Zakon v prvi vrsti omogoča pridobivanje osnovnih in naprednih digitalnih veščin s pomočjo tečajev za mlade in starejše. Fotografija je simbolična. / Foto: Tina Dokl

Zdaj še digitalni boni

Vlada je nedavno sprejela predlog zakona o spodbujanju digitalne vključenosti, ki med drugim napoveduje uvedbo tako imenovanih digitalnih bonov in subvencioniranih tečajev.

Z zakonom o spodbujanju digitalne vključenosti bi lahko že letos zagnali največji program e-opismenjevanja v zgodovini Slovenije.

Ljubljana – Evropska komisija je marca lani predstavila Digitalni kompas, ki med najpomembnejše cilje na področju digitalne preobrazbe uvršča zavezo, da ima do leta 2030 vsaj osemdeset odstotkov odraslih Evropejcev najmanj osnovna digitalna znanja. Slovenija je trenutno pod evropskim povprečjem. Le 55 odstotkov odraslih ima namreč vsaj osnovne digitalne kompetence, največji zaostanek beležimo pri starejših od 55 let, saj jih ima zgolj 32 odstotkov osnovne digitalne kompetence.

Zakon o spodbujanju digitalne vključenosti je prvi sistemski zakon pri nas, ki celovito ureja področje pridobivanja digitalnih veščin in znanj. »Z njim bomo dosegli, da bo imelo osemdeset odstotkov odraslih vsaj osnovne digitalne kompetence že do leta 2028, torej dve leti pred rokom, ki ga je določila Evropska komisija,« je na novinarski konferenci ob predstavitvi zakona dejal minister za digitalno preobrazbo Mark Boris Andrijanič.

Zakon zajema vse ključne družbene skupine, vključno z invalidi, in prvič definira različne stopnje digitalnih kompetenc. V prvi vrsti omogoča pridobivanje osnovnih in naprednih digitalnih veščin s pomočjo tečajev za mlade in starejše, omogoča možnost finančnih spodbud za nakup tovrstne opreme, prispeva k digitalizaciji šolskega procesa, predvsem pa k odgovorni ter varni rabi digitalnih tehnologij. »Že letos želimo z digitalnim bonom v vrednosti 150 evrov pomagati vsem srednješolcem in študentom pri nakupu moderne računalniške opreme. Prav tako bodo do digitalnega bona upravičeni vsi udeleženci subvencioniranih tečajev, ki so starejši od 55 let,« je pojasnil minister Andrijanič in dodal, da želijo starejšim od 55 let z zakonom omogočiti, da s pomočjo brezplačnih tečajev pridobijo osnovne digitalne veščine, mladim pa bodo omogočili brezplačne tečaje naprednih digitalnih veščin, kot so programiranje, robotika, umetna inteligenca in digitalno podjetništvo. Upravičenci bodo digitalne bone, ki jih bo mogoče združiti znotraj družine, lahko unovčili za nakup nove ali obnovljene računalniške opreme. S pomočjo zakona bodo do moderne računalniške opreme lahko prišle tudi invalidske in upokojenske organizacije.

Zakon med drugim določa, da se vsaki dve leti opravi poglobljena analiza stanja, na podlagi katere se oblikujejo najprimernejši ukrepi za krepitev digitalnih veščin prebivalstva. »Letos imamo na voljo dobrih 31 milijonov evrov za subvencioniranje tečajev digitalnih veščin in nakupa računalniške opreme. To je bistveno več sredstev, kot jih je bilo na voljo v prejšnjih letih,« je povedal minister, ki pričakuje, da bo državni zbor zakon po nujnem postopku sprejel že marca. To bi pomenilo, da bi lahko upravičenci začeli unovčevati digitalne bone že maja. Prav tako bi lahko takoj po sprejetju zakona objavili javne razpise za subvencioniranje tečajev za mlade in starejše od 55 let, s čimer bi bili prvi brezplačni tečaji na voljo najkasneje jeseni.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 23. april 2007 / 07:00

Kamnogoriški jezuit v Mehiki

Ob 350-letnici rojstva rojaka Marka Antona Kappusa so v Kamni Gorici pripravili spominski večer s predavanjem o življenju in delu slovenskega jezuita in misijonarja v Mehiki.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 13. avgust 2014 / 22:22

Prihodnost naše mladine

Organizacija združenih narodov je razglasila današnji dvanajsti avgust za mednarodni dan mladih. Vprašanje se je ponudilo kar samo: kakšno prihodnost imajo mladi v Sloveniji?

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:53

Z višjimi globami nad šušmarje

V ponedeljek, 18. avgusta, bodo začele veljati novosti, ki jih prinaša spremenjeni zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

Kranjska Gora / sreda, 13. avgust 2014 / 11:52

Devet desetletij ni razlog, da bi kar obsedel

V dneh pred občinskim praznikom v Kranjski Gori je župan Jure Žerjav tudi letos obiskal vse tiste občane, ki v letošnjem letu so ali še bodo dopolnili devetdeset let. Tokrat je bilo takšnih kar dvajse...

Gospodarstvo / sreda, 13. avgust 2014 / 11:51

Brezposelnost se je julija še zmanjšala

Kranj – Po podatkih zavoda za zaposlovanje je bilo julija v Sloveniji 116.199 registrirano brezposelnih, kar je 944 manj kot julija lani in 13.644 manj kot januarja letos. V prvih sedmih mesecih se...

Tržič / sreda, 13. avgust 2014 / 11:50

V Kovorju zbiralnica divjačine

Lovska družina Dobrča je v domu Krajevne skupnosti Kovor v petek odprla sodoben živilski obrat za sprejemanje in obdelavo divjačine, ki izpolnjuje vse higienske standarde.