Chef tradicije Uroš Gorjanc / Foto: arhiv izbora (Cveto Sonc)

Chef tradicije je Uroš Gorjanc

Gastronomski vodnik Gault & Millau Slovenija je pred nekaj dnevi razglasil najboljše ocenjene restavracije in prejemnike posebnih nagrad Gault & Millau Slovenija za leto 2022.

Ljubljana – Razglasitev najboljših je ponovno potekala na spletu, več pa bo znanega v drugi polovici marca, ko izide tudi letošnji vodnik Gault & Millau Slovenija 2022. Zavidljive štiri kape, ki potrjujejo vrhunskost, so uspešno ohranile Gostilna pri Lojzetu (Vipava), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), restavraciji Mak (Maribor) in Strelec (Ljubljana) ter Hiša Franko (Staro selo pri Kobaridu). Najboljšim sta se pridružili še restavraciji Pavus (Grad Tabor, Laško) in Grič (Šentjošt nad Horjulom). Naziv chef leta je šel v roke promotorju divje hrane na slovenskem Marku Pavčniku iz restavracije Pavus; chef prihodnosti je s svojim kuhanjem izven okvirov postal ambasador Istre Filip Matjaž iz portoroške Restavracije COB, medtem ko je lovorika za chefa tradicije odšla nazaj na Gorenjsko: naziv je prejel Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof v Predosljah. Ta je stičišče in povezovalni element okoliških kmetov ter pridelovalcev vsega lokalnega, ekološkega, trajnostnega, pravijo pri vodniku. Mlada talenta sta postala Marko Mahajne in Marko Vršič iz Galerije okusov iz Novega Celja, je pa tudi kategorija najboljši POP letos postregla z dvema zmagovalcema: prvi je ljubljanski Dvorni bar, druga pa kobariška Hiša Polonka. Najboljši natakar/sommeiler tokrat prihaja iz novomeške Hiše Fink in sliši na ime Gregor Kren, ljubljanska Zebra Patisseries pa si je prislužila naziv najboljše slaščičarne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 20. april 2011 / 07:00

Kuhamo medkulturno

Na Jesenicah ta teden kuhajo medkulturno: v soboto so dišale srbske in v nedeljo bosanske jedi, danes bodo na pokušino makedonske, v četrtek pa slovenske dobrote.

Objavljeno na isti dan


Kultura / petek, 30. maj 2014 / 15:49

Folklorni Alpe–Adria v Kranju

Poleg slovenskih folklornikov bo jutri, v soboto, 31. maja, na 10. mednarodnem festivalu Alpe–Adria mesto Kranj gostilo še folklornike iz Avstrije, Italije in Hrvaške.

Razvedrilo / petek, 30. maj 2014 / 15:48

Slovenske viže v narečju (6)

Predstavljamo vam še ansambel Hotaveljski kvintet in skupino Katrca, zadnji par izmed dvanajstih ansamblov, ki bodo nastopili na letošnjem štirinajstem Večeru slovenskih viž v narečju. Ta bo potekal 3...

Nasveti / petek, 30. maj 2014 / 15:19

Horoskop

Tedenski horoskop za obdobje od 30. maja do 5. junija

Bled / petek, 30. maj 2014 / 15:11

Srečanje »Bilečancev« v Ribnem

Ribno – V začetku leta so ustanovili Društvo Bilečanci Slovenija, ki združuje Slovence, ki so v letih od 1956 do 1991 vojaški rok služili v hercegovskem mestu Bileća. V soboto ob 11. uri se bodo zb...

Bled / petek, 30. maj 2014 / 15:10

Srednjeveški dnevi na Blejskem gradu

Bled – Na Blejskem gradu bodo konec tedna pripravili 8. Srednjeveške dneve, v okviru katerih bodo gostili srednjeveške skupine iz Slovenije in tujine. Njihove nastope si bo mogoče ogledati jutri ob...