Podelili zlata priznanja za pekovske izdelke
Kranj – GZS – Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij je izvedla tradicionalno, že dvaindvajseto senzorično ocenjevanje kruha, pekovskega in finega pekovskega peciva, keksov, testenin in svežih slaščic v hladni verigi. Štirinajst podjetij je na ocenjevanje dalo 208 izdelkov, od tega je bila skoraj polovica izdelkov v kategoriji kruha. Strokovna komisija je podelila 189 zlatih priznanj, pri tem pa ugotavlja, da je med nagrajenimi vse več izdelkov, ki vsebujejo polnozrnate ali funkcionalne sestavine in imajo nižjo vsebnost soli. »Visok delež nagrajenih izdelkov dokazuje, da podjetja prijavijo na ocenjevanje le tiste izdelke, za katere so prepričana, da so vredni zlatega odličja,« je ob razglasitvi rezultatov ocenjevanja dejala direktorica zbornice dr. Tatjana Zagorc.
V Sloveniji se po podatkih za leto 2020 z dejavnostjo pekarstva ukvarja 337 gospodarskih družb, ki zaposlujejo skupno 4347 delavcev. Predlani so s prodajo ustvarile 342 milijonov evrov čistih prihodkov, od tega 55 milijonov evrov na tujem trgu.



Zgornja Gorenjska
Kranjska Gora
Jesenice
Žirovnica
Radovljica
Bled
Gorje
Bohinj
Osrednja Gorenjska
Tržič
Naklo
Kranj
Preddvor
Jezersko
Šenčur
Cerklje na Gorenjskem
Južna Gorenjska
Železniki
Žiri
Gorenja vas-Poljane
Škofja Loka
Medvode
Vodice
Vzhodna Gorenjska
Komenda
Kamnik
Mengeš
Trzin
Domžale
Moravče
Lukovica
Karavanke
