Chef tradicije Uroš Gorjanc / Foto: arhiv izbora (Cveto Sonc)

Chef tradicije je Uroš Gorjanc

Gastronomski vodnik Gault & Millau Slovenija je pred nekaj dnevi razglasil najboljše ocenjene restavracije in prejemnike posebnih nagrad Gault & Millau Slovenija za leto 2022.

Ljubljana – Razglasitev najboljših je ponovno potekala na spletu, več pa bo znanega v drugi polovici marca, ko izide tudi letošnji vodnik Gault & Millau Slovenija 2022. Zavidljive štiri kape, ki potrjujejo vrhunskost, so uspešno ohranile Gostilna pri Lojzetu (Vipava), Hiša Denk (Zgornja Kungota), Ošterija Debeluh (Brežice), restavraciji Mak (Maribor) in Strelec (Ljubljana) ter Hiša Franko (Staro selo pri Kobaridu). Najboljšim sta se pridružili še restavraciji Pavus (Grad Tabor, Laško) in Grič (Šentjošt nad Horjulom). Naziv chef leta je šel v roke promotorju divje hrane na slovenskem Marku Pavčniku iz restavracije Pavus; chef prihodnosti je s svojim kuhanjem izven okvirov postal ambasador Istre Filip Matjaž iz portoroške Restavracije COB, medtem ko je lovorika za chefa tradicije odšla nazaj na Gorenjsko: naziv je prejel Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof v Predosljah. Ta je stičišče in povezovalni element okoliških kmetov ter pridelovalcev vsega lokalnega, ekološkega, trajnostnega, pravijo pri vodniku. Mlada talenta sta postala Marko Mahajne in Marko Vršič iz Galerije okusov iz Novega Celja, je pa tudi kategorija najboljši POP letos postregla z dvema zmagovalcema: prvi je ljubljanski Dvorni bar, druga pa kobariška Hiša Polonka. Najboljši natakar/sommeiler tokrat prihaja iz novomeške Hiše Fink in sliši na ime Gregor Kren, ljubljanska Zebra Patisseries pa si je prislužila naziv najboljše slaščičarne.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 11. december 2023 / 14:43

Unikatni krožniki za sladice

Učenci Osnovne šole Poldeta Stražišarja so izdelali unikatne krožnike za jeseniški Ejga Guest House. Na njem postrežejo Alenkin zavoj in Edvinov plošček.

Objavljeno na isti dan


Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Trgovina na Tomšičevi ostaja zaprta

V Mercatorju menijo, da zadoščata trgovini na Slovenskem Javorniku in Koroški Beli.

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Večja skrb za starejše in varnost na cestah

Člani posvetovalnega kolegija so opozorili na najbolj kritične odseke cest.

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Dan faranov

Nekoliko deževna nedelja 27. maja ni zmotila slovesnega dneva faranov, druženja in blagoslovitve nove strehe cerkve na Koroški Beli. Cerkev je posvečena sicer manj znanima svetnikoma, sv. Enguinu...

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Skladatelj Pribošič je živel za glasbo

Na koncertu, posvečenem jeseniškemu skladatelju Janku Pribošiču, ki ga je 10. maja organizirala Glasbena šola Jesenice, so nekaj njegovih skladb v različnih instrumentalnih zasedbah predstavili uče...

Splošno / nedelja, 10. junij 2007 / 07:00

Proslava ob 60-letnici glasbene šole

V Gledališču Toneta Čufarja so v četrtek, 17. maja, pripravili slovesen koncert učencev Glasbene šole Jesenice ob njeni 60-letnici. V devetnajstih glasbenih točkah so se predstavili različni izva...