Sestavine za okusno pečenko

Nedeljska Štefani pečenka

Štefani pečenko ali mesno štruco s trdo kuhanim jajcem velikokrat imenujejo kar kraljica nedeljskega kosila. Lahko je tudi veličastna, lahko rustikalna, a v osnovi gre pravzaprav za dokaj enostavno in okusno jed, ki na naše krožnike ne zaide tako pogosto, kot bi si mislili. Mesno štruco sicer poznajo praktično po vsem svetu, le sestavine so včasih prilagojene in poimenovanje drugače. Obstaja tudi njena vegetarijanska različica, pri kateri se namesto mesa uporabijo na primer stročnice.

V kamniški Vratarnici je tokrat pečenko pripravljala Monika Šesek. Dela jo že na pamet, saj jo po besedah lastnice okrepčevalnice Darje Pirš pripravijo vsaj enkrat na štirinajst dni. »Ljudje jo imajo kar radi,« ugotavlja Pirševa. Kot prilogo največkrat dajo pražen krompir, tudi pire, pa včasih pomfrit ali krompirjevo solato. Slednja se po mojem mnenju najbolje poda k pečenki, čeprav pri receptih za mesno štruco z jajcem, ki jih najdemo na spletu res ogromno, največkrat kot prilogo priporočajo pire krompir.

Šeskova je tokrat uporabila kilogram mešanega mletega mesa (svinjina in govedina), sol, poper, začimbe, kot so rdeča paprika, majaron, peteršilj, timijan, origano, pri čemer poudarja, da sama doda kar precej rdeče paprike, stepeno jajce, drobtine po občutku, glede na to, kako mokra je masa, že prepraženo in ohlajeno čebulo in tudi česen ter dan star kruh, namočen v mleko. Iz vsega naštetega je naredila maso, jo razporedila po živilski foliji, oblikovala pravokotnik ravno pravšnje debeline, nanj položila šest trdo kuhanih jajc, potem pa vse skupaj trdo povila, kot bi delala rulado. Globlji pekač je namastila z oljem, dala vanj pečenko, jo polila z že pripravljeno zelenjavno jušno osnovo, s katero je bila kar radodarna, ter jo postavila v pečico. Pekla jo je eno uro na 180 stopinjah Celzija, jo premazala z oljem in še za deset minut postavila v pečico. Tokrat je uporabila funkcijo žara oziroma žara z ventilacijo.

Ko je pečenko vzela iz pečice, jo je pustila, da je nekaj časa počivala, potem pa smo kaj hitro ugotovili, da gre za tiste vrste »mesno torto«, pri kateri si lahko odrežeš precej debel kos in se brez slabe vesti vrneš še po enega.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 7. junij 2010 / 07:00

Imeli bodo sodoben vrtec

To jesen bodo začeli preurejati nekdanjo ekonomsko šolo v Kranju, v kateri bo prostora za kar 250 malčkov, preselila pa se bo tudi uprava kranjskih vrtcev.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / nedelja, 21. avgust 2011 / 07:00

Povej, kaj sanjaš

»Sanjam skoraj vsako noč. V sanjah govorim, jočem, se smejem, nerazločne glasove spuščam ... Zelo pogosto sanjam, da me mož vara. To me tako boli, da se zbudim. Zbudim se nervozna, ampak vsa...

GG Plus / nedelja, 21. avgust 2011 / 07:00

Vaš razgled

Gospodarstvo / nedelja, 21. avgust 2011 / 07:00

Davčne blagajne bi bile obvezne za 8.646 kmetij

Kranj - V Sindikatu kmetov Slovenije nasprotujejo predlaganemu zakonu o davčnih blagajnah, saj ocenjujejo, da bi bistveno posegel v prodajo na kmetijah in tržnicah in vplival na...

Zanimivosti / nedelja, 21. avgust 2011 / 07:00

Anketa: Pred hišo še rjavi zabojniki

Septembra bodo gospodinjstva v večjih naseljih občine Radovljica začeli opremljati z rjavimi posodami za zbiranje biološko razgradljivih odpadkov in te odpadke odvažati s posebnim vozilom. Velika veči...

Humor / nedelja, 21. avgust 2011 / 07:00

V spačkovo domovino

Letošnje spačkarsko srečanje je potekalo v mestu Salbris v osrednji Franciji. Pot do tja je lahko dolga in zanimiva. Oooo, in nazaj tudi.