Podelili zlata priznanja za pekovske izdelke
Kranj – GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je izvedla tradicionalno, že dvaindvajseto senzorično ocenjevanje kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi. Štirinajst podjetij je na ocenjevanje dalo 208 izdelkov, od tega je bila skoraj polovica izdelkov v kategoriji kruha. Strokovna komisija je podelila 189 zlatih priznanj, pri tem pa ugotavlja, da je med nagrajenimi vse več izdelkov, ki vsebujejo polnozrnate ali funkcionalne sestavine in imajo nižjo vsebnost soli. »Visok delež nagrajenih izdelkov dokazuje, da podjetja prijavijo na ocenjevanje le tiste izdelke, za katere so prepričana, da so vredni zlatega odličja,« je ob razglasitvi rezultatov ocenjevanja dejala direktorica zbornice dr. Tatjana Zagorc.
V Sloveniji se po podatkih za leto 2020 z dejavnostjo pekarstva ukvarja 337 gospodarskih družb, ki zaposlujejo skupno 4347 delavcev. Predlani so s prodajo ustvarile 342 milijonov evrov čistih prihodkov, od tega 55 milijonov evrov na tujem trgu.