Višja pokojnina za ožji obseg pravic

Po novem bodo kmečki zavarovanci, ki so zavarovani za ožji obseg pravic in so dosegli polno pokojninsko dobo, prejemali najmanj 409,70 evra pokojnine.

Kranj – Državni zbor je ob koncu februarja sprejel spremembe in dopolnitve zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki izboljšujejo tudi finančni položaj kmetov.

Na podlagi zakona bodo kmečkim zavarovancem, ki so bili zavarovani za ožji obseg pravic in so dosegli polno pokojninsko dobo, določili novo višino najnižje pokojnine v višini 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, ki jo bodo kasneje usklajevali enako kot pokojnine. Po tej spremembi znaša pokojnina, upoštevajoč letošnjo uskladitev, 409,70 evra.

Na podlagi zakona bodo lahko na novo odmerili pokojnino zavarovancem, ki so opravljali kmetijsko dejavnost in so dopolnili polno pokojninsko dobo v enaki višini, kot je predpisana višina pokojninske dobe brez dokupa za pridobitev pravice do starostne pokojnine pri najnižji starosti, pretežni del zavarovalne dobe pa so bili zavarovani za ožji obseg pravic. Pokojnino jim bodo sicer odmerili brez upoštevanja določb o najnižji pokojninski osnovi, vendar jim jo bodo izplačevali najmanj v znesku, ki ustreza višini 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove.

Spremembe zakona določajo tudi podlago za novo odmero vdovskih in družinskih pokojnin, izvedenih iz pokojnin posameznikov, ki bi se jim pokojnina izplačevala v višini 41 odstotkov najnižje pokojninske osnove, a so že pokojni. Novo odmero pokojnine bodo opravili le na zahtevo upravičenca do vdovske oziroma družinske pokojnine.

V Kmetijsko gozdarski zbornici Slovenije pozdravljajo spremembe zakona, saj prinašajo kmetom rešitve, za katere so se tudi zavzemali. Pri tem še posebej poudarjajo zvišanje zagotovljene pokojnine za zavarovance, ki so bili pretežni del zavarovalne dobe zavarovani za ožji obseg pravic. »Sprejeta rešitev je ustrezna in hkrati pravična, saj ohranja razmerje med prejemniki pokojnin glede na obseg njihovega zavarovanja,« ugotavljajo v zbornici.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / ponedeljek, 22. julij 2019 / 11:35

Novo vozilo za radovljiške gasilce

Radovljica – Občina Radovljica bo PGD Radovljica sofinancirala nakup novega vozila za gašenje z gasilsko cisterno, ki bo nadomestilo sedanje dotrajano vozilo društva. Ocenjena vrednost novega vozil...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 12. marec 2022 / 17:03

Višja pokojnina za ožji obseg pravic

Po novem bodo kmečki zavarovanci, ki so zavarovani za ožji obseg pravic in so dosegli polno pokojninsko dobo, prejemali najmanj 409,70 evra pokojnine.

Škofja Loka / sobota, 12. marec 2022 / 17:02

Najpomembnejše je sodelovanje

Škofja Loka – Prejšnji teden je Osnovna šola Jela Janežiča pripravila posvet o medinstitucionalnem povezovanju v skrbi za osebe z motnjo v duševnem razvoju. Kot je v imenu organizatorjev sporočila...

GG Plus / sobota, 12. marec 2022 / 17:01

Ecki na Goriškem in Kranjskem

Eck (Eckh, Egk, Egkh) von Ungrispach (Ungersbach, Ungrichspach) je bila plemiška rodbina, ki je odigrala pomembno vlogo na Goriškem in bila tudi v tesnih stikih s sorodniki na Kranjskem. To se je š...

Vodice / sobota, 12. marec 2022 / 16:59

Za lažje financiranje projektov

Ob obisku predstavnikov vlade so se v Vodicah zavzeli, da bi država sofinancirala večji delež projektov.

Žirovnica / sobota, 12. marec 2022 / 16:58

Pomoč prizadetim v požaru

V Žirovnici so začeli akcijo zbiranja pomoči za družine, ki jim je požar uničil gospodarski poslopji in poškodoval stanovanjsko hišo.