne Krištof.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Domžale / sobota, 4. julij 2020 / 08:15

Za domžalske podjetnike brezobrestni krediti

Domžale – V občini Domžale so v sodelovanju z Gorenjsko banko razpisali posojila za mikro in mala podjetja ter samostojne podjetnike. Razpisana vsota brezobrestnih posojil znaša do 1,5 milijona evr...

Objavljeno na isti dan


Šport / torek, 22. marec 2022 / 17:40

Klemen Bauer zaključil biatlonsko kariero

Kranj – V Oslu se je končala letošnja sezona svetovnega pokala v biatlonu. Na zasledovalni tekmi je zadnjič v karieri nastopil Klemen Bauer in zasedel 46. mesto. Bauer je svojo odločitev o tem spor...

Kronika / torek, 22. marec 2022 / 17:39

Hitrost merili z nadvozov

Kranj – Gorenjski prometni policisti so minuli konec tedna znova poostreno nadzirali hitrost. V radarskih meritvah z nadvozov so ugotovili štirideset prekoračitev hitrosti. Med drugim so v območju...

Razvedrilo / torek, 22. marec 2022 / 17:38

Kamničanka Pavla Gregorič dopolnila sto let

Pavla Gregorič iz Kamnika je stoti rojstni dan praznovala že 19. januarja, a lepih želja nikoli ni preveč, zato je bila minuli torek vesela tudi obiska župana Mateja Slaparja in predsednika Društva...

Kronika / torek, 22. marec 2022 / 15:10

Še vedno razglašena velika požarna ogroženost

Jesenice – Na območju celotne Slovenije (razen na območjih s snežno odejo) je še naprej razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja. Razglas velja do preklica. V naravnem okolju je poleg...

Nasveti / torek, 22. marec 2022 / 15:10

Tanja odgovarja

Pišem vam zaradi svoje depresije, ki traja že nekaj let. Stara sem 34 let in ne vidim poti naprej. Ali se mi bo kdaj obrnilo na bolje?