Kokosovi ježki in čokoladne kroglice

Vsi se bodo obliznili, ko bodo poskusili kokosove ježke s skuto in čokoladne kroglice, a nihče ne bo uganil, iz česa so. Kljub temu da gre za malo bolj zdravo različico kroglic, jim na okusu prav nič ne manjka, temveč še kako presenetijo.

Za pripravo kokosovih ježkov s skuto potrebujemo: 200 g pasirane skute, 100 g kokosove moke, 120 g mletih keksov, 50 g sladkorja v prahu, 1 naribano lupinico bio limone, 2 žlici ruma ali nekaj kapljic arome ruma; za preliv: 100 g temne čokolade, 3 žlice kokosove moke.

Skupaj zmešamo kokosovo moko, mlete kekse, sladkor v prahu in limonino lupinico. Primešamo skuto in rum ter vse skupaj zmešamo v enotno testo. Iz testa oblikujemo za oreh velike kroglice, ki jih na enem koncu stisnemo, tako da oblikujemo rilček ježka. Hrbet ježkov pomočimo v stopljeno temno čokolado in nato povaljamo v kokosu. Ježke postavimo na peki papir, da se čokolada strdi. Ko čokolada postane trdna, ježke poberemo v posodo ter jih hranimo v hladilniku.

Nasvet: Ježki bodo še boljši naslednji dan, ko se vsi okusi dodobra prepojijo.

Za pripravo presnih čokoladnih kroglic potrebujemo: 200 g suhih datljev, 50 g mlete čokolade, 30 g kakava v prahu, 100 g mletih orehov, 60 g ovsenih kosmičev, 2 žlici medu, 2 žlici ruma, 0,3 dl močne kave, 2 žlici mletih orehov za posip.

Datlje prelijemo z vročo vodo in jih pustimo stati pol ure ter jih nato odcedimo. Stresemo jih v mešalnik in dodamo vse ostale sestavine, razen orehov za posip. Vse skupaj dobro zmeljemo, da dobimo homogeno maso. Iz dobljene mase oblikujemo kroglice in jih povaljamo v mletih orehih. Kroglice položimo v posodo in do uporabe hranimo v hladilniku.

Nasvet: Za bolj raznolike kroglice jih del povaljamo v mletih orehih in del v kokosovi moki ali mletih lešnikih.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 6. julij 2009 / 07:00

Folklora v Banjaluki

Srbsko kulturno prosvetno društvo Sveti Sava je obiskalo Banjaluko, kjer je v Mercator centru zabavalo obiskovalce, pridružili pa so se jim tudi folkloristi Save Kranj.

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / sobota, 1. avgust 2015 / 15:02

Jubilej predhodnice Prešernove koče na Stolu

Žirovnica – Na včerajšnji dan pred 105 leti je bila slovesno odprta Prešernova koča na Stolu, predhodnica današnje koče. Ob odprtju so v Planinskem vestniku leta 1910 zapisali: »Kranjska podružnica...

Jesenice / sobota, 1. avgust 2015 / 13:50

Spominski dan občine Jesenice

Jesenice – Občina Jesenice 1. avgusta praznuje spominski dan, ko se spominjajo prvega oboroženega spopada med partizani in Nemci na Gorenjskem. Vsako leto ga obeležijo z obiskom spomenika, ki stoji...

Žirovnica / sobota, 1. avgust 2015 / 13:49

Nov dom bo dobilo pet družin

Na Selu pri Žirovnici se zaključuje gradnja večstanovanjskega objekta, v katerem bodo uredili neprofitna stanovanja.

Gorenja vas-Poljane / sobota, 1. avgust 2015 / 13:47

V nedeljo Dan oglarjev na Starem vrhu

Stari vrh – Člani Turističnega društva Stari vrh bodo v nedeljo, 2. avgusta, pripravili tradicionalni, že 44. Dan oglarjev z bogatim kulturnim in zabavnim programom. Druženje se bo ob 8. uri začelo...

Šport / sobota, 1. avgust 2015 / 13:46

Naši spet v močni zasedbi

Minulo soboto se je začelo svetovno prvenstvo v plavanju v Kazanu, izmed kar enajstih naših plavalk in plavalcev pa je najprej nastopila daljinska plavalka Špela Perše.