Dobro obiskana zlasti nočna smuka

Na Starem vrhu so po premoru v lanski smučarski sezoni v letošnji sezoni žičniške naprave zagnali že v sredini lanskega decembra. Z obiskom smučarjev so tako ta čas zadovoljni.

Prvi zapisi o smučanju na Starem vrhu po besedah Tomaža Trobiša segajo devetdeset let v preteklost, ravno letos pa zaznamujejo sedemdesetletnico prvih žičniških naprav na Starem vrhu, kar predstavlja zametke organiziranega smučanja na tem smučišču.

Zapreval – »Prvič v zadnjih sedmih, osmih letih se je zgodilo, da smo smučarsko sezono začeli pred 15. decembrom,« je poudaril direktor Smučarsko turističnega centra (STC) Stari vrh Tomaž Trobiš. Naravni sneg je namreč pripomogel k zasneževanju smučišča, na večji obisk pa je po njegovih besedah vplivala tudi snežna odeja v dolini.

V dobrem mesecu obratovanja smučišča so tako našteli 18 tisoč smučarjev, kar je po Trobiševih besedah primerljivo s preteklimi leti. Ob tem upa, da bo tokrat sezona trajala vsaj do marca in bi torej lahko računali na vsaj od 35 do 40 tisoč smučarjev, kar je za zadnjih deset let zelo primerna številka, je optimističen. Bolj pa ga skrbijo stroški za energijo oziroma občuten dvig cen električne energije, zato ta čas še ne zna oceniti, koliko bodo znašali prihodki. »S tem se srečujemo vsa smučišča in upamo na pomoč države, a se bojim, da bo za marsikatero smučišče lahko prepozno.« Kljub dvigu cen vozovnic namreč dvomi, da jim bo uspelo pokriti vse stroške. Decembra so stroški za energijo znašali 27 tisoč evrov, glavnino od tega so odšteli za zasneževanje. Zato tako kot druga smučišča tudi na Starem vrhu računajo na posluh države. »Država je sicer naklonjena žičničarski dejavnosti, ki ji na leto nameni 1,7 milijona evrov. Prav tako je ministrstvo za gospodarstvo objavilo razpis v višini 50 milijonov evrov, pri čemer je glavnina sredstev namenjena prav za žičničarsko dejavnost.«

Ta čas je na smučišču med 30 in 35 centimetri snega, tako naravnega kot kompaktnega. »Vsak dan, ko nam to omogočajo vremenski pogoji, zasnežujemo, saj se pri­pravljamo tudi na Pokal Loka, za kar moramo zagotoviti primerno debelino snežne odeje. Pri tem pa se je težko zanašati zgolj na naravni sneg.« Dobro obiskana je zlasti nočna smuka med 19. in 22. uro. »Pozimi, ko so dnevi krajši, lahko tako ljudem tudi zvečer omogočimo sprostitev v naravi.« V času nočne smuke v povprečju naštejejo okrog tristo smučarjev na večer, največ pa tudi okrog petsto petdeset.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 5. julij 2016 / 10:08

V Žireh kreativni center

V nekdanjih prostorih M Sore na Dobračevi so pretekli teden tudi uradno odprli kreativni center Mizarnica, v katerem že deluje sedem mladih, ki so se podali na samostojno podjetniško pot oziroma to še...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Najlepše urejena je hiša družine Špenko

Medvode - Turistična zveza Medvode je v četrtek že 16. leto zapored podelila priznanja v okviru akcije Moja dežela, lepa in gostoljubna. Letos so prejeli zgolj 13 predlogov, so p...

Nasveti / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Zeli za male učenjake (3)

Medtem ko berete že tretji in zadnji del iz serije prispevkov o zeleh, ki so najbolj cenjene in največkrat uporabljene v otroški fitoterapiji, naši mali učenjaki že pridno nabirajo znanje. No, iz šols...

Kronika / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Strelec na koncu sodil še sebi

Devetinšestdesetletni moški je v sredo popoldne v Stražišču pri Kranju s pištolo ubil svojo sestro ter ranil svaka in dva soseda, nato pa storil samomor.

Zanimivosti / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Opustili misel na dom starejših

Društvo upokojencev Gorje je letos zaznamovalo šestdesetletnico ustanovitve.

Humor / sreda, 19. september 2012 / 07:00

Ena piška za osem ust

Iz čarobnega sveta okre so nas znova na trdna tla postavile precej visoke cene v roussillonskih lokalih. Da tudi želodčki ne bi bili prikrajšani našega siceršnjega dobrega počutja, smo zavili v b...