Chef tradicije Uroš Gorjanc / Foto: arhiv izbora (Cveto Sonc)

Chef tradicije je Uroš Gorjanc

Gastronomski vodnik Gault & Millau Slovenija je pred nekaj dnevi razglasil najboljše ocenjene restavracije in prejemnike posebnih nagrad Gault & Millau Slovenija za leto 2022.

Ljubljana – Razglasitev najboljših je ponovno potekala na spletu, več pa bo znanega v drugi polovici marca, ko izide tudi letošnji vodnik Gault & Millau Slovenija 2022. Zavidljive štiri kape, ki potrjujejo vrhunskost, so uspešno ohranile Gostilna pri Lojzetu (Vipava), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), restavraciji Mak (Maribor) in Strelec (Ljubljana) ter Hiša Franko (Staro selo pri Kobaridu). Najboljšim sta se pridružili še restavraciji Pavus (Grad Tabor, Laško) in Grič (Šentjošt nad Horjulom). Naziv chef leta je šel v roke promotorju divje hrane na slovenskem Marku Pavčniku iz restavracije Pavus; chef prihodnosti je s svojim kuhanjem izven okvirov postal ambasador Istre Filip Matjaž iz portoroške Restavracije COB, medtem ko je lovorika za chefa tradicije odšla nazaj na Gorenjsko: naziv je prejel Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof v Predosljah. Ta je stičišče in povezovalni element okoliških kmetov ter pridelovalcev vsega lokalnega, ekološkega, trajnostnega, pravijo pri vodniku. Mlada talenta sta postala Marko Mahajne in Marko Vršič iz Galerije okusov iz Novega Celja, je pa tudi kategorija najboljši POP letos postregla z dvema zmagovalcema: prvi je ljubljanski Dvorni bar, druga pa kobariška Hiša Polonka. Najboljši natakar/sommeiler tokrat prihaja iz novomeške Hiše Fink in sliši na ime Gregor Kren, ljubljanska Zebra Patisseries pa si je prislužila naziv najboljše slaščičarne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Radovljica / nedelja, 17. november 2013 / 19:17

Promocija dobrega in domačega

Osem restavracij in gostiln iz radovljiške občine se je povezalo v projekt Okusi Radol'ce, v okviru katerega ves november ponujajo lokalne jedi po enotni ceni.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Otroške roke tkejo vezi

Kranjski vrtci so v Mestni hiši pripravili razstavo ob zaključku projekta Slovensko ljudsko izročilo.

Splošno / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Spoštovane občanke in občani!

Predzadnji majski konec tedna smo z nogometaši veterani Športnega društva Kranjska Gora obiskali pobrateno občino Santa Marinella v Italiji.

Splošno / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Kranjska Gora gostila ministre, pristojne za invalide

V dvorani Vitranc je bilo 22. in 23. maja neformalno srečanje ministrov, pristojnih za invalide, in konferenca z naslovom »Konvencija o pravicah invalidov – črka na papirju in/ali realnost?«, ki...

Kranjska Gora / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Kratke novice

Nov most pri Mojstrani Most čez Savo Dolinko ob magistralni cesti Jesenice-Kranjska Gora na cestnem odcepu za Mojstrano je od začetka maja spet o...

Splošno / nedelja, 1. junij 2008 / 07:00

Za korist tistih, ki v Dolini živijo

Dr. Janez Mlinar je občinski svetnik na listi Nove Slovenije - krščanske ljudske stranke.