Nika Križnar / Foto: arhiv Gorenjskega glasa

Nika Križnar zmagovalka prve tekme na Ljubnem, na stopničkah še Ema Klinec

Ljubno ob Savinji – Slovenka Nika Križnar (263,7) je zmagovalka premierne tekme silvestrske turneje za smučarske skakalke na Ljubnem ob Savinji. Drugo mesto je pripadlo Avstrijki Mariti Kramer (259,9), tretje pa še eni Slovenki Emi Klinec (257,2). Kot četrta je tekmo sklenila Urša Bogataj (249,6).

To je bila tretja posamična zmaga 21-letne Križnarjeve, s čimer je prekinila niz štirih zaporednih zmag Kramerjeve v svetovnem pokalu. Tako za Klinčevo kot Križnarjevo so bile to sicer 14. posamične stopničke v karieri.

Slovenija je ob tem vpisala drugo posamično zmago na Ljubnem ob Savinji, potem ko je leta 2016 na skakalnici pod Rajhovko slavila Maja Vtič.

Križnarjeva je na vrh skočila po drugem mestu po prvi seriji. Dosegla je daljavo dneva (94,5 m) in na koncu prehitela letos tako rekoč nepremagljivo Kramerjevo, ki je imela precej težav v zraku. Na koncu je z 89 m za las ugnala Emo Klinec, ki je obdržala tretje mesto po 91 m dolgem skoku v drugi seriji.

»Ne morem jih skriti (solz sreče, op. STA). Res sem zelo vesela, čeprav ne vem, kje sem imela glavo na tej tekmi. Uživala sem v skokih in prikazala dva vrhunska ob pravem času. Moram se še posebej zahvaliti Katri Komar, ki mi je rešila drugi skok. Prinesla mi je kajle (zagozde, op. STA), ki sem jih pozabila. Brez njih ne bi tako dobro skočila,« je za RTV Slovenija v izteku skakalnice priznala današnja zmagovalka in dodala: »To je poseben trenutek in res mi je žal, da tu ni navijačev. Verjamem pa, da so vseeno dihali z mano.«

»Če sem iskrena, sem bila danes povsem izgubljena, tako kot že dolgo ne. Po drugi strani pa sproščena. Prvi prvem skoku niti ne vem, kaj sem naredila, da mi je tako dobro uspel. Najbrž sem se zgolj sprostila in uživala v skokih. Upam, da tako dobre skoke prenesem tudi na jutrišnjo tekmo,« je še dodala Križnarjeva.

»Če sem vesela zame, sem še toliko bolj za Niko. Res se je trudila celotno sezono za stopničke, zdaj pa je zmagala. Deliti si stopničke na domačem terenu s sotekmovalko je res za kapo dol. Jutri gremo naprej,« pa je za nacionalni medij dejala Ema Klinec.

V finalu je nastopilo skupaj šest Slovenk. Urša Bogataj (249,6) je ob svojem nastopu prevzela vodstvo in s šestega mesta napredovala na četrto. Do stopničk ji je vseeno zmanjkalo 7,6 točke, predvsem pa je veliko točk izgubila s slabšima pristankoma.

»Trener mi je dejal, da je bil tudi prvi skok dober, tako da sem vesela. Glede na vse, torej da sem imela nižje zaletišče ter toliko dodatka za veter, se mi zdi, da je to super rezultat. Seveda sem zadovoljna, sploh pa za sostanovalko Niko, ki je zmagala, in Emo, ki je bila druga. Super se razumemo, vedno se podpiramo in upam, da bo šlo tako naprej,« je za RTV Slovenija dejala tretja skakalka letošnje zime Bogatajeva.

Nika Prevc (235,0) je v finalu skočila 88 metrov, z nekoliko nižjimi ocenami zaradi slabšega doskoka pa je malenkost zaostala za deseterico in tekmo sklenila kot 11., kar pa je vseeno njena najvišja uvrstitev v svetovnem pokalu. Enajsta je bila že v Lillehammerju na začetku tega meseca.

Špela Rogelj (226,6) je v drugi seriji skočila precej bolje, prav tako pristala pri 88 metrih in pridobila pet pozicij za končno 14. mesto. Nekaj točk za razvrstitev v svetovnem pokalu je osvojila tudi Jerneja Brecl (209,9). Predvsem v drugi seriji se ji nastop ni posrečil, izgubila je pet mest in končala kot 26.

Za nastop v finalu so bile prekratke 33. Nika Vetrih (101,5), 36. Maja Vtič (98,3), 43. Katra Komar (94,3), 45. Jerneja Repinc Zupančič (92,4) ter 49. Lara Logar (87,5).

V skupnem seštevku svetovnega pokala je po osmih posamičnih tekmah še naprej zanesljivo najboljša Kramerjeva, ki je zbrala 710 točk, druga je danes sicer peta Nemka Katharina Althaus s 506., tretja pa je Bogatajeva s 445. Kot četrta sledi Ema Klinec (420), na peto mesto pa se je povzpela Nika Križnar (371). V pokalu narodov je Slovenija nadoknadila nekaj točk in je zdaj s 1514 točkami malce bližje vodilni Avstriji (1649).

V soboto bo na prvi dan novega leta na vrsti še druga tekma silvestrske turneje. Začela se bo ob 16. uri, kvalifikacije pa bodo že ob 10.45.

Skupna zmagovalka bo v žep pospravila 10.000 švicarskih frankov (9600 evrov) in postala lastnica prve zlate sove.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Preddvor / sobota, 29. januar 2022 / 18:51

Terenska krvodajalska akcija na Zgornji Beli

Zgornja Bela – Območno združenje Rdečega križa Kranj in Krajevni odbor Rdečega križa Preddvor vabita na terensko krvodajalsko akcijo, ki bo v ponedeljek, 7. februarja, od 7. do 13. ure v gostilni P...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Tragičen konec miklavževanja

V prometnih nesrečah so minuli konec tedna umrli osemnajstletnik iz Struževega, 21-letnik s Pšate in petdesetletnik iz Vodic.

Kranj / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Nova neprofitna stanovanja

Kranjski župan Damijan Perne je v ponedeljek najemnikom izročil ključe in pogodbe za 22 neprofitnih stanovanj v Struževem.

Gospodarstvo / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Vzajemna napovedala zvišanje premije

Zdravstvena zavarovalnica Vzajemna bo premijo za dopolnilno zdravstveno zavarovanje verjetno zvišala marca ali aprila prihodnje leto.

Zanimivosti / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Končal se je stražiški kulturni teden

Kulturni teden v Stražišču so v soboto s pesmijo in plesom zaključili pevke Dečve in savski folkloristi.

Škofja Loka / sreda, 10. december 2008 / 07:00

Izvirni pasijonski spominek

Škofja Loka - Novembra so v občini Škofja Loka objavili javni natečaj za izbor kakovostnih spominkov, ki jih bodo lahko uporabljali za zaščitni znak Škofjeloškega pasijona. Sredi...