Omaka iz morskih sadežev ali lososa

Zaradi ugodnih prehranskih lastnosti naj bi se ribe znašle na našem krožniku vsaj dvakrat na teden. Omaka iz morskih sadežev in sirova omaka z lososom predstav­ljata enostaven in priporočen korak za dosego tega cilja.

Za pripravo omake iz morskih sadežev potrebujemo: 800 g morskih sadežev, 2 srednji veliki čebuli, 4 stroke česna, 1 srednje veliko bučko, 800 g paradižnikovih pelatov, 1 dl belega vina, 1 žličko mlete rdeče paprike, 1 šopek sveže bazilike oziroma 1 žličko suhe, 1 žlico olivnega olja.

V primeru, da imamo zamrznjene morske sadeže, jih stresemo na cedilo ter postavimo pod tekočo vodo, da se odtajajo. Česen in čebulo olupimo ter nasekljamo. Ponev segrejemo, prilijemo žlico olivnega olja ter dodamo česen, čebulo in na majhne kocke narezano bučko. Posolimo in potresemo z mleto rdečo papriko in pražimo tri minute. Nato prilijemo belo vino, in ko ta izhlapi, dodamo morske sadeže. Pražimo 5 minut oziroma toliko časa, da tekočina od morskih sadežev izhlapi. Vse skupaj zalijemo s paradižnikovimi pelati, potresemo z baziliko ter popramo. Ponev pokrijemo in počasi kuhamo 40 minut, da se omaka zgosti. Na koncu po potrebi še dosolimo ali popramo.

Za pripravo sirove omake z lososom potrebujemo: 200 g fileja lososa, 150 g topljenih sirčkov, 2 dl mleka, 3 žlice limoninega soka, pol žličke rdeče paprike, pol žličke origana, sol in poper, 1 žlico olivnega olja.

File lososa narežemo na krajše rezine, ga solimo, popramo in potresemo z mleto rdečo papriko. Popečemo ga na žlici olivnega olja ter ga prestavimo na krožnik in pokrijemo, da ostane topel. V ponev, kjer smo popekli lososa, narežemo topljene sirčke in zalijemo z mlekom. Mešamo, dokler se topljeni sirčki ne raztopijo in se omaka zgosti. Prilijemo limonin sok in začinimo z origanom. V omako vmešamo še popečene trakove lososa in kuhamo še minuto, da se okusi povežejo.

Nasvet: V primeru, da se omaka preveč zgosti, prilijemo še malo mleka.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / sobota, 4. julij 2015 / 08:55

Preverite stanje planinskih poti

Trenutno je zaradi različnih razlogov zaprtih deset planinskih poti po Slovenji, med njimi nekaj še zaradi posledic lanskoletnega žledoloma.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 14. avgust 2012 / 07:00

Prepoved kurjenja po vsej državi

Kranj - Uprava Republike Slovenije za zaščito in reševanje (URSZR) od jutri naprej razglaša zelo veliko požarno ogroženost okolja na območju Primorske, v ostalem delu Slovenije, tudi na Go...

Kultura / torek, 14. avgust 2012 / 07:00

Bled utripal v etno ritmih Okarine

Na Bledu se je v soboto s koncertom Vlada Kreslina in Beltinške bande končal 22. festival Okarina, ki je v desetih dneh z zanimivimi koncerti etno glasbe privabil številne obiskovalce.

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2012 / 07:00

Ogenj v Alpah tudi v naših gorah

Bled - Druga sobota v avgustu je v gorah tudi letos potekala v znamenju dogodka Ogenj v Alpah, ki ga organizirajo v državah vzdolž Alp, tudi pri nas. CIPRA Slovenija in Planinska zveza Slo...

Zanimivosti / torek, 14. avgust 2012 / 07:00

V sredo spet miting malega letalstva

Lesce - Na praznično sredo bodo na letališču v Lescah tradicionalno pripravili letos že 24. miting malega letalstva in Alpski pokal radijsko vodenih modelov maket letal. Kot so s...

Gospodarstvo / torek, 14. avgust 2012 / 07:00

Poziv bo prejelo slabih tisoč lastnikov

Davčna uprava bo razposlala pozive 939 lastnikom nepremičnin večje vrednosti, ki ji morajo podatke o svojih nepremičninah vrniti do 3. septembra. Skupaj gre za 44.942 obdavčljivih nepremičnin.