Sestavine za okusno pečenko

Nedeljska Štefani pečenka

Štefani pečenko ali mesno štruco s trdo kuhanim jajcem velikokrat imenujejo kar kraljica nedeljskega kosila. Lahko je tudi veličastna, lahko rustikalna, a v osnovi gre pravzaprav za dokaj enostavno in okusno jed, ki na naše krožnike ne zaide tako pogosto, kot bi si mislili. Mesno štruco sicer poznajo praktično po vsem svetu, le sestavine so včasih prilagojene in poimenovanje drugače. Obstaja tudi njena vegetarijanska različica, pri kateri se namesto mesa uporabijo na primer stročnice.

V kamniški Vratarnici je tokrat pečenko pripravljala Monika Šesek. Dela jo že na pamet, saj jo po besedah lastnice okrepčevalnice Darje Pirš pripravijo vsaj enkrat na štirinajst dni. »Ljudje jo imajo kar radi,« ugotavlja Pirševa. Kot prilogo največkrat dajo pražen krompir, tudi pire, pa včasih pomfrit ali krompirjevo solato. Slednja se po mojem mnenju najbolje poda k pečenki, čeprav pri receptih za mesno štruco z jajcem, ki jih najdemo na spletu res ogromno, največkrat kot prilogo priporočajo pire krompir.

Šeskova je tokrat uporabila kilogram mešanega mletega mesa (svinjina in govedina), sol, poper, začimbe, kot so rdeča paprika, majaron, peteršilj, timijan, origano, pri čemer poudarja, da sama doda kar precej rdeče paprike, stepeno jajce, drobtine po občutku, glede na to, kako mokra je masa, že prepraženo in ohlajeno čebulo in tudi česen ter dan star kruh, namočen v mleko. Iz vsega naštetega je naredila maso, jo razporedila po živilski foliji, oblikovala pravokotnik ravno pravšnje debeline, nanj položila šest trdo kuhanih jajc, potem pa vse skupaj trdo povila, kot bi delala rulado. Globlji pekač je namastila z oljem, dala vanj pečenko, jo polila z že pripravljeno zelenjavno jušno osnovo, s katero je bila kar radodarna, ter jo postavila v pečico. Pekla jo je eno uro na 180 stopinjah Celzija, jo premazala z oljem in še za deset minut postavila v pečico. Tokrat je uporabila funkcijo žara oziroma žara z ventilacijo.

Ko je pečenko vzela iz pečice, jo je pustila, da je nekaj časa počivala, potem pa smo kaj hitro ugotovili, da gre za tiste vrste »mesno torto«, pri kateri si lahko odrežeš precej debel kos in se brez slabe vesti vrneš še po enega.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / torek, 17. maj 2016 / 11:29

Z ulic človeštva v naravo

V četrtek so v Galeriji Mestne hiše odprli retrospektivno fotografsko razstavo del Vasje Doberleta ob njegovi sedemdesetletnici. Predstavlja se z več kot osemdesetimi fotografijami.

Objavljeno na isti dan


Komenda / torek, 23. april 2019 / 21:44

Opozarjajo na medvrstniško nasilje

Komenda – Kot je na zadnji seji občinskega sveta povedalo več svetnikov, je več staršev posebej omenilo primere medvrstniškega nasilja v okolici šole in na poti v šolo. »Nekateri starši so se obrni...

Cerklje na Gorenjskem / torek, 23. april 2019 / 21:44

Nove cene pomoči na domu v Cerkljah

Cerklje – Približno 15 uporabnikov storitve pomoči na domu, ki jo v Cerkljah izvaja Socialnovarstveni zavod Taber, bo za storitev od prvega maja plačevalo nekoliko več kot doslej. Občina uporabniko...

Kultura / torek, 23. april 2019 / 21:43

Arheološka izkopavanja v Kamniku

Kamnik – V četrtek, 25. aprila, ob 19. uri bo v Medobčinskem muzeju na gradu Zaprice predavanje z naslovom Arheološka izkopavanja v Kamniku leta 2018. Predaval bo domačin Gregor Gruden, arheolog iz...

Mularija / torek, 23. april 2019 / 21:35

Zadoneli cajoni

V Osnovni šoli Cvetka Golarja v Škofji Loki so minulo sredo pripravili srečanje šol, ki so v letošnjem šolskem letu sodelovale pri Projektu cajon, v okviru katerega so učenci sami sestavili in pobarva...

Šport / torek, 23. april 2019 / 21:35

Vse moči za vrnitev med elito

Naš najboljši hokejist in zvezdnik najmočnejše hokejske lige na svetu NHL Anže Kopitar se je v soboto pridružil naši reprezentanci, ki se na Bledu pripravlja na svetovno prvenstvo divizije I v Kazahst...